Pasta z ciecierzycy
- Ciecierzyca konserwowa - 1 puszka (200 g)
- Suszone pomidory (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (20 g)
- Kolendra świeża - 1 garść (20 g)
- Sok z limonki - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na pastę z ciecierzycy krok po kroku
Ciecierzycę odsącz z zalewy i przełóż do miski.
Dodaj rozgniecione ząbki czosnku, pokrojone suszone pomidory, sok z limonki.
Dopraw do smaku i zmiksuj na gładki krem.
Pastę z ciecierzycy podawaj obficie posypaną kolendrą.
-
Pasztet z cukinią
-
Sałatka z cukinii
-
Placki z dyni
-
Pasztet wegetariański
-
Rogaliki drożdżowe
-
Kotlety z kalafiora
-
Pomidory z mozzarellą
-
Koreczki
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem
-
Ciasto marchewkowe fit
-
Kotleciki z kaszy gryczanej
-
Rogale marcińskie
-
Ciasto francuskie na słono
-
Kotlety z cukinii
-
Szybka pizza
-
Brownie z fasoli
-
Tarta z warzywami
-
Pizza na suchych drożdżach
-
Wegetariańskie przekąski
Więcej informacji na temat pasty z ciecierzycy
Pasta z ciecierzycy to świetna alternatywa tradycyjnego obkładu do chleba. W ostatnich czasach ciecierzyca zyskała na popularności w naszych regionach. Jak się okazało, nasiona roślin strączkowych, do których należy ciecierzyca to cenne źródło roślinnego białka, witamin, składników mineralnych. Możemy przygotować z niej np. humus, czyli naszą pastę na kanapki lub falafel, czyli bezmięsne kulki, które można spożywać na obiad z wieloma dodatkami.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na pastę z ciecierzycy. Możemy ją wykorzystać jako smarowidło do chleba lub jako dip do warzyw. Wystarczy, że pokroimy dowolne warzywa w słupki i podamy z domowym humusem. Pasta z mojego dzisiejszego przepisu jest wegetariańska, ponieważ nie zawiera mięsa w swoim składzie, a także wegańska, ponieważ nie zawiera żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego. Sprawdzi się także w tradycyjnej diecie jako jej urozmaicenie w produkty strączkowe.
Jeśli korzystasz z suchych nasion roślin strączkowych należy je wcześniej namoczyć, co jest czasochłonne. Jednak w większości sklepów bez problemu dostaniesz ciecierzycę w puszce, która nie wymaga wcześniejszego przygotowania.
Zatem jak zrobić pastę z ciecierzycy według mojego przepisu?
Wystarczy, że odlejesz zalewę z puszki ciecierzycy i przełożysz ją do miski, następnie dodaj przyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pokrojone suszone pomidory i sok z limonki. Wymieszaj całość i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Na samym końcu dodaj posiekaną kolendrę.
Tak naprawdę to wszystko, z tych kilku podstawowych składników w krótkim czasie przygotujesz pyszny dodatek do kanapek. Podstawowym składnikiem jest ciecierzyca, do której możesz dodać, co tylko chcesz. Jeśli lubisz bardziej pikantne przekąski postaw na papryczki chilli, jeśli wolisz łagodniejsze, dodaj suszone pomidory i zioła. Każdy dodatek będzie dobry, wegetariańska przekąska jest szybka i pyszna. Humus możesz przygotować w większej ilości i przechowywać w lodówce do tygodnia.
Ciecierzyca jest bogatym źródłem białka, w 100 g produktu zawiera prawie 9 g białka, dodatkowo duże ilości błonnika, który działa w naszych jelitach jak szczotka, dzięki czemu redukuje zaparcia i poprawia perystaltykę naszych jelit. Humus to świetny pomysł na zdrowe urozmaicenie swojej diety.
Alergeny w paście z ciecierzycy
Lista alergenów dla pasty z ciecierzycy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pastę z ciecierzycy
Wartości odżywcze pasty z ciecierzycy
Humus możesz przygotować z różnymi dodatkami, będzie to świetna alternatywa tradycyjnego obkładu do pieczywa.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.