Placek ze śliwkami i bezą

Opublikowano: 11.06.2022 r., 0:15 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Śliwkowy placek z puszystą bezą
Placek ze śliwkami i bezą
Szybki przepis na ciasto z sezonowymi owocami i delikatną bezą? Koniecznie poznaj mój przepis i przekonaj się jakie to pyszne rozwiązanie na podwieczorek.
Przygotowanie 45 min
Pieczenie i Czas chłodzenia 40 min
283 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 15 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (500 g)
  • Masło - 1 kostka (250 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier puder - 3 łyżki (30 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
  • Śliwki (500 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, okrągła forma do pieczenia, lodówka

Przepis na placek ze śliwkami i bezą krok po kroku

Owoce umyj, osusz i przekrój na pół, usuń pestki.

Mąkę przesiej przez sitko, dodaj żółtka i pokrojone masło.

Wymieszaj składniki ciasta, wsyp cukier puder i uformuj kulę.

Odłóż ciasto do lodówki na 30 minut.

Białka jaj ubij ze szczyptą soli na puszystą pianę.

Kruche ciasto wyłóż na spód blaszki, dodaj wcześniej przygotowane owoce, na wierzch dodaj ubite białka jaj.

Upiecz ciasto w piekarniku przez 40 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na placek ze śliwkami i bezą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,4% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat placka ze śliwkami i bezą

Masz ochotę na słodki deser z wykorzystaniem sezonowych produktów? Mam dla Ciebie prosty przepis na placek ze śliwkami i bezą. Wykonanie jest ekspresowe, a smak niesamowity. Zatem jak zrobić placek ze śliwkami i bezą?

Będziesz potrzebować podstawowe składniki do ciasta, czyli mąka, masło, jajka, cukier puder, proszek do pieczenia i śliwki. Pamiętaj aby o każdej porze roku sięgać po nasze polskie sezonowe produkty. Jesienią do takich produktów należą między innymi śliwki, jabłka i dynia. Skorzystajmy zatem i wykorzystajmy je w całości. Są to owoce sezonowe, więc bez problemu dostaniecie je w okresie jesiennym, ale nie tylko, kruche ciasto z owocami przygotujesz o każdej porze roku. Śliwki nadadzą się idealnie ze względu na swój słodki smak z nutą kwasowości. Możesz zdecydować jaką odmianę wybierzesz ze względu na Twoje preferencje żywieniowe. Mogą to być renklody, bardzo duże i idealnie okrągłe o soczystym i słodkim miąższu, lekko kwaskowata lubaszka, której ciemnogranatowa skórka przyciąga każdy wzrok lub nasza najbardziej popularna wszystkim znana śliwka węgierka, która doda naszym wypiekom słodki, ale nieco cierpkawy posmak. Wszystkie odmiany będą dobre. Wystarczy, że przekroisz je na pół i usuniesz pestkę. Odłóż owoce na bok. Teraz przygotujemy ciasto. Według instrukcji poniżej przygotuj kruchy spód i uformuj kulę, odłóż je do lodówki na około 30 minut. W tym czasie umyj owoce, przekrój je na pół i usuń pestki.

Kruchy spód ciasta wyłóż na blaszce do pieczenia, dodaj owoce. Białka jaj ubij ze szczyptą soli na gęstą pianę i wyłóż na samej górze ciasto.

Upiecz pyszne, domowe ciasto w piekarniku przez 40 minut w 180 st. C.

Skoro już znasz sprawdzony przepis na szybki placek ze śliwkami i bezą, koniecznie przygotuj je dla swoich bliskich. To szybki i łatwy pomysł na ciasto czy deser dla Twoich bliskich lub słodki lunch w ciągu dnia. Wypróbuj mój prosty przepis na pyszny placek ze śliwkami i przekonaj się sam, jaki jest dobry. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego.

Alergeny w placku ze śliwkami i bezą

Lista alergenów dla placka ze śliwkami i bezą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze placka ze śliwkami i bezą

na 100g gotowej potrawy

Spód na ciasto jest uniwersalne, o rodzaju owoców możesz zadecydować sam. Postaw na owoce sezonowe.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
283.63
283.63
Białko (g)
4.93
4.93

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
31.97
31.97
Węglowodany przyswajalne (g)
30.93
30.93
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.04
1.04

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
15.24
15.24
Tłuszcze nasycone (g)
9.83
9.83
Tłuszcze nienasycone (g)
5.41
5.41
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.49
4.49
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.92
0.92
Cholesterol (mg)
90.09
90.09

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
142.66
142.66
Witamina B6 (mg)
0.05
0.05
Witamina B12 (µg (mcg))
0.16
0.16
Witamina C (mg)
3.18
3.18
Witamina D (µg (mcg))
0.29
0.29
Witamina E (mg)
0.55
0.55
Retinol (µg (mcg))
134.85
134.85
Tiamina (mg)
0.31
0.31
Ryboflawina (mg)
0.23
0.23
Niacyna (mg)
2.41
2.41
Foliany (µg (mcg))
71.20
71.20
Beta karoten (µg (mcg))
89.37
89.37

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
23.59
23.59
Potas (mg)
144.80
144.80
Wapń (mg)
33.23
33.23
Fosfor (mg)
89.31
89.31
Magnez (mg)
9.82
9.82
Żelazo (mg)
2.78
2.78
Cynk (mg)
0.45
0.45
Miedź (mg)
0.08
0.08
Mangan (mg)
0.23
0.23
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placka ze śliwkami i bezą 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placka ze śliwkami i bezą

Koszt składników
25.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
500 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 500 g
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier puder
30 g
3 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Śliwki
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Koszt składników
25.90