Przepis na porchettę krok po kroku

Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, rozmaryn, szałwia, płatki chilli
To będzie niezbędne
piekarnik, blaszka do pieczenia, miska, sznurek, ruszt

W miseczce wymieszaj 2 łyżki soli, po 2 łyżki posiekanych liści szałwii oraz rozmarynu, 4 posiekane ząbki czosnku oraz po jednej łyżeczce pieprzu czarnego, oraz suszonych płatków chilli.

Mięso wieprzowe połóż skórą do dołu na czystym blacie. Następnie przyprawy wetrzyj dokładnie w mięso.

Mięso zawiń w rulon i zwiąż mocno sznurkiem kuchennym.

Mięso umieść na ruszcie nad blaszką i wstaw na noc do lodówki.

Przed pieczeniem mięso wyciągnij z lodówki i ogrzej do temperatury pokojowej.

Mięso wieprzowe umieść na ruszcie na blaszkę w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C i piecz przez około 3 godziny.

Następnie podnieść temperaturę do 200 st. C i piecz przez kolejne 30 minut (skórka powinna być popękana oraz złocista).

Upieczone mięso wyciągnij z piekarnika i odstaw na 30 minut.

Po tym czasie mięso możesz podawać jako przystawkę lub dodatek do kanapek.

Porchetta podana na drewnianej desce do krojenia.
Porchetta
Koszt przygotowania dania
76.20 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
232 kcal
Liczba alergenów w daniu
brak danych
31

Porchetta - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o porcheccie

Porchetta to smaczna, włoska wędlina przygotowywana z mięsa wieprzowego. Porchetta po polsku oznacza „wieprzowina”, dlatego do przygotowania dania wykorzystuje się właśnie to mięso. Pikantna i tłusta wędlina świetnie sprawdzi się jako dodatek do chleba. Sprawdzony przepis na porchettę jest bardzo prosty i nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Do przygotowania wędliny potrzebujesz następujących produktów spożywczych: schabu wieprzowego z boczkiem oraz skórą, czosnku, soli, pieprzu, rozmarynu, szałwii oraz płatków chilli.

A jak zrobić porchettę? W miseczce wymieszaj 2 łyżki soli, po 2 łyżki posiekanych liści szałwii oraz rozmarynu, 4 posiekane ząbki czosnku oraz po jednej łyżeczce pieprzu czarnego, oraz suszonych płatków chilli. Mięso wieprzowe połóż skórą do dołu na czystym blacie. Następnie przyprawy wetrzyj dokładnie w mięso. Mięso zawiń i zwiąż mocno sznurkiem kuchennym. Mięso umieść na ruszcie nad blaszką i wstaw na noc do lodówki. Przed pieczeniem mięso wyciągnij z lodówce i ogrzej do temperatury pokojowej. Mięso wieprzowe umieść na ruszcie na blaszką w piekarniku rozgrzanym do 170°C i piecz przez około 3 godziny. Następnie podnieść temperaturę do 200°C i piecz przez kolejne 30 minut (skórka powinna być popękana oraz złocista). Upieczone mięso wyciągnij z piekarnika i odstaw na 30 minut. Po tym czasie pieczeń wieprzowa jest dobra do spożycia.

Szynka jest mięsem, które w 100 g zawiera około 145 kcal. Szynka zawiera również spore ilości białka, którego odpowiednia podaż wypływa na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Dodatkowo znajdziemy w niej tłuszcz. Szynka wieprzowa jest źródłem wapnia, żelaza, cynku, sodu, fosforu, potasu oraz magnezu. Znajdziemy w niej także niektóre witaminy z grupy B, witaminę D oraz witaminę E. Odpowiednia podaż żelaza w diecie może przyczyniać się do zmniejszonego ryzyka rozwoju anemii z powodu niedoboru tego składnika mineralnego.

Podsumowując wiesz już co to porchetta i jak ją przygotować. Wędlina świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek. Możesz ją podać także jako przystawkę podczas spotkań rodzinnych.

Wartości odżywcze porchetty

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
154.96 kcal
232.44 kcal
Białko
21.50 g
32.25 g
Fenyloalanina
0.91 mg
1.36 mg

Węglowodany w porcheccie

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
0.22 g
0.33 g
Węglowodany przyswajalne
0.21 g
0.31 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.01 g
0.02 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
6.90 g
10.35 g
Tłuszcze nasycone
3.06 g
4.59 g
Tłuszcze nienasycone
3.84 g
5.75 g
Tłuszcze jednonasycone
2.96 g
4.44 g
Tłuszcze wielonasycone
0.88 g
1.31 g
Tłuszcze trans
0.04 g
0.06 g
Cholesterol
66.56 mg
99.83 mg

Witaminy w przepisie na porchettę

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A
0.99 µg (mcg)
1.49 µg (mcg)
Witamina B6
0.73 mg
1.10 mg
Witamina B12
0.53 µg (mcg)
0.79 µg (mcg)
Witamina C
0.21 mg
0.31 mg
Witamina D
0.40 µg (mcg)
0.60 µg (mcg)
Witamina E
0.13 mg
0.19 mg
Retinol
0.99 µg (mcg)
1.49 µg (mcg)
Tiamina
0.67 mg
1.00 mg
Ryboflawina
0.19 mg
0.28 mg
Niacyna
7.94 mg
11.91 mg
Foliany
0.02 µg (mcg)
0.03 µg (mcg)
Beta karoten
0.03 µg (mcg)
0.05 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na porchettę

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
47.79 mg
71.69 mg
Potas
373.19 mg
559.78 mg
Wapń
8.15 mg
12.23 mg
Fosfor
225.52 mg
338.27 mg
Magnez
25.99 mg
38.99 mg
Żelazo
0.51 mg
0.76 mg
Cynk
1.55 mg
2.32 mg
Miedź
0.06 mg
0.09 mg
Mangan
0.02 mg
0.03 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny porchetty 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w porcheccie

Lista alergenów dla porchetty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na porchettę nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • płatki chilli
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania porchetty

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
3000 g
z boczkiem i skórą
9.00
Za 360.0 g
Liczba opakowań 9
75.00
Za 3000 g
Czosnek
20 g
4 ząbki
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Koszt składników
84.00
Jak oceniasz przepis na porchettę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób