Rolada biszkoptowa z galaretką

Opublikowano: 19.12.2023 r., 11:39 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Rolada biszkoptowa z galaretką
Rolada biszkoptowa z galaretką
Rolada biszkoptowa z galaretką stanowi doskonałą propozycję na słodki dodatek do kawy lub herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pyszną roladę.
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 15 min
269 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (5 szt.)
  • Cukier - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (50 g)
  • Galaretka - truskawkowa, 2 opakowania (150 g)
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka stołowa (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, czajnik, sitko, ściereczka, lodówka

Przepis na roladę biszkoptową z galaretką krok po kroku

Białka oddziel od żółtek.

Do miski z białkami dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywną pianę.

Następnie nie przerywając ubijania, dodaj do nich cukier.

Do ubitej piany dodawaj po jednym żółtku, ciągle ubijając masę.

Do drugiej miski przesiej na sicie mąkę oraz pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Produkty suche dodaj do ubitych białej i delikatnie połącz składniki.

Blaszkę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i nasmaruj go odrobiną oleju. Następnie na blaszkę przelej ciasto biszkoptowe.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez około 15 minut.

Upieczone ciasto przełóż na ściereczkę, usuń z niego papier do pieczenia, zawiń w rulon i pozostaw do wystudzenia.

Galaretki rozpuść w 700 ml wrzącej wody i pozostaw do lekkiego stężenia.

Wystudzony biszkopt rozwiń, przelej na niego tężejącą galaretkę i zawiń roladę.

Gotową roladę zawiń w ściereczkę i wstaw ją do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.

Roladę przed podaniem możesz udekorować polewą czekoladową lub cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na roladę biszkoptową z galaretką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 63,3% osób

Więcej informacji na temat rolady biszkoptowej z galaretką

Rolada biszkoptowa z galaretką to doskonała propozycja na dodatek do kawy lub herbaty. Ciasto świetnie sprawdzi się jako deser serwowany podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Roladę z galaretką można podać z bitą śmietaną. Przepis na roladę biszkoptową z galaretką jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania ciasta potrzebne będą następujące produkty: jajka, cukier, mąka pszenna, galaretki owocowe, olej rzepakowy, sól oraz proszek do pieczenia.

A jak zrobić roladę z galaretką owocową? Białka oddziel od żółtek. Do miski z białkami dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywną pianę. Następnie nie przerywając ubijania, dodaj do nich cukier. Do ubitej piany dodawaj po jednym żółtku, ciągle ubijając masę. Do drugiej miski przesiej na sicie mąkę oraz pół łyżeczki proszku do pieczenia. Produkty suche dodaj do ubitych białej i delikatnie połącz składniki. Na blaszkę przelej ciasto biszkoptowe i piecz je w piekarniku nagrzanym do 170° przez około 15 minut. Upieczone ciasto przełóż na ściereczkę, usuń z niego papier do pieczenia, zawiń w rulon i pozostaw do wystudzenia. Galaretki rozpuść w 700 ml wrzącej wody i pozostaw do lekkiego stężenia. Wystudzony biszkopt rozwiń, przelej na niego tężejącą galaretkę i zawiń roladę.

Cukier w głównej mierze składa się z węglowodanów prostych, które są proste do trawienia - dlatego spożywanie cukru może znacząco wpływać na podniesienie poziomu glukozy we krwi. Długotrwałe spożywanie dużych ilości cukrów prostych może prowadzić do rozwoju cukrzycy lub próchnicy zębów. Dodatkowo duża ilość cukru w diecie może przyczynić się do zbyt dużej podaży kalorii niż wynosi dzienne zapotrzebowanie energetyczne - długotrwałe spożywanie większej ilości kalorii niż wynosi nasze dzienne zapotrzebowanie, może wpłynąć na rozwój otyłości.

Podsumowując pyszna rolada biszkoptowa z galaretką to doskonała propozycja na słodką przekąskę. Ciasto jest dobre do spożycia po całkowitym stężeniu galaretki. Produkty niezbędne do jego wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w roladzie biszkoptowej z galaretką

Lista alergenów dla rolady biszkoptowej z galaretką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia

Wartości odżywcze rolady biszkoptowej z galaretką

na 100g gotowej potrawy

Rolada biszkoptowa z galaretką to doskonała propozycja na pyszne, domowe ciasto. Biszkopt warto podać jako słodki dodatek do kawy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
269.30
269.30
Białko (g)
11.27
11.27

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
39.70
39.70
Węglowodany przyswajalne (g)
39.59
39.59
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.11
0.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
6.94
6.94
Tłuszcze nasycone (g)
2.34
2.34
Tłuszcze nienasycone (g)
4.60
4.60
Cholesterol (mg)
191.21
191.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
81.21
81.21
Potas (mg)
82.99
82.99
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Wapń (mg)
30.65
30.65
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.42
1.42
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny rolady biszkoptowej z galaretką 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rolady biszkoptowej z galaretką

Koszt składników
22.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Cukier
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Mąka pszenna typ 500
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Galaretka
150 g
truskawkowa, 2 opakowania
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
3.60
Za 150 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka stołowa
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
22.10