Placek ze śliwkami
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Masło - kostka (200 g)
- Jajko (4 szt.)
- Cukier (200 g)
- Proszek do pieczenia (20 g)
- Śliwki (1000 g)
Przepis na placek ze śliwkami krok po kroku
Mąkę, jajka, cukier, masło i proszek do pieczenia umieść w makutrze. Utrzyj ciasto drewnianą pałką aż będzie miało gładką konsystencję.
Wydryluj śliwki.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż do niej ciasto. Na wierzch ciasta powtykaj śliwki. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut.
Gotowe ciasto wyciągnij z piekarnika i wystudź.
-
Ciasto ze śliwkami
-
Ciasto ze śliwkami i kruszonką
-
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
-
Tarta ze śliwkami
-
Kruche ciasto ze śliwkami
-
Ciasto ze śliwkami i budyniem
-
Ciasto ucierane ze śliwkami
-
Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką
-
Ciasto ze śliwkami i bezą
-
Ciasto śliwkowe
-
Placek ze śliwkami i kruszonką
-
Szybkie ciasto ze śliwkami na oleju
-
Tarta ze śliwkami i kruszonką
-
Kruchy placek ze śliwkami
-
Ciasto kruche ze śliwkami i budyniem
-
Szybki placek ze śliwkami
-
Ciasto czekoladowe ze śliwkami
-
Biszkopt ze śliwkami
-
Placek ze śliwkami
Więcej informacji na temat placka ze śliwkami
Placek ze śliwkami to doskonała propozycja na pyszne ciasto ze śliwkami. Przepis na placek ze śliwkami jest łatwy do przygotowania dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego aby go wykonać. Do zrobienia ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, masło, proszek do pieczenia, śliwki.
Jak zrobić placek ze śliwkami? Potrzebujesz miski zwanej makutrą aby przygotować ucierane ciasto. Umieść w niej mąkę, jajka, proszek do pieczenia i miękkie masło. Utrzyj drewnianą pałką aż uzyskasz gładkie ciasto. Wydryluj śliwki. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia umieść w niej ciasto i ja jego wierzch wetknij śliwki. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut.
Śliwki węgierki są jedną z najstarszych odmian śliwek. Do Polski zawędrowały z Węgier, stąd też zawdzięczają swoją nazwę. Śliwki zawierają spore ilości błonnika oraz pektyn, dzięki temu wspomagają trawienie i pracę układu pokarmowego. Dzięki zawartości pektyn śliwki idealnie nadają się na przetwory takie jak dżemy i konfitury, pektyny sprawiają, że nie potrzeba dodawać do nich cukru. Są bogatym źródłem witaminy C, witaminy A, potasu, fosforu i magnezu. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do budowy kości i zębów. Witamina A natomiast znajduje zastosowanie w leczeniu zmian trądzikowych, wpływa korzystnie na narząd wzroku oraz ma silne działanie zapobiegające powstawaniu nowotworów. Witamina A jest także naturalną substancją chroniącą nas przed promieniowaniem ultrafioletowym. Śliwki mają niski indeks glikemiczny i są niskokaloryczne. Sprawdzają się więc w dietach osób chorych na cukrzycę oraz w żywieniu osób odchudzających się. Jajka użyte w przepisie są źródłem pełnowartościowego białka oraz wielu cennych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i składników mineralnych.
Podsumowując ciasto ze śliwkami na proszku do pieczenia jest pulchne i wilgotne. Tradycyjny placek ucierany jest smaczniejszy niż kruchy placek. Pyszny domowy placek ucierany jest lekko kwaśny i wspaniale smakuje podany do kawy lub herbaty. Dobry placek powinien mieć dużo owoców, które puszczając sok podczas pieczenia nadają mu wilgoci.
Alergeny w placku ze śliwkami
Lista alergenów dla placka ze śliwkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze placka ze śliwkami
Ciasto jest wyrobem wysoko kalorycznym. Zawiera dużo cukru i tłuszczu. Jeśli jesteś na diecie powinieneś ograniczać spożywanie tego typu wyrobów.
Energia i białka
(210g)
Węglowodany
(210g)
Tłuszcze
(210g)
Witaminy
(210g)
Składniki mineralne
(210g)
-
mąka pszenna,
masło,
jajka,
cukier,
śliwki,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.