Pikle z curry

Opublikowano: 06.10.2021 r., 7:39 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Słoik pikli z curry
Pikle z curry
Pikle z curry to doskonały pomysł na małe ogórki w zalewie. Pikle nadają się do obiadu lub podane na kanapce. Są pyszne lekko słodkie i pikantne. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 20 min
Pasteryzacja 20 min
114 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
57
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Ogórek - 40 małych sztuk (3000 g)
  • Cukier (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, curry, ocet spirytusowy, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoiki

Przepis na pikle z curry krok po kroku

W dużym garnku umieść 1,5 litra wody, wlej 550 ml octu, dodaj cukier, 1,5 łyżki soli oraz liść laurowy, ziele angielskie oraz 3 łyżki curry, zagotuj.

Na pikle wybierz malutkie ogórki. Umyj je dokładnie i umieść w słoikach i zalej gorącą marynatą.

Zakręć dokładnie i wstaw do garnka, wlej wody do 2/3 wysokości słoików i gotuj na średnim ogniu przez 20 minut.

Wyjmij i postaw do góry dnem.

Jak oceniasz przepis na pikle z curry
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,6% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat pikli z curry

Pikle z curry świetnie nadają się do słoików przygotowane jako przetwory na zimę. Przepis na pikle z curry jest bardzo łatwy, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Podstawą przepisu jest zalewa octowa z curry. Do przygotowania małych ogórków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ogórki gruntowe wybierz jak najmniejsze, woda, ocet spirytusowy, cukier, sól, ziele angielskie, liść laurowy, przyprawa curry.

Jak zrobić pikle z curry ? W dużym garnku umieść wodę, wlej ocet spirytusowy, dodaj cukier, sól oraz liść laurowy, ziele angielskie oraz przyprawę curry, zagotuj. Ogórki umyj dokładnie i umieść w słoikach i zalej gorącą zalewą. Zakręć dokładnie i wstaw do garnka, wlej wody do 2/3 wysokości słoików i gotuj na średnim ogniu przez 20 minut. Wyjmij o postaw do góry dnem. Ogórki możesz przechowywać przez długi czas. Gotowe do spożycia są po około 2 tygodniach.

Curry to tradycyjna przyprawa kuchni indyjskiej. Jej charakterystyczny kolor to zasługa dodatku kurkumy. W jej skład wchodzi wiele ziół i przypraw. Kurkuma jest bogatym naturalnym źródłem kurkuminy czyli silnego antyutleniacza. Ma ona właściwości przeciwzapalne i dzięki temu od setek lat jest wykorzystywana w lecznictwie.

Ogórek to warzywo z rodziny dyniowatych. Ogórki mają liczne odmiany a jedną z nich jest melon. Jest on niskokalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości wody. Oczyszcza organizm z toksyn oraz świetnie sprawdza się na dietach redukcyjnych polecany jest także osobom chorym na cukrzycę gdyż ma niski indeks glikemiczny. Ogórek zawdzięcza kolor barwnikowi zwanemu chlorofil, jest to zielony barwnik zawarty w roślinach. Ma on silne właściwości przeciwutleniające. Wspomaga detoksykację organizmu oraz usuwanie patogenów z flory bakteryjnej.

Podsumowując pyszne ogórki świetnie sprawdzą się dodane do sałatki lub jako dodatek do domowych burgerów. Prosty przepis wykorzystuje tradycyjną marynatę, zalewa do pikli jest jednak nieco słodsza i zawiera przyprawę curry. Pomysł na dobre pikle możesz wykorzystać także w marynowaniu innych warzyw takich jak cukinia lub patisony.

Alergeny w piklach z curry

Lista alergenów dla pikli z curry przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pikle z curry

Wartości odżywcze pikli z curry

na 100g gotowej potrawy

Pikle z curry świetnie nadają się do słoików przygotowane jako zapasy na zimę. Pyszne ogórki świetnie sprawdzą się dodane do sałatki lub jako dodatek do domowych burgerów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
38.12
114.38
Białko (g)
0.61
1.83

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
9.63
28.88
Węglowodany przyswajalne (g)
9.16
27.48
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.47
1.41

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
0.12
0.37
Tłuszcze nasycone (g)
0.09
0.26
Tłuszcze nienasycone (g)
0.04
0.11
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
4.69
14.06
Witamina B6 (mg)
0.04
0.11
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
2.62
7.88
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.03
0.08
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.08
Ryboflawina (mg)
0.03
0.09
Niacyna (mg)
0.09
0.28
Foliany (µg (mcg))
6.56
19.69
Beta karoten (µg (mcg))
52.50
157.50

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
1.94
5.81
Potas (mg)
137.94
413.81
Wapń (mg)
15.06
45.19
Fosfor (mg)
22.50
67.50
Magnez (mg)
12.19
36.56
Żelazo (mg)
0.27
0.80
Cynk (mg)
0.19
0.56
Miedź (mg)
0.04
0.11
Szacunkowy indeks glikemiczny pikli z curry 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pikli z curry

Koszt składników
32.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogórek
3000 g
40 małych sztuk
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 10
30.00
Za 3000 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Koszt składników
32.50