Papardelle
- Makaron tagliatelle - 1 szklanka (250 g)
- Pomidory w puszce - 1 puszka (400 g)
- Ser parmezan - 3 łyżki (30 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
- Czosnek - 2 ząbki (20 g)
- Cebula - 1/2 sztuki (50 g)
- Mascarpone - 3 łyżki (30 g)
Przepis na papardelle krok po kroku
Oliwę z oliwek rozgrzej na patelni.
Zeszklij cebulę i czosnek.
Dodaj pomidory z puszki i dopraw do smaku.
Dodaj serek mascarpone i podawaj z ugotowanym makaronem.
Całość posyp parmezanem.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Spaghetti carbonara
-
Łazanki
-
Spaghetti bolognese
-
Makaron z kurczakiem
-
Ravioli
-
Pappardelle
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Makaron z tuńczykiem
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Makaron z pesto
-
Makaron z cukinią
-
Makaron z krewetkami
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
-
Makaron z pieczarkami
-
Pomysły na obiad z makaronem
Więcej informacji na temat papardelle
Domowy makaron papardelle smakuje jeszcze lepiej, jeśli jest zrobiony przez Ciebie od samego początku. Dlatego koniecznie poznaj mój przepis na papardelle. Do jego przygotowania będzie potrzebna Ci tylko mąka i jajka. Będziesz potrzebować mąkę, w moim przypadku jest to mąka pszenna, więc jeśli cierpisz na choroby glutenozależne, zamień ją na taki rodzaj mąki, który naturalnie nie zawiera glutenu w swoim składzie. Może to być mąka gryczana lub mieszanka bezglutenowa. Wtedy tagliatelle będzie idealne też dla osób z chorobami glutenozależnymi, do których należy między innymi Celiakia czy alergia na pszenicę.
W takim przypadku możesz postawić na mix mąk bezglutenowych lub mąkę ryżową/kukurydzianą, które naturalnie w swoim składzie nie zawierają glutenu.
Zatem, jak zrobić papardelle?
Zasada jest prosta na każde 100 g mąki przypada 1 jajko i odrobina wody. To są idealne proporcje, aby Twój makaron miał odpowiednią konsystencję i był elastyczny, a przy gotowaniu się nie rozpadał.
Wystarczy, że mąkę przesiejesz do miski i wbijesz jajka oraz wlejesz odrobinę wody, a następnie wszystko wymieszasz do połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto uformuj w kulę i owiń folią spożywczą, odstaw do lodówki na godzinę.
Rozwałkuj je na stolnicy z odrobiną mąki i potnij na paski o grubości 0,5-1 cm. Włoskie tagliatelle prawie gotowe, wystarczy, że ugotujesz je w lekko osolonej wodzie i przygotujesz ulubiony sos.
Zatem, jak zrobić makaron tagliatelle z sosem na bazie serka mascarpone?
Oliwę z oliwek rozgrzej na patelni. Zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj pomidory z puszki i dopraw do smaku. Dodaj serek mascarpone i podawaj z ugotowanym makaronem. Całość posyp parmezanem.
W podobny sposób możesz przygotować makaron z sosem czy z kurczakiem, będzie to idealny pomysł na obiad czy na kolacje. Dlatego koniecznie przygotuj mój szybki i sprawdzony przepis i przekonaj się, jak pyszne jest to danie.
Alergeny w papardelle
Lista alergenów dla papardelle przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron tagliatelle
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan
- mascarpone
Wartości odżywcze papardelle
Makaron możesz przygotować z dowolnym farszem.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.