Paprykarz domowy
- Dorsz filet (300 g)
- Basmati (100 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Marchewka - 2 sztuki (120 g)
- Papryka czerwona - 1 sztuka (200 g)
- Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki (20 g)
- Pomidory w puszce (200 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na paprykarz domowy krok po kroku
Ugotuj ryż.
Filety rybne opłucz i osusz. Ugotuj rybę na parze lub w niewielkiej ilości wody przez około 10 minut, aż będzie miękka.
Po ugotowaniu rozdrobnij rybę na mniejsze kawałki.
W dużym rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej olej. Dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż stanie się miękka i lekko złocista.
Dodaj startą marchewkę i pokrojoną w kostkę paprykę.
Dodaj do rondla czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy.
Dodaj krojone pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Wymieszaj, gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż sos zgęstnieje.
Do sosu dodaj ugotowaną rybę i ugotowany ryż.
Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły.
Więcej informacji na temat paprykarzu domowy
Większość ludzi w naszej szerokości geograficznej spożywa bardzo niewielkie ilości ryb. Na naszych stołach głównie spotkać można wędlinę, mięsa. Dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na paprykarz domowy do chleba.
Paprykarz domowy to idealne rozwiązanie na włączanie większej ilości spożywanych ryb w Twoim menu.
Ryby są cenionym składnikiem diety ze względu na swoje bogate wartości odżywcze i liczne korzyści zdrowotne. Są doskonałym źródłem wysokiej jakości białka, które jest niezbędne do budowy i naprawy tkanek, produkcji enzymów i hormonów oraz wsparcia układu odpornościowego. Zwłaszcza tłuste ryby morskie, takie jak łosoś, makrela, sardynki i śledź, są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3. Te zdrowe tłuszcze mają wiele korzyści zdrowotnych, w tym poprawę zdrowia serca, zmniejszenie stanów zapalnych i wsparcie funkcji mózgu.
To doskonałe źródło wielu ważnych witamin, w tym witaminy D (ważnej dla zdrowia kości i układu odpornościowego), witaminy A (ważnej dla wzroku i zdrowia skóry) oraz witaminy B12 (niezbędnej do produkcji czerwonych krwinek i funkcjonowania układu nerwowego).
Sam widzisz, jak wiele cennych właściwości posiadają ryby, dlatego zachęcam cię do włączyć do swojego menu.
Mój dzisiejszy paprykarz rybny po polsku powstał z dorsza. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie abyś przygotował go z dowolnych ryb, na pewno będzie najlepszy. Paprykarz możesz przygotować większej ilości i przełożyć go do słoików, dzięki czemu będziesz mieć zapas na jakiś czas. Dokładnie jak zrobić paprykarz domowy przedstawiam nieco niżej i zachęcam cię do przygotowania go w swoim domu. Będzie to idealny pomysł na dobry posiłek dla całej rodziny. Wykorzystaj mój przepis i przekonaj się, jak pyszny jest w smaku.
Alergeny w paprykarzu domowy
Lista alergenów dla paprykarzu domowy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Dorsz filet
Wartości odżywcze paprykarzu domowy
Paprykarz możesz przygotować z dowolnego rodzaju ryb.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.