Polędwica ze szparagami
- Polędwiczki wieprzowe (2000 g)
- Szparagi - 20 sztuk (1000 g)
- Masło klarowane (200 g)
Przepis na polędwica ze szparagami krok po kroku
W misce umieść polędwicę, dodaj sos sojowy, paprykę słodką, wędzoną, papryczkę chilli posiekaną drobno, czosnek i pieprz.
Pozostaw mięso na około 2 godziny.
Na patelni rozgrzej masło klarowane i obsmaż polędwicę z obydwu stron po 3-4 minuty na stronę.
Przełóż polędwicę do naczynia żaroodpornego i piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 25 minut.
Odetnij zdrewniałe końcówki od szparagów i umieść je w gotującej wodzie na około 3 minuty.
Wyjmij z wody, dopraw solą i pieprzem.
Pokrój polędwicę na porcje i podawaj ze szparagami.
-
Bitki wołowe
-
Polędwiczki wieprzowe
-
Polędwica w sosie
-
Stek
-
Polędwica w sosie kurkowym
-
Polędwiczki w sosie
-
Polędwica w sosie pieczarkowym
-
Polędwiczki w sosie kurkowym
-
Polędwica z indyka
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
-
Bulgogi
-
Stek z polędwicy wołowej
-
Polędwica w sosie musztardowym
-
Filet mignon
-
Polędwica z dorsza
-
Polędwica wołowa
-
Polędwica wellington
-
Przepisy na polędwicę
Więcej informacji na temat polędwicy ze szparagami
Polędwica ze szparagami to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Smaczna i soczysta polędwica pieczona w piekarniku sprawdzi się podana podczas uroczystych kolacji. Sezon na szparagi jest krótki, więc postaraj się go wykorzystać jak najlepiej. Przepis na polędwicę ze szparagami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją upiec. Do zrobienia dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: polędwica wieprzowa, szparagi, masło klarowane, papryka słodka, papryka wędzona, papryczka chilli, sos sojowy, sól, pieprz, czosnek.
Jak zrobić polędwicę ze szparagami? W misce umieść polędwicę, dodaj sos sojowy, paprykę słodką, wędzoną, papryczkę chilli posiekaną drobno, czosnek i pieprz. Pozostaw mięso na około 2 godziny. Na patelni rozgrzej masło klarowane i obsmaż polędwicę z obydwu stron po 3-4 minuty na stronę. Przełóż polędwicę do naczynia żaroodpornego i piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 25 minut. W między czasie przygotuj szparagi. Odetnij zdrewniałe końcówki i umieść je w gotującej wodzie na około 3 minuty. Wyjmij z wody, dopraw solą i pieprzem. Pokrój polędwicę na porcje i podawaj ze szparagami.
Polędwica wieprzowa jest najchudszym kawałkiem tuszy wieprzowej. Polędwica jest mięsem bardzo delikatnym i nie służy jej długie pieczenie czy duszenie w sosie. Polędwica jest bardzo dobrym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego. Białko jest podstawowym budulcem naszego ciała. Odpowiada za procesy regeneracyjne w naszym organizmie. Jest substratem do produkcji hormonów białkowych i wielu enzymów odpowiadających za metabolizm. Polędwica jest także dobrym źródłem witamin z grupy B oraz żelaza i potasu. Żelazo jest niezbędne do prawidłowego transportu tlenu przez erytrocyty do wszystkich komórek naszego ciała. U niemowlaków wspomaga rozwój mózgu. Niedobry żelaza prowadzą do poważnych konsekwencji zaburzenia prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Podsumowując pyszna polędwica jest dobra, na codzienny obiad i na uroczystą kolację. Danie możesz wzbogacić dodatkiem puree warzywnego. Potrawa jest gotowa do spożycia od razu po przygotowaniu. Nie nadaje się do przechowywania w lodówce. Sprawdzony przepis gwarantuje soczyste i kruche mięso.
Alergeny w polędwicy ze szparagami
Lista alergenów dla polędwicy ze szparagami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
Wartości odżywcze polędwicy ze szparagami
Polędwica ze szparagami to danie zawierające małą ilość kalorii. Potrawa jest świetnym źródłem białka zwierzęcego. Danie zawiera także dużą ilość błonnika pokarmowego. Danie może być spożywane przez diabetyków.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.