Oscypek z grilla
Przepis na oscypka z grilla krok po kroku
Serki ułóż na rozgrzanym ruszcie i grilluj po 2 minuty z każdej strony.
Serki podawaj z żurawiną.
-
Szaszłyk na grill
-
Szaszłyki na grilla
-
Souvlaki
-
Szaszłyki z kurczaka
-
Karkówka z grilla
-
Kiełbasa z grilla
-
Grillowany stek z kalafiora z serem i ketchupem oraz pieczonym pieczywem
-
Warzywa na grilla
-
Cukinia z grilla
-
Pieczarki z grilla
-
Pstrag z grilla
-
Żeberka z grilla
-
Szparagi z grilla
-
Kaszanka z grilla
-
Krewetki z grilla
-
Bakłażan z grilla
-
Skrzydełka z grilla
-
Schab z grilla
-
Dania z grilla
Więcej informacji na temat oscypka z grilla
Oscypek z grilla to świetny pomysł dla wszystkich osób, które nie jedzą mięsa, jednak szukają ciekawej alternatywy, którą można podawać z grilla. Najlepiej z żurawiną.
Przepis na oscypki z grilla to dokonała opcja na wege przekąskę. To doskonały pomysł na dodatek do sałatek, a nawet pysznych burgerów. Oscypki najlepiej smakują z dodatkiem dżemu z żurawiny. Można je też zjadać bez niczego. Mają wspaniały, lekko wędzony smak. Mają też nieco gumową fakturę, jednak po upieczeniu stają się bardzo miękkie. To dlatego należy uważać, by nie pozostawiać ich na ruszcie zbyt długo, mogą się całkiem rozpuścić i stracić swoją formę. W ich przypadku kilka minut wystarczy, by cieszyć się wspaniałym smakiem. Sprawdzą się do kanapek na ciepło, wszelkiego rodzaju tostów, czy burgerów. Zawierają dość sporo białka, więc są dobrą alternatywą dla mięsa.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić oscypki z grilla, by były pyszne, łatwe, a przy okazji dobre dla zdrowia, to ten prosty przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Powstają z niego najlepsze grillowane oscypki. Są tak smaczne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Oscypek to twardy, wędzony ser, który tradycyjnie jest przygotowywany z mleka owczego. Dzięki temu sprawdza się nawet dla osób, które mają alergię na białka mleka krowiego. Jednak należy uważać, bardzo często w sklepach dostępne są sery, które zawierają oba rodzaje mleka, często mleko krowie jest w nim nawet dominujące. Tylko sery z certyfikatem powstają tylko z mleka owczego. Ma łagodny, nieco słodkawy smak, który doskonale łączy się z wędzoną nutą. Tradycyjnie spotkać je można było tylko na Podhalu, teraz jednak spokojnie spotka się je w każdym sklepie, dlatego można sobie pozwolić na ich przygotowanie na grillu. To właśnie ta metoda obróbki termicznej sprawdza się najlepiej. Ten przepis sprawdza się zarówno w przypadku tradycyjnego grilla, jak i elektrycznego. Warto pamiętać, by nie grillować sera zbyt długo, gdyż wtedy powstają niebezpieczne dla zdrowia substancje, które mogą być nawet rakotwórcze.
Alergeny w oscypku z grilla
Lista alergenów dla oscypka z grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- oscypek
Wartości odżywcze oscypka z grilla
To danie zawiera dość sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinno gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(105g)
Węglowodany
(105g)
Tłuszcze
(105g)
Składniki mineralne
(105g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.