Polędwica w sosie chrzanowym
- Polędwiczki wieprzowe (800 g)
- Cebula - 4 duże sztuki (400 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 2 szklanki (500 g)
- Olej rzepakowy - 5 łyżek stołowych (50 ml)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
Przepis na polędwica w sosie chrzanowym krok po kroku
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
Polędwicę pokrój w kawałki o grubości około 5 cm.
Dopraw polędwicę solą i pieprzem.
Posiekaj koper.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Cebulę zdejmij z patelni.
Obsmaż polędwicę z obu stron.
Dodaj cebulę, wlej śmietanę, dopraw solą i pieprzem, dodaj chrzan i gotuj przez 10 minut.
Dodaj koper i wymieszaj.
Podawaj polędwicę z dodatkiem domowych kopytek lub świeżego pieczywa.
-
Polędwiczki wieprzowe
-
Polędwica w sosie
-
Polędwica w sosie kurkowym
-
Polędwica w sosie pieczarkowym
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie
-
Strogonow wieprzowy
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
-
Policzki wieprzowe
-
Bulgogi
-
Polędwica w sosie musztardowym
-
Polędwica wieprzowa w sosie
-
Polędwica wieprzowa z piekarnika
-
Polędwiczka wieprzowa z piekarnika
-
Polędwiczki wieprzowe pieczone
-
Polędwica w sosie śmietanowym
-
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami
-
Polędwica w sosie koperkowym
-
Saltimbocca
-
Polędwiczki wieprzowe
Więcej informacji na temat polędwicy w sosie chrzanowym
Polędwica w sosie chrzanowym to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Chrzan tarty ma wyrazisty, lekko piekący smak. Przepis na polędwicę w sosie chrzanowym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: polędwica wieprzowa, cebula, chrzan tarty, śmietana kremówka, koper, sól, pieprz.
Jak zrobić polędwicę w sosie chrzanowym? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Polędwicę pokrój w kawałki o grubości około 5 cm. Dopraw polędwicę solą i pieprzem. Posiekaj koper. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Cebulę zdejmij z patelni. Obsmaż polędwicę z obu stron. Dodaj cebulę, wlej śmietanę, dopraw solą i pieprzem, dodaj chrzan i gotuj przez 10 minut. Dodaj koper i wymieszaj. Podawaj polędwicę z dodatkiem domowych kopytek lub świeżego pieczywa.
Korzeń chrzanu pospolitego należy do tej samej rodziny co kapusta czy rzodkiewka, jest ceniony za swoje działanie antynowotworowe. Ma wiele właściwości wspomagających nasze zdrowie. Chrzan jest idealnym środkiem na chore zatoki. Chrzan jest niskokaloryczny i zawiera dużą ilość składników mineralnych. Chrzan jest bardzo dobrym źródłem witaminy C, witamin z grupy B oraz żelaza, cynku i magnezu. Ostry smak chrzanu spowodowany jest zawartością siarki. Chrzanu nie powinny spożywać osoby z chorobami żołądka i nerek. Witamina C jest naturalną substancją przeciwutleniającą. Chroni ona przed działaniem wolnych rodników i pomaga zapobiegać nowotworom. Witamina C jest niezbędna do syntezy kolagenu w naszym ciele. Pomaga wzmacniać naczynia krwionośne oraz wspomagać naszą odporność. Niedobór witaminy C prowadzi do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Chorobą występującą poprzez bezpośredni niedobór witaminy C jest szkorbut, na który cierpieli marynarze.
Podsumowując soczysta polędwica to gwarancja pysznego obiadu. Polędwica jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Polędwica do także sprawdzony przepis na udaną kolację dla dwojga.
Alergeny w polędwicy w sosie chrzanowym
Lista alergenów dla polędwicy w sosie chrzanowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
W przepisie na polędwica w sosie chrzanowym nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- chrzan tarty
Wartości odżywcze polędwicy w sosie chrzanowym
Polędwica w sosie chrzanowym to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Polędwica w sosie jest kaloryczna, dlatego osoby dbające o linię powinny zwracać uwagę na wielkość porcji. Polędwica jest źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.