Placek ze śliwkami

Opublikowano: 27.09.2021 r., 8:15 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placek śliwkowy w ceramice
Placek ze śliwkami
Placek ze śliwkami to pyszne ciasto z owocami doskonale komponuje się jako słodki dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie i Ucieranie 50 min
472 kcal
Kcal w porcji
210 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (500 g)
  • Masło - kostka (200 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier (200 g)
  • Proszek do pieczenia (20 g)
  • Śliwki (1000 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blaszka do pieczenia 20x20 cm, makutra, pałka drewniana

Przepis na placek ze śliwkami krok po kroku

Mąkę, jajka, cukier, masło i proszek do pieczenia umieść w makutrze. Utrzyj ciasto drewnianą pałką aż będzie miało gładką konsystencję.

Wydryluj śliwki.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż do niej ciasto. Na wierzch ciasta powtykaj śliwki. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut.

Gotowe ciasto wyciągnij z piekarnika i wystudź.

Jak oceniasz przepis na placek ze śliwkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,7% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat placka ze śliwkami

Placek ze śliwkami to doskonała propozycja na pyszne ciasto ze śliwkami. Przepis na placek ze śliwkami jest łatwy do przygotowania dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego aby go wykonać. Do zrobienia ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, masło, proszek do pieczenia, śliwki.

Jak zrobić placek ze śliwkami? Potrzebujesz miski zwanej makutrą aby przygotować ucierane ciasto. Umieść w niej mąkę, jajka, proszek do pieczenia i miękkie masło. Utrzyj drewnianą pałką aż uzyskasz gładkie ciasto. Wydryluj śliwki. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia umieść w niej ciasto i ja jego wierzch wetknij śliwki. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut.

Śliwki węgierki są jedną z najstarszych odmian śliwek. Do Polski zawędrowały z Węgier, stąd też zawdzięczają swoją nazwę. Śliwki zawierają spore ilości błonnika oraz pektyn, dzięki temu wspomagają trawienie i pracę układu pokarmowego. Dzięki zawartości pektyn śliwki idealnie nadają się na przetwory takie jak dżemy i konfitury, pektyny sprawiają, że nie potrzeba dodawać do nich cukru. Są bogatym źródłem witaminy C, witaminy A, potasu, fosforu i magnezu. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do budowy kości i zębów. Witamina A natomiast znajduje zastosowanie w leczeniu zmian trądzikowych, wpływa korzystnie na narząd wzroku oraz ma silne działanie zapobiegające powstawaniu nowotworów. Witamina A jest także naturalną substancją chroniącą nas przed promieniowaniem ultrafioletowym. Śliwki mają niski indeks glikemiczny i są niskokaloryczne. Sprawdzają się więc w dietach osób chorych na cukrzycę oraz w żywieniu osób odchudzających się. Jajka użyte w przepisie są źródłem pełnowartościowego białka oraz wielu cennych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i składników mineralnych.

Podsumowując ciasto ze śliwkami na proszku do pieczenia jest pulchne i wilgotne. Tradycyjny placek ucierany jest smaczniejszy niż kruchy placek. Pyszny domowy placek ucierany jest lekko kwaśny i wspaniale smakuje podany do kawy lub herbaty. Dobry placek powinien mieć dużo owoców, które puszczając sok podczas pieczenia nadają mu wilgoci.

Alergeny w placku ze śliwkami

Lista alergenów dla placka ze śliwkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze placka ze śliwkami

na 100g gotowej potrawy

Ciasto jest wyrobem wysoko kalorycznym. Zawiera dużo cukru i tłuszczu. Jeśli jesteś na diecie powinieneś ograniczać spożywanie tego typu wyrobów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kcal)
224.91
472.30
Białko (g)
5.04
10.58

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany (g)
32.16
67.54
Węglowodany przyswajalne (g)
31.49
66.12
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.67
1.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz (g)
9.11
19.12
Tłuszcze nasycone (g)
5.99
12.57
Tłuszcze nienasycone (g)
3.12
6.56
Cholesterol (mg)
58.34
122.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina A (µg (mcg))
88.32
185.47
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.12
Witamina B12 (µg (mcg))
0.11
0.23
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.50
9.45
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.21
0.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.32
0.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
79.16
166.23
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.24
0.51
Ryboflawina (mg)
0.17
0.35
Niacyna (mg)
1.74
3.66
Foliany (µg (mcg))
42.38
89.00
Beta karoten (µg (mcg))
103.55
217.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód (mg)
17.26
36.25
Potas (mg)
214.05
449.50
Wapń (mg)
55.82
117.23
Fosfor (mg)
123.24
258.81
Magnez (mg)
13.35
28.04
Żelazo (mg)
1.64
3.44
Cynk (mg)
0.44
0.93
Miedź (mg)
0.08
0.17
Szacunkowy indeks glikemiczny placka ze śliwkami 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placka ze śliwkami

Koszt składników
27.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Masło
200 g
kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Proszek do pieczenia
20 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Śliwki
1000 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 1000 g
Koszt składników
27.10