Papardelle

Opublikowano: 19.03.2023 r., 18:54 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
papardelle
Papardelle
Kuchnia włoska to jedna z najbardziej popularnych kuchni na całym Świecie. Dlatego koniecznie poznaj mój przepis na papardelle.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
284 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Makaron tagliatelle - 1 szklanka (250 g)
  • Pomidory w puszce - 1 puszka (400 g)
  • Ser parmezan - 3 łyżki (30 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
  • Czosnek - 2 ząbki (20 g)
  • Cebula - 1/2 sztuki (50 g)
  • Mascarpone - 3 łyżki (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na papardelle krok po kroku

Oliwę z oliwek rozgrzej na patelni.

Zeszklij cebulę i czosnek.

Dodaj pomidory z puszki i dopraw do smaku.

Dodaj serek mascarpone i podawaj z ugotowanym makaronem.

Całość posyp parmezanem.

Jak oceniasz przepis na papardelle
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,8% osób

Więcej informacji na temat papardelle

Domowy makaron papardelle smakuje jeszcze lepiej, jeśli jest zrobiony przez Ciebie od samego początku. Dlatego koniecznie poznaj mój przepis na papardelle. Do jego przygotowania będzie potrzebna Ci tylko mąka i jajka. Będziesz potrzebować mąkę, w moim przypadku jest to mąka pszenna, więc jeśli cierpisz na choroby glutenozależne, zamień ją na taki rodzaj mąki, który naturalnie nie zawiera glutenu w swoim składzie. Może to być mąka gryczana lub mieszanka bezglutenowa. Wtedy tagliatelle będzie idealne też dla osób z chorobami glutenozależnymi, do których należy między innymi Celiakia czy alergia na pszenicę.

W takim przypadku możesz postawić na mix mąk bezglutenowych lub mąkę ryżową/kukurydzianą, które naturalnie w swoim składzie nie zawierają glutenu.

Zatem, jak zrobić papardelle?

Zasada jest prosta na każde 100 g mąki przypada 1 jajko i odrobina wody. To są idealne proporcje, aby Twój makaron miał odpowiednią konsystencję i był elastyczny, a przy gotowaniu się nie rozpadał.

Wystarczy, że mąkę przesiejesz do miski i wbijesz jajka oraz wlejesz odrobinę wody, a następnie wszystko wymieszasz do połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto uformuj w kulę i owiń folią spożywczą, odstaw do lodówki na godzinę.

Rozwałkuj je na stolnicy z odrobiną mąki i potnij na paski o grubości 0,5-1 cm. Włoskie tagliatelle prawie gotowe, wystarczy, że ugotujesz je w lekko osolonej wodzie i przygotujesz ulubiony sos.

Zatem, jak zrobić makaron tagliatelle z sosem na bazie serka mascarpone?

Oliwę z oliwek rozgrzej na patelni. Zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj pomidory z puszki i dopraw do smaku. Dodaj serek mascarpone i podawaj z ugotowanym makaronem. Całość posyp parmezanem.

W podobny sposób możesz przygotować makaron z sosem czy z kurczakiem, będzie to idealny pomysł na obiad czy na kolacje. Dlatego koniecznie przygotuj mój szybki i sprawdzony przepis i przekonaj się, jak pyszne jest to danie.

Alergeny w papardelle

Lista alergenów dla papardelle przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron tagliatelle
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan
    • mascarpone

Wartości odżywcze papardelle

na 100g gotowej potrawy

Makaron możesz przygotować z dowolnym farszem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
189.96
284.94
Białko (g)
6.58
9.87
Fenyloalanina (mg)
0.32
0.48
Brak danych dla: cebula, mascarpone.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
28.65
42.97
Węglowodany przyswajalne (g)
26.54
39.81
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.11
3.16

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
5.57
8.35
Tłuszcze nasycone (g)
2.87
4.30
Tłuszcze nienasycone (g)
2.70
4.05
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.18
3.26
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.52
0.78
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: ser parmezan, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
6.94
10.41

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
13.26
19.89
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.16
0.24
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.04
0.07
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.84
8.76
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.03
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.03
1.55
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
7.54
11.31
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.12
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.06
0.09
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.18
1.76
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
13.65
20.47
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
67.16
100.74
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
141.09
211.63
Potas (mg)
238.81
358.22
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń (mg)
78.79
118.18
Fosfor (mg)
106.73
160.09
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Magnez (mg)
29.46
44.19
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.16
1.73
Cynk (mg)
0.72
1.08
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.19
0.29
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.42
0.63
Brak danych dla: cebula, mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny papardelle 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania papardelle

Koszt składników
45.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron tagliatelle
250 g
1 szklanka
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.81
Za 250 g
Pomidory w puszce
400 g
1 puszka
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Ser parmezan
30 g
3 łyżki
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
3.90
Za 30 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Cebula
50 g
1/2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Mascarpone
30 g
3 łyżki
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.78
Za 30 g
Koszt składników
45.80