Puszysty jabłecznik z kruszonką

Opublikowano: 27.05.2023 r., 17:37 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowy jabłecznik z chrupiącą kruszonką
Puszysty jabłecznik z kruszonką
Nie ma nic lepszego niż puszysty jabłecznik z kruszonką, który jesteś w stanie samodzielnie przygotować w swoim domu.
Przygotowanie 90 min
Pieczenie 60 min
178 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jabłko (1500 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (350 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Masło - 1 kostka (200 g)
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki (10 g)
  • Cukier - 6 łyżek (60 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, lodówka

Przepis na puszystego jabłecznika z kruszonką krok po kroku

Mąkę pszenną przesianej przez sitko na stolnicę, dodaj pokrojone w kawałki zimne masło.

Wbij jajko, wsyp Proszek do pieczenia i cukier całość ugniataj.

Uformuj kulę i odstaw do lodówki na godzinę

Jabłka umyj, obierz ze skóry i usuń gniazda nasienne.

Jabłka wymieszaj z odrobiną cynamonu.

Schłodzone ciasto podzielna dwie części jedną z nich rozwałkuj i ułóż na spodzie blaszki.

Dodaj jabłka, zetrzyj na tarce drugą część ciasta.

Upiecz ciasto w piekarniku przez 60 min w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na puszystego jabłecznika z kruszonką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 79,0% osób

Więcej informacji na temat puszystego jabłecznika z kruszonką

Jabłka to nasze najpopularniejsze polskie owoce. Aż grzech ich nie wykorzystać szczególnie w okresie jesienno - zimowym. To okres, który nie tylko powinien kojarzyć nam się z chwilą odpoczynku, zastanowienia i refleksji, ale także z pysznymi, aromatycznymi daniami i deserami. Skoro o jabłkach mowa nie ma chyba osoby, która nie zna tradycyjnego jabłecznika. Szarlotka to prosty pomysł na deser znany już od dawna. Unoszący się zapach duszonych jabłek z cynamonem zawsze kojarzy się z ciepłem domowego ogniska,

szczególnie teraz w okresie jesienno- zimowym. Rozgrzewające ciasto na delikatnym spodzie w towarzystwie dobrej herbaty to idealny pomysł na spędzenie czasu w rodzinnym gronie lub w czasie samotnego relaksu. To aromatyczne ciasto przygotowywane już przez nasze babcie i mamy z czasem doczekało się wielu modyfikacji. Ja dzisiaj przedstawię Wam

przepis na puszysty jabłecznik z kruszonką. W moim przepisie wykorzystałam mąkę pszenną, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Zatem, jak zrobić puszysty jabłecznik z kruszonką?

Jabłka obierz ze skóry i usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę i posyp łyżką cynamonu. Wymieszaj jabłka w misce i pozostaw na chwilę. Wyrobione ciasto podziel na dwie kule, jedna powinna być mniejsza druga większa. Tą pierwszą zostaw w lodówce przez minimum godzinę. Drugą rozwałkuj na stole z odrobiną mąki. Dodaj przygotowane jabłka, a ciasto z lodówki rozkrusz w palcach tworząc kruszonkę.

Tak przygotowane ciasto upiecz w piekarniku w 180 st. C, po 60 minutach masz bardzo dobry deser.

Tradycyjny jabłecznik to nic innego jak prosta i pyszna kombinacja polskich kwaśnych jabłek z warstwami kruchego ciasta, cynamonu i cukru pudru. Często z dodatkiem goździków i przypraw korzennych.

Kruche warstwy ciasta połączone z dowolną odmianą polskich jabłek. W tej kwestii nie musisz trzymać się przepisu, możesz wybrać swój ulubiony gatunek jabłek, każda odmiana będzie dobra. Każdy z nich różni się swoją wyjątkowością. Jedne są bardziej twarde inne delikatnie chrupiące a jeszcze inne nieziemsko słodkie.

Poznaj łatwy i sprawdzony przepis na szybki i najlepszy placek z jabłkami. Dodatkowo przepis jest bardzo prosty, zrobisz go w nie całą godzinę.

Jak zrobić puszysty jabłecznik z kruszonką? Nic trudnego, przekonaj się sam!

Alergeny w puszystym jabłeczniku z kruszonką

Lista alergenów dla puszystego jabłecznika z kruszonką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze puszystego jabłecznika z kruszonką

na 100g gotowej potrawy

Do przygotowania szarlotki możesz użyć dowolnego rodzaju jabłek.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
178.34
178.34
Białko (g)
2.89
2.89

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
24.08
24.08
Węglowodany przyswajalne (g)
22.42
22.42
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.67
1.67
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
8.08
8.08
Tłuszcze nasycone (g)
5.51
5.51
Tłuszcze nienasycone (g)
2.57
2.57
Cholesterol (mg)
29.18
29.18
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
69.01
69.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.05
Witamina B12 (µg (mcg))
0.04
0.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.36
0.36
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
65.75
65.75
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.17
0.17
Ryboflawina (mg)
0.11
0.11
Niacyna (mg)
1.12
1.12
Foliany (µg (mcg))
27.39
27.39
Beta karoten (µg (mcg))
31.77
31.77
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
6.91
6.91
Potas (mg)
141.59
141.59
Wapń (mg)
30.76
30.76
Fosfor (mg)
65.65
65.65
Magnez (mg)
9.85
9.85
Żelazo (mg)
1.07
1.07
Cynk (mg)
0.24
0.24
Miedź (mg)
0.06
0.06
Szacunkowy indeks glikemiczny puszystego jabłecznika z kruszonką 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania puszystego jabłecznika z kruszonką

Koszt składników
21.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jabłko
1500 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 9
4.17
Za 1500 g
Mąka pszenna typ 500
350 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Proszek do pieczenia
10 g
2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Cukier
60 g
6 łyżek
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 60 g
Koszt składników
21.60