Puszysty jabłecznik z kruszonką
- Jabłko (1500 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (350 g)
- Jajko (1 szt.)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki (10 g)
- Cukier - 6 łyżek (60 g)
Przepis na puszystego jabłecznika z kruszonką krok po kroku
Mąkę pszenną przesianej przez sitko na stolnicę, dodaj pokrojone w kawałki zimne masło.
Wbij jajko, wsyp Proszek do pieczenia i cukier całość ugniataj.
Uformuj kulę i odstaw do lodówki na godzinę
Jabłka umyj, obierz ze skóry i usuń gniazda nasienne.
Jabłka wymieszaj z odrobiną cynamonu.
Schłodzone ciasto podzielna dwie części jedną z nich rozwałkuj i ułóż na spodzie blaszki.
Dodaj jabłka, zetrzyj na tarce drugą część ciasta.
Upiecz ciasto w piekarniku przez 60 min w 180 st. C.
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Jabłecznik z bezą
-
Biszkopt z jabłkami
-
Szybkie ciasto z jabłkami i olejem
-
Szybki jabłecznik
-
Jabłecznik na biszkopcie
-
Jabłecznik z kruszonką
-
Jabłecznik sypany
-
Ucierane ciasto z jabłkami
-
Ciasto z budyniem i jabłkiem
-
Ciasto biszkoptowe z jabłkiem
-
Ciasto z połówkami jabłek
-
Ciasto biszkoptowe z jabłkami
-
Ciasto z jabłkami i galaretką
-
Kruchy placek z jabłkami i budyniową pianką
-
Jabłecznik królewski
-
Jabłecznik bez pieczenia
-
Jabłeczniki
Więcej informacji na temat puszystego jabłecznika z kruszonką
Jabłka to nasze najpopularniejsze polskie owoce. Aż grzech ich nie wykorzystać szczególnie w okresie jesienno - zimowym. To okres, który nie tylko powinien kojarzyć nam się z chwilą odpoczynku, zastanowienia i refleksji, ale także z pysznymi, aromatycznymi daniami i deserami. Skoro o jabłkach mowa nie ma chyba osoby, która nie zna tradycyjnego jabłecznika. Szarlotka to prosty pomysł na deser znany już od dawna. Unoszący się zapach duszonych jabłek z cynamonem zawsze kojarzy się z ciepłem domowego ogniska,
szczególnie teraz w okresie jesienno- zimowym. Rozgrzewające ciasto na delikatnym spodzie w towarzystwie dobrej herbaty to idealny pomysł na spędzenie czasu w rodzinnym gronie lub w czasie samotnego relaksu. To aromatyczne ciasto przygotowywane już przez nasze babcie i mamy z czasem doczekało się wielu modyfikacji. Ja dzisiaj przedstawię Wam
przepis na puszysty jabłecznik z kruszonką. W moim przepisie wykorzystałam mąkę pszenną, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Zatem, jak zrobić puszysty jabłecznik z kruszonką?
Jabłka obierz ze skóry i usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę i posyp łyżką cynamonu. Wymieszaj jabłka w misce i pozostaw na chwilę. Wyrobione ciasto podziel na dwie kule, jedna powinna być mniejsza druga większa. Tą pierwszą zostaw w lodówce przez minimum godzinę. Drugą rozwałkuj na stole z odrobiną mąki. Dodaj przygotowane jabłka, a ciasto z lodówki rozkrusz w palcach tworząc kruszonkę.
Tak przygotowane ciasto upiecz w piekarniku w 180 st. C, po 60 minutach masz bardzo dobry deser.
Tradycyjny jabłecznik to nic innego jak prosta i pyszna kombinacja polskich kwaśnych jabłek z warstwami kruchego ciasta, cynamonu i cukru pudru. Często z dodatkiem goździków i przypraw korzennych.
Kruche warstwy ciasta połączone z dowolną odmianą polskich jabłek. W tej kwestii nie musisz trzymać się przepisu, możesz wybrać swój ulubiony gatunek jabłek, każda odmiana będzie dobra. Każdy z nich różni się swoją wyjątkowością. Jedne są bardziej twarde inne delikatnie chrupiące a jeszcze inne nieziemsko słodkie.
Poznaj łatwy i sprawdzony przepis na szybki i najlepszy placek z jabłkami. Dodatkowo przepis jest bardzo prosty, zrobisz go w nie całą godzinę.
Jak zrobić puszysty jabłecznik z kruszonką? Nic trudnego, przekonaj się sam!
Alergeny w puszystym jabłeczniku z kruszonką
Lista alergenów dla puszystego jabłecznika z kruszonką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze puszystego jabłecznika z kruszonką
Do przygotowania szarlotki możesz użyć dowolnego rodzaju jabłek.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
-
jabłko,
mąka pszenna,
jajka,
masło,
cukier,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.