Risotto milanese
- Ryż do risotto (300 g)
- Masło - pół kostki (100 g)
- Bulion wołowy - 4 szklanki (1000 ml)
- Ser parmezan (50 g)
- Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
- Wino białe wytrawne - pół szklanki (125 ml)
Przepis na risotto milanese krok po kroku
Bulion przelej do garnka, doprowadź go do wrzenia. Następnie dodaj pół łyżeczki szafranu i dokładnie wymieszaj. Bulion zestaw z palnika.
Cebulę obierz i posiekaj na drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej połowę masła i zeszklij na nim cebulę.
Do cebuli dodaj ryż do risotto i smaż, aż ryż stanie się biały, a następnie szklisty.
Zwiększ moc palnika pod patelnią, wlej na nią wino, i gotuj mieszając łyżką, aż ryż wchłonie płyn.
Małymi porcjami dodawaj ciepły bulion z szafranem do ryżu z cebulą i gotuj na małej mocy palnika. Ryż mieszaj ciągle, aż wchłonie cały płyn. Następnie powtarzaj krok do momentu, aż ryż będzie kremowy i błyszczący.
Risotto zdejmij z palnika, dodaj do niego pozostałe masło oraz starty ser. Składniki dokładnie wymieszaj.
Risotto dopraw do smaku solą. Patelnię z risotto przykryj pokrywką i pozostaw na 2 minuty.
Gotowe risotto przełóż do talerzy i podawaj na ciepło.
-
Risotto
-
Risotto z pieczarkami
-
Risotto ze szparagami
-
Risotto z grzybami
-
Risotto z kurkami
-
Risotto z warzywami
-
Risotto z krewetkami
-
Risotto z kurczakiem i warzywami
-
Risotto z cukinii
-
Risotto z cukinią
-
Risotto z kurczakiem i pieczarkami
-
Risotto pomidorowe
-
Risotto z owocami morza
-
Risotto z pomidorami
-
Risotto z borowikami
-
Risotto wegetariańskie
-
Risotto ze szpinakiem
-
Risotto z mięsem mielonym
-
Risotto
Więcej informacji na temat risotta milanese
Risotto milanese to doskonały pomysł na pyszne, włoskie danie obiadowe przygotowywane w domu. Smaczne risotto warto przygotować również jako kolację na ciepło. Przepis na risotto milanese nie jest skomplikowany, jednak wymaga pewnego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy niezbędne będą następujące produkty spożywcze: ryż do risotto, masło, bulion wołowy, parmezan, cebula, wino białe wytrawne, sól oraz szafran.
A jak zrobić risotto milanese? Bulion przelej do garnka, doprowadź go do wrzenia. Następnie dodaj pół łyżeczki szafranu i dokładnie wymieszaj. Bulion zestaw z palnika. Cebulę obierz i posiekaj na drobną kostkę. Na patelni rozgrzej połowę masła i zeszklij na nim cebulę. Do cebuli dodaj ryż do risotto i smaż, aż ryż stanie się biały, a następnie szklisty. Zwiększ moc palnika pod patelnią, wlej na nią wino, i gotuj, mieszając łyżką, aż ryż wchłonie płyn. Małymi porcjami dodawaj ciepły bulion z szafranem do ryżu z cebulą i gotuj na małej mocy palnika. Ryż mieszaj ciągle, aż wchłonie cały płyn. Następnie powtarzaj krok do momentu, aż ryż będzie kremowy i błyszczący. Risotto zdejmij z palnika, dodaj do niego pozostałe masło oraz starty ser. Składniki dokładnie wymieszaj. Risotto dopraw do smaku solą. Patelnię z risotto przykryj pokrywką i pozostaw na 2 minuty.
Jaki ryż do risotto wybrać? Najczęściej wykorzystuje się okrągłe ziarna ryżu białego, które są krótkie lub średnie. Ryż do risotto powinien charakteryzować się wysoką zawartością skrobi oraz niską zawartością amylozy, ponieważ takie ziarna posiadają zdolność wchłaniania płynów i uwalniania skrobi. Ten proces wpływa na większą kleistość ryżu. Najlepiej sprawdzi się ryż Arborio, Baldo, Carnaroli, Roma oraz Padano.
Podsumowując wiesz już jak się robi domowe risotto milanese. Najlepsze risotto jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło. Produkty spożywcze niezbędne do wykonania potrawy (poza szafranem) dostępne są w większości sklepów spożywczych. Szafran można zakupić w większych marketach lub w sklepach internetowych.
Alergeny w risotcie milanese
Lista alergenów dla risotta milanese przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Ser parmezan
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion wołowy
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino białe wytrawne
Wartości odżywcze risotta milanese
Risotto milanese to doskonała propozycja na smaczny obiad. Do przygotowania prawdziwego włoskiego risotto milanese niezbędny jest szafran.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.