Pleśniak z agrestem

Opublikowano: 25.08.2021 r., 9:12 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pleśniak z agrestem na talerzu
Pleśniak z agrestem
Pleśniak z agrestem to doskonała propozycja na letnie ciasto z kwaskowatym agrestem, który przełamuje słodycz ciasta. Koniecznie podaj ciasto podczas rodzinnych spotkań przy kawie.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 60 min
576 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka krupczatka (400 g)
  • Masło (250 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Cukier (400 g)
  • Żółtko jajka (6 szt.)
  • Mleko 3,2% (500 ml)
  • Proszek do pieczenia (15 g)
  • Białko jajka (6 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, duża miska, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia

Przepis na pleśniak z agrestem krok po kroku

Mąkę krupczatkę, jajka, zimne masło i 100g cukru oraz proszek do pieczenia. Zagnieć szybko w jednolite ciasto. Owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki na 30 minut.

Żółtka i mąkę pszenną wymieszaj ze 100ml mleka. Resztę mleka zagotuj z cukrem oraz cukrem z prawdziwą wanilią. Dodaj powstałą masę i gotuj na wolnym ogniu aż zgęstnieje. Cały czas mieszaj.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na dwie części. Pierwszą część wyłóż na spód blachy rwij ciasto na kawałki i układaj na papierze. Ciasto nakłuj widelcem. Podpiecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 10 minut.

W między czasie ubij białka jaj na sztywną pianę, dodaj cukier i miksuj jeszcze 1 minutę.

Na podpieczony spód wyłóż budyń. Na nim ułóż równomiernie agrest. Wyłóż ubitą pianę. Starkuj pozostałą część ciasta.

Piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Podawaj posypany cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na pleśniak z agrestem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,9% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat pleśniaka z agrestem

Pleśniak z agrestem to świetna propozycja na ciasto z owocami letnimi. Przepis na ciasto pleśniak z agrestem jest wariacją popularnego ciasta z dżemem. Przepis jest bardzo prosty, nie potrzebujesz więc dużego doświadczenia cukierniczego aby go przygotować. Aby przygotować nasz sprawdzony przepis będziesz potrzebować następujących składników spożywczych: mąka krupczatka, masło, jajka, cukier, proszek do pieczenia, budyniu, mleka i cukru z prawdziwą wanilią oraz oczywiście agrestu.

Jak zrobić dobrego pleśniaka z agrestem? Na początek musisz przygotować ciasto kruche, które jest podstawą dobrego ciasta. Zimne masło, jajka, cukier, mąkę i proszek do pieczenia zagnieć szybko. Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję. Owiń je folią spożywczą i włóż do zamrażarki. W międzyczasie przygotuj budyń. Dobry budyń własnej roboty doda ciastu kremowej konsystencji. Żółtka wymieszaj ze szklanką mleka i mąką pszenną. Resztę mleka zagotuj z cukrem. Wlej masę z żółtek i mleka. Gotuj na wolnym ogniu cały czas mieszając, aż masa nabierze pożądanej gęstości. Teraz czas na upieczenie spodu ciasta. Zmrożone ciasto podziel na dwie części. Pierwszą z nich wyłóż na spodzie blachy, wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuj widelcem. Podpiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut. Ubij pianę z białek. Następnie na spód wylej budyń, ułóż na nim agrest ubitą pianę z białek i starkuj drugą część ciasta. Piecz przez 50 minut w temperaturze 185 stopni. Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.

Agrest użyty do przygotowania ciasta jest owocem zawierającym mało kalorii. Jest dobrym źródłem witaminy C, witamin z grupy B, fosforu, żelaza, miedzi i potasu. Przypisuje się mu działanie antynowotworowe. Owoce agrestu zawierają spore ilości błonnika, który ma dobry wpływ na nasz układ trawienny, przyspiesza perystaltykę jelit oraz zapobiega zaparciom.

Podsumowując sprawdzony przepis na pleśniak z agrestem jest idealnym pomysłem na słodki dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych jak i w gronie znajomych. Skubaniec z agrestem jest bogatym źródłem witaminy C oraz innych substancji odżywczych. Pyszny i kremowy a przede wszystkim domowy wypiek pozbawiony tłuszczów trans będzie zdrowszą alternatywą dla gotowych sklepowych ciast.

Alergeny w pleśniaku z agrestem

Lista alergenów dla pleśniaka z agrestem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka krupczatka
    • Proszek do pieczenia
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Wartości odżywcze pleśniaka z agrestem

na 100g gotowej potrawy

Pleśniak z agrestem to ciasto z dużą zawartością witaminy C. Możesz zamienić dodany do ciasta cukier na ksylitol co sprawi, że ciasto będzie mniej kaloryczne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
288.17
576.35
Białko (g)
5.52
11.03

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
37.98
75.96
Węglowodany przyswajalne (g)
37.63
75.26
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.35
0.70
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
13.05
26.10
Tłuszcze nasycone (g)
8.30
16.60
Tłuszcze nienasycone (g)
4.75
9.50
Cholesterol (mg)
112.89
225.79
Brak danych dla: białko jajka, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
122.41
244.81
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.11
Witamina B12 (µg (mcg))
0.32
0.65
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.05
0.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.69
1.39
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.50
1.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
119.99
239.97
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.22
0.44
Ryboflawina (mg)
0.24
0.47
Niacyna (mg)
1.50
3.01
Foliany (µg (mcg))
51.92
103.84
Beta karoten (µg (mcg))
26.19
52.38
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
39.44
78.89
Potas (mg)
167.66
335.33
Wapń (mg)
79.39
158.78
Fosfor (mg)
132.14
264.28
Magnez (mg)
9.29
18.58
Żelazo (mg)
1.88
3.75
Cynk (mg)
0.47
0.94
Miedź (mg)
0.05
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny pleśniaka z agrestem 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pleśniaka z agrestem

Koszt składników
39.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka krupczatka
400 g
3.20
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.28
Za 400 g
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier
400 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 g
Żółtko jajka
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Mleko 3,2%
500 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Proszek do pieczenia
15 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 15 g
Białko jajka
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Mąka pszenna typ 500
40 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 40 g
Koszt składników
39.80