Przepis na podgrzybki w zalewie octowej krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, gorczyca
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, słoiki

Grzyby umyj dokładnie i oczyść.

Cebulę obierz z łupiny i pokrój w cienkie pióra.

Słoiki wyparz wrzątkiem i umieść w nich cebulę i grzyby.

Dodaj liść laurowy i ziele angielskie oraz gorczycę.

Do garnka wlej 2 l wody, dodaj ocet, sól i zagotuj.

Gorącą zalewą zalej grzyby.

Zakręć słoiki i wstaw do garnka.

Wlej wodę do garnka do 3/4 wysokości słoików.

Gotuj przez 15 minut, wyjmij słoiki i postaw do góry dnem.

Przechowuj w chłodnym miejscu.

Podgrzybki w zalewie octowej podane w słoiku.
Podgrzybki w zalewie octowej
Koszt przygotowania dania
62.20 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
116 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
29

Podgrzybki w zalewie octowej - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o podgrzybkach w zalewie octowej

Podgrzybki w zalewie octowej to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do obiadu dla całej rodziny. Marynowane podgrzybki można przechowywać przez dłuższy czas, świetnie sprawdzą się na zimę. Sprawdzony przepis wykorzystać można także do innego rodzaju grzybów. Przepis na podgrzybki w zalewie octowej jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować, warto jednak znać proporcję do przygotowania zalewy. Do zrobienia podgrzybków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: podgrzybki, cebula, gorczyca, koper, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, ocet spirytusowy, sól.

Jak zrobić podgrzybki w zalewie octowej? Grzyby umyj dokładnie i oczyść. Cebulę obierz z łupiny i pokrój w cienkie pióra. Słoiki wyparz wrzątkiem i umieść w nich cebulę i grzyby. Dodaj liść laurowy, koper i ziele angielskie oraz gorczycę. Do garnka wlej wodę, dodaj ocet, sól i zagotuj. Gorącą zalewą zalej grzyby. Zakręć słoiki i wstaw do garnka. Wlej wodę do garnka do 3/4 wysokości słoików. Gotuj przez 15 minut, wyjmij słoiki i postaw do góry dnem. Przechowuj w chłodnym miejscu.

Grzyby leśne są niskokaloryczne, bogate w błonnik, który zapewnia uczucie sytości na dłużej, reguluje ponadto pracę jelit, zapobiega zaparciom i pomaga utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu we krwi. Grzyby są bogatym źródłem potasu, regulującego ciśnienie krwi i pracę serca oraz witamin z grupy B. Grzyby nie są produktem odpowiednim do spożywania przez dzieci i osoby starsze. Cebula jest źródłem witaminy C oraz substancji o działaniu bakteriobójczym. Zawarte w niej substancje bakteriobójcze do dziś wykorzystywane są w leczeniu przeziębienia i zapaleniach gardła. Cebula jest także znana z zawartości kwercetyny, która jest silnym przeciwutleniaczem i może obniżać prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów. Cebula zawiera także spore ilości potasu, który reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi.

Podsumowując świeże grzyby leśne są idealne do zakonserwowania poprzez zalewę octową. Pyszne grzyby to doskonały dodatek do tatara. Marynowane grzyby do słoików to świetny pomysł na niskokaloryczną przekąskę. Grzyby są dobre do spożycia po kilku dniach od przygotowania. Można je przechowywać w chłodnym miejscu przez dłuższy czas.

Wartości odżywcze podgrzybków w zalewie octowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(490g)
Energia (kalorie)
23.73 kcal
116.30 kcal
Białko
1.51 g
7.41 g

Węglowodany w podgrzybkach w zalewie octowej

Na 100g
Na porcję
(490g)
Węglowodany
3.02 g
14.77 g
Węglowodany przyswajalne
2.29 g
11.20 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.73 g
3.57 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(490g)
Tłuszcz
0.18 g
0.87 g
Tłuszcze nasycone
0.09 g
0.44 g
Tłuszcze nienasycone
0.09 g
0.43 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na podgrzybki w zalewie octowej

Na 100g
Na porcję
(490g)
Witamina A
7.88 µg (mcg)
38.60 µg (mcg)
Witamina B6
0.06 mg
0.32 mg
Witamina B12
0.02 µg (mcg)
0.08 µg (mcg)
Witamina C
3.80 mg
18.62 mg
Witamina D
0.08 µg (mcg)
0.40 µg (mcg)
Witamina E
0.01 mg
0.04 mg
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.21 mg
Ryboflawina
0.17 mg
0.85 mg
Niacyna
1.53 mg
7.47 mg
Foliany
13.10 µg (mcg)
64.20 µg (mcg)
Beta karoten
0.16 µg (mcg)
0.80 µg (mcg)
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na podgrzybki w zalewie octowej

Na 100g
Na porcję
(490g)
Sód
4.76 mg
23.30 mg
Potas
169.51 mg
830.60 mg
Wapń
11.67 mg
57.20 mg
Fosfor
42.82 mg
209.80 mg
Magnez
6.84 mg
33.50 mg
Żelazo
0.39 mg
1.89 mg
Cynk
0.26 mg
1.29 mg
Miedź
0.14 mg
0.71 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny podgrzybków w zalewie octowej 29
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w podgrzybkach w zalewie octowej

Lista alergenów dla podgrzybków w zalewie octowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • gorczyca

Cena przygotowania podgrzybków w zalewie octowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Podgrzybki
1000 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
50.00
Za 1000 g
Cebula
400 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Ocet spirytusowy
1000 ml
4 szklanki
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 2
6.00
Za 1000 ml
Koperek ogrodowy świeży
50 g
2 pęczki
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 50 g
Koszt składników
64.00
Jak oceniasz przepis na podgrzybki w zalewie octowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób