Podgrzybki w zalewie octowej

Opublikowano: 20.06.2022 r., 9:17 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Podgrzybki w zalewie octowej słoik
Podgrzybki w zalewie octowej
Podgrzybki w zalewie octowej to wspinała propozycja na pyszny dodatek do obiadu dla całej rodziny. Podgrzybki marynowane są doskonałe do przechowywania na zimę. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Marynowanie 30 min
116 kcal
Kcal w porcji
490 g
Wielkość porcji
29
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Podgrzybki (1000 g)
  • Cebula - 2 duże sztuki (400 g)
  • Ocet spirytusowy - 4 szklanki (1000 ml)
  • Koperek ogrodowy świeży - 2 pęczki (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, gorczyca
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoiki

Przepis na podgrzybki w zalewie octowej krok po kroku

Grzyby umyj dokładnie i oczyść.

Cebulę obierz z łupiny i pokrój w cienkie pióra.

Słoiki wyparz wrzątkiem i umieść w nich cebulę i grzyby.

Dodaj liść laurowy i ziele angielskie oraz gorczycę.

Do garnka wlej 2 l wody, dodaj ocet, sól i zagotuj.

Gorącą zalewą zalej grzyby.

Zakręć słoiki i wstaw do garnka.

Wlej wodę do garnka do 3/4 wysokości słoików.

Gotuj przez 15 minut, wyjmij słoiki i postaw do góry dnem.

Przechowuj w chłodnym miejscu.

Jak oceniasz przepis na podgrzybki w zalewie octowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,1% osób

Więcej informacji na temat podgrzybków w zalewie octowej

Podgrzybki w zalewie octowej to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do obiadu dla całej rodziny. Marynowane podgrzybki można przechowywać przez dłuższy czas, świetnie sprawdzą się na zimę. Sprawdzony przepis wykorzystać można także do innego rodzaju grzybów. Przepis na podgrzybki w zalewie octowej jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować, warto jednak znać proporcję do przygotowania zalewy. Do zrobienia podgrzybków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: podgrzybki, cebula, gorczyca, koper, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, ocet spirytusowy, sól.

Jak zrobić podgrzybki w zalewie octowej? Grzyby umyj dokładnie i oczyść. Cebulę obierz z łupiny i pokrój w cienkie pióra. Słoiki wyparz wrzątkiem i umieść w nich cebulę i grzyby. Dodaj liść laurowy, koper i ziele angielskie oraz gorczycę. Do garnka wlej wodę, dodaj ocet, sól i zagotuj. Gorącą zalewą zalej grzyby. Zakręć słoiki i wstaw do garnka. Wlej wodę do garnka do 3/4 wysokości słoików. Gotuj przez 15 minut, wyjmij słoiki i postaw do góry dnem. Przechowuj w chłodnym miejscu.

Grzyby leśne są niskokaloryczne, bogate w błonnik, który zapewnia uczucie sytości na dłużej, reguluje ponadto pracę jelit, zapobiega zaparciom i pomaga utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu we krwi. Grzyby są bogatym źródłem potasu, regulującego ciśnienie krwi i pracę serca oraz witamin z grupy B. Grzyby nie są produktem odpowiednim do spożywania przez dzieci i osoby starsze. Cebula jest źródłem witaminy C oraz substancji o działaniu bakteriobójczym. Zawarte w niej substancje bakteriobójcze do dziś wykorzystywane są w leczeniu przeziębienia i zapaleniach gardła. Cebula jest także znana z zawartości kwercetyny, która jest silnym przeciwutleniaczem i może obniżać prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów. Cebula zawiera także spore ilości potasu, który reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi.

Podsumowując świeże grzyby leśne są idealne do zakonserwowania poprzez zalewę octową. Pyszne grzyby to doskonały dodatek do tatara. Marynowane grzyby do słoików to świetny pomysł na niskokaloryczną przekąskę. Grzyby są dobre do spożycia po kilku dniach od przygotowania. Można je przechowywać w chłodnym miejscu przez dłuższy czas.

Alergeny w podgrzybkach w zalewie octowej

Lista alergenów dla podgrzybków w zalewie octowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • gorczyca

Wartości odżywcze podgrzybków w zalewie octowej

na 100g gotowej potrawy

Podgrzybki w zalewie octowej to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Zawierają one także sporą ilość składników mineralnych oraz witamin. Grzyby są niskokaloryczne i idealnie pasują dla osób na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(490g)
Energia (kcal)
23.73
116.30
Białko (g)
1.51
7.41

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(490g)
Węglowodany (g)
3.02
14.77
Węglowodany przyswajalne (g)
2.29
11.20
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.73
3.57

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(490g)
Tłuszcz (g)
0.18
0.87
Tłuszcze nasycone (g)
0.09
0.44
Tłuszcze nienasycone (g)
0.09
0.43
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(490g)
Witamina A (µg (mcg))
7.88
38.60
Witamina B6 (mg)
0.06
0.32
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.08
Witamina C (mg)
3.80
18.62
Witamina D (µg (mcg))
0.08
0.40
Witamina E (mg)
0.01
0.04
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.21
Ryboflawina (mg)
0.17
0.85
Niacyna (mg)
1.53
7.47
Foliany (µg (mcg))
13.10
64.20
Beta karoten (µg (mcg))
0.16
0.80
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(490g)
Sód (mg)
4.76
23.30
Potas (mg)
169.51
830.60
Wapń (mg)
11.67
57.20
Fosfor (mg)
42.82
209.80
Magnez (mg)
6.84
33.50
Żelazo (mg)
0.39
1.89
Cynk (mg)
0.26
1.29
Miedź (mg)
0.14
0.71
Szacunkowy indeks glikemiczny podgrzybków w zalewie octowej 29
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania podgrzybków w zalewie octowej

Koszt składników
64.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Podgrzybki
1000 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
50.00
Za 1000 g
Cebula
400 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Ocet spirytusowy
1000 ml
4 szklanki
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 2
6.00
Za 1000 ml
Koperek ogrodowy świeży
50 g
2 pęczki
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 50 g
Koszt składników
64.00