Pierś z kurczaka w cieście naleśnikowym

Opublikowano: 07.12.2022 r., 14:15 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kurczak w cieście naleśnikowym
Pierś z kurczaka w cieście naleśnikowym
Pierś z kurczaka w cieście naleśnikowym to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Pierś przygotowana w cieście jest bardzo soczysta i może posłużyć na wiele okazji. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 10 min
Smażenie i Mieszanie i łączenie 24 min
407 kcal
Kcal w porcji
220 g
Wielkość porcji
74
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (800 g)
  • Mleko 3,2% - pół szklanki (120 ml)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 (250 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
  • Olej rzepakowy (40 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, mikser, duża miska

Przepis na pierś z kurczaka w cieście naleśnikowym krok po kroku

Pierś z kurczaka podziel na porcje.

Dopraw solą i pieprzem.

Do miski wlej mleko i dodaj jajka.

Wsyp mąkę pszenną, dodaj sól, pieprz, paprykę słodką i czosnek.

Dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj składniki do powstania gładkiego ciasta.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.

Kawałki kurczaka zanurzaj w cieście i smaż na rozgrzanym oleju.

Smaż przez 3 minuty z każdej strony na złoty kolor.

Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem ziemniaków.

Jak oceniasz przepis na pierś z kurczaka w cieście naleśnikowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,3% osób

Więcej informacji na temat piersi z kurczaka w cieście naleśnikowym

Pierś z kurczaka w cieście naleśnikowym to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Pierś z kurczaka w cieście wykorzystać można, przygotowując domowe burgery. Smaczny kurczak w cieście jest bardzo soczysty i aromatyczny. Przepis na pierś z kurczaka w cieście naleśnikowym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, mąka pszenna, jajka, proszek do pieczenia, mleko, sól, pieprz, czosnek, papryka słodka, olej rzepakowy.

Jak zrobić pierś z kurczaka w cieście naleśnikowym? Pierś z kurczaka podziel na porcje. Dopraw solą i pieprzem. Do miski wlej mleko i dodaj jajka. Wsyp mąkę pszenną, dodaj sól, pieprz, paprykę słodką i czosnek. Dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj składniki do powstania gładkiego ciasta. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Kawałki kurczaka zanurzaj w cieście i smaż na rozgrzanym oleju. Smaż przez 3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem ziemniaków.

Pierś z kurczaka bez skóry jest mięsem prawie całkowicie pozbawionym tłuszczu. Zawiera ona bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy potrzebne do dalszych przemian w naszym organizmie. Mięso z piersi kurczaka zawiera fosfor i potas oraz witaminy A, C i E. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości. Odpowiada także za pracę układu nerwowego, a jego brak powoduje złe samopoczucie i bóle głowy. Pamiętaj, aby kupować tylko drób z hodowli bez dodatku antybiotyków. Mięso bez jego dodatków jest zdrowsze, rośnie wolniej prawie o połowę.

Podsumowując: pyszny kurczak w cieście naleśnikowym sprawdzi się podany na obiad dla całej rodziny. Smaczny kurczak w cieście sprawdzi się także jako przekąska na zimno. Łatwy do zrobienia kurczak nie przysporzy Ci wiele problemów. Kurczak jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2 dni. Ciasto naleśnikowe można doprawić w ulubiony sposób.

Alergeny w piersi z kurczaka w cieście naleśnikowym

Lista alergenów dla piersi z kurczaka w cieście naleśnikowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze piersi z kurczaka w cieście naleśnikowym

na 100g gotowej potrawy

Pierś z kurczaka w cieście naleśnikowym to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Potrawa zawiera także węglowodany proste, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. Nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kcal)
185.45
407.99
Białko (g)
17.56
38.63

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany (g)
14.52
31.94
Węglowodany przyswajalne (g)
14.50
31.90
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.02
0.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz (g)
5.97
13.14
Tłuszcze nasycone (g)
1.97
4.34
Tłuszcze nienasycone (g)
4.00
8.80
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.77
6.08
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.23
2.71
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
75.76
166.67
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina B6 (mg)
0.53
1.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.26
0.58
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.24
0.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.24
0.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
7.02
15.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
37.41
82.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód (mg)
43.48
95.66
Potas (mg)
325.66
716.46
Wapń (mg)
54.88
120.74
Fosfor (mg)
228.56
502.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
25.88
56.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.47
3.24
Cynk (mg)
0.76
1.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny piersi z kurczaka w cieście naleśnikowym 74
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania piersi z kurczaka w cieście naleśnikowym

Koszt składników
51.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
800 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
25.60
Za 800 g
Mleko 3,2%
120 ml
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Proszek do pieczenia
10 g
1 płaska łyżka stołowa
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Olej rzepakowy
40 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Koszt składników
51.10