Pasta z ciecierzycy

Opublikowano: 18.12.2021 r., 18:12 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowa pasta z ciecierzycy
Pasta z ciecierzycy
Pasta z ciecierzycy znana, także jako humus to świetny dodatek do kanapek lub warzyw. Ciecierzyca zapewni Ci sytość i doda energii na resztę dnia.
Przygotowanie 15 min
79 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 6 porcji
  • Ciecierzyca konserwowa - 1 puszka (200 g)
  • Suszone pomidory (100 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (20 g)
  • Kolendra świeża - 1 garść (20 g)
  • Sok z limonki - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
mikser, miska

Przepis na pastę z ciecierzycy krok po kroku

Ciecierzycę odsącz z zalewy i przełóż do miski.

Dodaj rozgniecione ząbki czosnku, pokrojone suszone pomidory, sok z limonki.

Dopraw do smaku i zmiksuj na gładki krem.

Pastę z ciecierzycy podawaj obficie posypaną kolendrą.

Jak oceniasz przepis na pastę z ciecierzycy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,3% osób

Więcej informacji na temat pasty z ciecierzycy

Pasta z ciecierzycy to świetna alternatywa tradycyjnego obkładu do chleba. W ostatnich czasach ciecierzyca zyskała na popularności w naszych regionach. Jak się okazało, nasiona roślin strączkowych, do których należy ciecierzyca to cenne źródło roślinnego białka, witamin, składników mineralnych. Możemy przygotować z niej np. humus, czyli naszą pastę na kanapki lub falafel, czyli bezmięsne kulki, które można spożywać na obiad z wieloma dodatkami.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na pastę z ciecierzycy. Możemy ją wykorzystać jako smarowidło do chleba lub jako dip do warzyw. Wystarczy, że pokroimy dowolne warzywa w słupki i podamy z domowym humusem. Pasta z mojego dzisiejszego przepisu jest wegetariańska, ponieważ nie zawiera mięsa w swoim składzie, a także wegańska, ponieważ nie zawiera żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego. Sprawdzi się także w tradycyjnej diecie jako jej urozmaicenie w produkty strączkowe.

Jeśli korzystasz z suchych nasion roślin strączkowych należy je wcześniej namoczyć, co jest czasochłonne. Jednak w większości sklepów bez problemu dostaniesz ciecierzycę w puszce, która nie wymaga wcześniejszego przygotowania.

Zatem jak zrobić pastę z ciecierzycy według mojego przepisu?

Wystarczy, że odlejesz zalewę z puszki ciecierzycy i przełożysz ją do miski, następnie dodaj przyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pokrojone suszone pomidory i sok z limonki. Wymieszaj całość i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Na samym końcu dodaj posiekaną kolendrę.

Tak naprawdę to wszystko, z tych kilku podstawowych składników w krótkim czasie przygotujesz pyszny dodatek do kanapek. Podstawowym składnikiem jest ciecierzyca, do której możesz dodać, co tylko chcesz. Jeśli lubisz bardziej pikantne przekąski postaw na papryczki chilli, jeśli wolisz łagodniejsze, dodaj suszone pomidory i zioła. Każdy dodatek będzie dobry, wegetariańska przekąska jest szybka i pyszna. Humus możesz przygotować w większej ilości i przechowywać w lodówce do tygodnia.

Ciecierzyca jest bogatym źródłem białka, w 100 g produktu zawiera prawie 9 g białka, dodatkowo duże ilości błonnika, który działa w naszych jelitach jak szczotka, dzięki czemu redukuje zaparcia i poprawia perystaltykę naszych jelit. Humus to świetny pomysł na zdrowe urozmaicenie swojej diety.

Alergeny w paście z ciecierzycy

Lista alergenów dla pasty z ciecierzycy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pastę z ciecierzycy

Wartości odżywcze pasty z ciecierzycy

na 100g gotowej potrawy

Humus możesz przygotować z różnymi dodatkami, będzie to świetna alternatywa tradycyjnego obkładu do pieczywa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
159.83
79.92
Białko (g)
8.33
4.16
Fenyloalanina (mg)
0.36
0.18
Brak danych dla: kolendra świeża.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
30.50
15.25
Węglowodany przyswajalne (g)
25.25
12.62
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
5.25
2.62

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
2.42
1.21
Tłuszcze nasycone (g)
1.13
0.57
Tłuszcze nienasycone (g)
1.29
0.65
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.42
0.21
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.87
0.43
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
31.61
15.81
Witamina B6 (mg)
0.24
0.12
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
15.84
7.92
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.32
0.16
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.18
0.09
Ryboflawina (mg)
0.16
0.08
Niacyna (mg)
2.70
1.35
Foliany (µg (mcg))
49.72
24.86
Beta karoten (µg (mcg))
373.61
186.81

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
170.00
85.00
Potas (mg)
1079.67
539.83
Wapń (mg)
70.11
35.06
Fosfor (mg)
158.06
79.03
Magnez (mg)
71.61
35.81
Żelazo (mg)
3.32
1.66
Cynk (mg)
0.68
0.34
Miedź (mg)
0.56
0.28
Mangan (mg)
1.10
0.55
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty z ciecierzycy 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasty z ciecierzycy

Koszt składników
134.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciecierzyca konserwowa
200 g
1 puszka
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Suszone pomidory
100 g
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 100 g
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Kolendra świeża
20 g
1 garść
5.50
Za 1,0 g
Liczba opakowań 20
110.00
Za 20 g
Sok z limonki
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.56
Za 20 ml
Koszt składników
134.00