Porchetta
- Schab wieprzowy bez kości - z boczkiem i skórą (3000 g)
- Czosnek - 4 ząbki (20 g)
Przepis na porchettę krok po kroku
W miseczce wymieszaj 2 łyżki soli, po 2 łyżki posiekanych liści szałwii oraz rozmarynu, 4 posiekane ząbki czosnku oraz po jednej łyżeczce pieprzu czarnego, oraz suszonych płatków chilli.
Mięso wieprzowe połóż skórą do dołu na czystym blacie. Następnie przyprawy wetrzyj dokładnie w mięso.
Mięso zawiń w rulon i zwiąż mocno sznurkiem kuchennym.
Mięso umieść na ruszcie nad blaszką i wstaw na noc do lodówki.
Przed pieczeniem mięso wyciągnij z lodówki i ogrzej do temperatury pokojowej.
Mięso wieprzowe umieść na ruszcie na blaszkę w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C i piecz przez około 3 godziny.
Następnie podnieść temperaturę do 200 st. C i piecz przez kolejne 30 minut (skórka powinna być popękana oraz złocista).
Upieczone mięso wyciągnij z piekarnika i odstaw na 30 minut.
Po tym czasie mięso możesz podawać jako przystawkę lub dodatek do kanapek.
-
Zupa gulaszowa
-
Polędwiczki wieprzowe
-
Gulasz wieprzowy
-
Galareta wieprzowa
-
Szaszłyki z piekarnika
-
Galaretka wieprzowa
-
Karkówka po cygańsku
-
Bitki wieprzowe
-
Golonka w piwie
-
Pulled pork
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie
-
Flaczki
-
Strogonow wieprzowy
-
Policzki wieprzowe
-
Garnek rzymski
-
Zupa węgierska
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
-
Zrazy wieprzowe
-
Dania z wieprzowiny
Więcej informacji na temat porchetty
Porchetta to smaczna, włoska wędlina przygotowywana z mięsa wieprzowego. Porchetta po polsku oznacza „wieprzowina”, dlatego do przygotowania dania wykorzystuje się właśnie to mięso. Pikantna i tłusta wędlina świetnie sprawdzi się jako dodatek do chleba. Sprawdzony przepis na porchettę jest bardzo prosty i nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Do przygotowania wędliny potrzebujesz następujących produktów spożywczych: schabu wieprzowego z boczkiem oraz skórą, czosnku, soli, pieprzu, rozmarynu, szałwii oraz płatków chilli.
A jak zrobić porchettę? W miseczce wymieszaj 2 łyżki soli, po 2 łyżki posiekanych liści szałwii oraz rozmarynu, 4 posiekane ząbki czosnku oraz po jednej łyżeczce pieprzu czarnego, oraz suszonych płatków chilli. Mięso wieprzowe połóż skórą do dołu na czystym blacie. Następnie przyprawy wetrzyj dokładnie w mięso. Mięso zawiń i zwiąż mocno sznurkiem kuchennym. Mięso umieść na ruszcie nad blaszką i wstaw na noc do lodówki. Przed pieczeniem mięso wyciągnij z lodówce i ogrzej do temperatury pokojowej. Mięso wieprzowe umieść na ruszcie na blaszką w piekarniku rozgrzanym do 170°C i piecz przez około 3 godziny. Następnie podnieść temperaturę do 200°C i piecz przez kolejne 30 minut (skórka powinna być popękana oraz złocista). Upieczone mięso wyciągnij z piekarnika i odstaw na 30 minut. Po tym czasie pieczeń wieprzowa jest dobra do spożycia.
Szynka jest mięsem, które w 100 g zawiera około 145 kcal. Szynka zawiera również spore ilości białka, którego odpowiednia podaż wypływa na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Dodatkowo znajdziemy w niej tłuszcz. Szynka wieprzowa jest źródłem wapnia, żelaza, cynku, sodu, fosforu, potasu oraz magnezu. Znajdziemy w niej także niektóre witaminy z grupy B, witaminę D oraz witaminę E. Odpowiednia podaż żelaza w diecie może przyczyniać się do zmniejszonego ryzyka rozwoju anemii z powodu niedoboru tego składnika mineralnego.
Podsumowując wiesz już co to porchetta i jak ją przygotować. Wędlina świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek. Możesz ją podać także jako przystawkę podczas spotkań rodzinnych.
Alergeny w porcheccie
Lista alergenów dla porchetty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
W przepisie na porchettę nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- płatki chilli
Wartości odżywcze porchetty
Porchetta to doskonały dodatek do kanapek. Mięso jest dość tłuste, jednak zawiera spore ilości białka.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.