Pierś po parysku
- Piersi kurczaka bez skóry (700 g)
- Jajko (2 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 - niepełna szklanka (120 g)
- Olej rzepakowy - do smażenia (60 ml)
Przepis na pierś po parysku krok po kroku
Mięso podziel na mniejsze porcje, rozbij je tłuczkiem do mięsa i dopraw z dwóch stron solą oraz pieprzem.
Do miski wybij jajka, dodaj do mich sól i pieprz do smaku. Jajka rozbełtaj. Do drugiego talerza przesyp mąkę.
Mięso obtocz w mące, następnie w jajkach i ponownie w mące.
Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim kotlety z dwóch stron na złoty kolor (po około 4-5 minut na stronę).
Gotowe kotlety po parysku podawaj z ulubionymi dodatkami.
-
Kapuśniak
-
Pierś z kurczaka
-
Kurczak curry
-
Tortilla z kurczakiem
-
Filet z kurczaka
-
Ryż z warzywami
-
Pad thai z kurczakiem
-
Butter chicken
-
Kurczak po chińsku
-
Kotleciki siekane z kurczaka
-
Pieczona pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka z piekarnika
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Zapiekanka gyros
-
Nuggetsy z piekarnika
-
Tagliatelle z kurczakiem
-
Kurczak ze szpinakiem
-
Kotlety z piersi kurczaka
-
Filet z kurczaka
Więcej informacji na temat piersi po parysku
Pierś po parysku to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Tani w przygotowaniu kotlet w jajku i mące doskonale smakuje z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz mizerią. Pierś po parysku warto przygotować jako ciepły posiłek na imprezy okolicznościowe. Sprawdzony przepis na pierś po parysku jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty: filet z kurczaka, jajko, mąka pszenna, olej rzepakowy, sól oraz pieprz.
A jak zrobić pierś po parysku? Mięso podziel na mniejsze porcje, rozbij je tłuczkiem do mięsa i dopraw z dwóch stron solą oraz pieprzem. Do miski wybij jajka, dodaj do mich sól i pieprz do smaku. Jajka rozbełtaj. Do drugiego talerza przesyp mąkę. Mięso obtocz w mące, następnie w jajkach i ponownie w mące. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim kotlety z dwóch stron na złoty kolor (po około 4-5 minut na stronę). Gotowe kotlety po parysku podawaj z ulubionymi dodatkami.
Pierś z kurczaka jest dobrym źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego, które szczególnie potrzebne jest do rozbudowy masy tkanki mięśniowej sportowców siłowych. Dodatkowo w mięsie tym znajdziemy spore ilości witaminy B6, która wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości. Jest ona niezbędna do przemiany aminokwasów i syntezy białek oraz kwasów nukleinowych, które są potrzebne do prawidłowego wzrostu i rozwoju organizmu.
Mąka pszenna jest najczęściej wybierana w kuchni polskiej do przygotowania różnych potraw. Otrzymuje się ją z pszenicy oraz wykorzystuje do produkcji sosów, pieczywa oraz do ciasta. W zależności od typu mąki może posiadać różną barwę, a także zawartość składników odżywczych. Im niższy typ mąki tym jest ona jaśniejsza, a także zawiera mniejszą ilość składników mineralnych oraz witamin.
Podsumowując szybki w przygotowaniu kotlet po parysku to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Kotlet warto podać z dodatkiem ziemniaków oraz surówki przygotowanej na bazie sezonowych warzyw. Smaczny kotlet jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło.
Alergeny w piersi po parysku
Lista alergenów dla piersi po parysku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze piersi po parysku
Pierś po parysku to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Mięso z kurczaka stanowi doskonałe źródło białka oraz niektórych witamin.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.