Paluchy serowe z ciasta francuskiego
- Ciasto francuskie - 2 opakowania (750 g)
- Ser cheddar (200 g)
- Jajko (1 szt.)
Przepis na paluchy serowe z ciasta francuskiego krok po kroku
Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Do sera dodaj 1 płaską łyżeczkę papryki słodkiej oraz odrobinę soli i dokładnie wymieszaj.
Jajko wybij do miseczki i rozbełtaj je.
Na blacie rozwiń arkusz ciasta francuskiego, posmaruj go jajkiem oraz posyp połową sera. Ser delikatnie dociśnij.
Na wierzch połóż drugi arkusz ciasta francuskiego, posmaruj go jajkiem oraz posyp pozostałym serem. Ser również dociśnij do ciasta.
Ciasto pokrój na paski o szerokości około 1,5 cm.
Każdy pasek chwyć za dwa końce i zacznij zwijać w przeciwnych kierunkach.
Paluszki układaj na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia. Zachowaj około 2-3 cm odstępy między paluszkami.
Ciasto francuskie piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 15 minut.
Upieczone paluszki serowe pozostaw do wystudzenia.
Więcej informacji na temat paluchów serowych z ciasta francuskiego
Paluchy serowe z ciasta francuskiego świetnie sprawdzą się jako przekąska na imprezach rodzinnych lub ze znajomymi. Paluchy serowe warto podać w towarzystwie domowych sosów. Szybkie w przygotowaniu paluchy warto zabrać ze sobą jako posiłek do pracy lub w podróż. Przepis na paluchy serowe z ciasta francuskiego jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące składniki: ciasto francuskie, ser cheddar, jajko, sól oraz papryka słodka.
A jak zrobić paluchy serowe z ciasta francuskiego? Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Do sera dodaj 1 płaską łyżeczkę papryki słodkiej oraz odrobinę soli i dokładnie wymieszaj. Jajko wybij do miseczki i rozbełtaj je. Na blacie rozwiń arkusz ciasta francuskiego, posmaruj go jajkiem oraz posyp połową sera. Ser delikatnie dociśnij. Na wierzch połóż drugi arkusz ciasta francuskiego, posmaruj go jajkiem oraz posyp pozostałym serem. Ser również dociśnij do ciasta. Ciasto pokrój na paski o szerokości około 1,5 cm. Każdy pasek chwyć za dwa końce i zacznij zwijać w przeciwnych kierunkach. Paluszki układaj na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia. Zachowaj około 2-3 cm odstępy między paluszkami. Ciasto francuskie piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 15 minut.
Ser żółty to produkt wysokokaloryczny, dlatego nie jest zalecany w zbyt dużej ilości szczególnie na diecie redukcyjnej. Zawiera on jednak niektóre witaminy oraz składniki odżywcze, które korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Możemy zaliczyć do nich wapń, fosfor, cynk, seler, niektóre witaminy z grupy B oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K). Ser żółty stanowi także doskonałe źródło białka - dlatego świetnie sprawdzi się w diecie laktowegetariańskiej.
Podsumowując pyszne paluchy serowe to doskonała propozycja na smaczną przekąskę na imprezy rodzinne lub ze znajomymi. Paluchy są dobre do spożycia po wystudzeniu. Produkty niezbędne do ich wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w paluchach serowych z ciasta francuskiego
Lista alergenów dla paluchów serowych z ciasta francuskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser cheddar
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze paluchów serowych z ciasta francuskiego
Paluchy serowe z ciasta francuskiego to doskonała propozycja na przekąskę. Warto podać je z dodatkiem sosów przygotowanych z pomidorów.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.