Przepis na pierogi z mąki żytniej krok po kroku

Składniki
  • Mąka żytnia typ 2000 500 g
  • Oliwa z oliwek 50 ml
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
stolnica, wałek

Na stolnice wysyp mąkę i dodaj szczyptę soli oraz oliwę.

Stopniowo dolewaj gorącą wodę (łącznie około 250 ml) i zagniataj ciasto.

Ciasto możesz od razu po zagnieceniu rozwałkować lub zostawić na 30 minut.

Pierogi uszka z mąki żytniej na niebieskim blacie.
pierogi z mąki żytniej
Koszt przygotowania dania
4.00 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
206 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
45

Pierogi z mąki żytniej - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pierogach z mąki żytniej

Polska słynie z pierogów. Można znaleźć najróżniejsze wersje, zarówno na słodko, jak i na słono. Farsz na pierogi można przygotować na wiele sposobów, między innymi z serem na słodko, z owocami, z kapustą i grzybami, ze szpinakiem, z mięsem surowym lub gotowany, z kaszą gryczaną, jęczmienną, a także z kaszą pęczak.

Pierogi można znaleźć nie tylko w Polsce. W wielu krajach przygotowuje się z różnym farszem i w trochę odmienny sposób. W Chinach popularne są pierożki won ton, które przygotowuje się z mieloną wieprzowiną i grzybami. W Japonii jedzą gyroza, które nadziewane są mięsem z dodatkiem imbiru i czosnku. Następnie obsmaża się je i dolewa na patelnię wody, aby mogły się ugotować. Włosi robią pierożki i nazwie tortellini i ravioli, które podają zamiast makaronu. W Meksyku smażą lub pieką pierogi o nazwie empanadas, a Hiszpanie pieką duże pierogi o nazwie calzone, które przypominają pizzę złożoną na pół. Żydzi robią pierożki o nazwie kreplach, które są nadziewane wołowiną lub twarogiem i mają kształt trójkąta. Takie pierożki są smażone w głębokim tłuszczu. W Brazylii pierogi coxina przypominają nóżkę kurczaka. Ciasto robione jest z jajek, mąki i bulionu drobiowego, a nadziane są mięsem z kurczaka i kremowym serkiem. Następnie są panierowane i smażone w głębokim tłuszczu. Grecy robią pierogi, o nazwie tiropitakia, z ciasta filo, z serem, najczęściej fetą i doprawione ziołami, które są pieczone. Na Ukrainie oraz w Rosji są pielmieni, z nadzieniem z surowego mięsa. Jak widzisz pierogi, są przygotowywane, na różne sposoby, na całym świecie.

Powyżej znajdziesz przepis na ciasto na pierogi z mąki żytniej, które jest łatwe i szybkie, a pierogi wychodzą z niego delikatne i bardzo dobre. To ciasto na pierogi z mąki żytniej przygotujesz, wykorzystując tylko podstawowe 3 składniki, które z pewnością masz w kuchni. Robiąc je z pełnoziarnistej mąki żytniej, dodatkowo są one zdrowsze. Dodatkowo warto zadbać o dobry farsz i pierogi z mąki żytniej będą gotowe. Ich przygotowanie zajmie Ci około 40 minut, zależnie od tego, jak szybko lepisz pierogi ;). Dokładne wskazówki jak zrobić pierogi z mąki żytniej znajdziesz powyżej.

Wartości odżywcze pierogów z mąki żytniej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (55g)
Energia (kalorie)
375.82 kcal
206.70 kcal

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (55g)
Tłuszcz
11.11 g
6.11 g
Tłuszcze nasycone
2.31 g
1.27 g
Tłuszcze nienasycone
8.80 g
4.84 g
Tłuszcze jednonasycone
6.89 g
3.79 g
Tłuszcze wielonasycone
1.91 g
1.05 g

Składniki mineralne w przepisie na pierogi z mąki żytniej

Na 100g
Na porcję (55g)
Sód
2.00 mg
1.10 mg
Potas
64.64 mg
35.55 mg
Wapń
33.73 mg
18.55 mg
Żelazo
4.57 mg
2.51 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów z mąki żytniej 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pierogach z mąki żytniej

Lista alergenów dla pierogów z mąki żytniej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka żytnia typ 2000

Cena przygotowania pierogów z mąki żytniej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka żytnia typ 2000
500 g
4.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 500 g
Oliwa z oliwek
50 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 ml
Liczba porcji:
Razem
24.00
Łączny koszt
4.00
Jak oceniasz przepis na pierogi z mąki żytniej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób