Nugat

Opublikowano: 15.08.2022 r., 6:57 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Słodki nugat z orzechami
Nugat
Nugat to krem orzechowy, który wspaniale sprawdza się zwłaszcza w ciastach i deserach. Jest niezwykle smaczny, kremowy i prosty w przygotowaniu, nawet w domu.
Przygotowanie 45 min
504 kcal
Kcal w porcji
128 g
Wielkość porcji
74
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Orzechy laskowe (200 g)
  • Migdały (200 g)
  • Cukier (300 g)
  • Miód (250 g)
  • Białko jajka (5 szt.)
  • Wafle tortowe (200 g)
Liczba porcji:

Przepis na nugat krok po kroku

Orzechy i migdały wyłóż na blachę piekarnika, pokrytą papierem do pieczenia. Praż je w piekarniku nagrzanym do 100 stopni, aż zbrązowieją.

Do rondelka wlej 125 ml wody i dodaj cukier. Gotuj na małym ogniu, aż cukier zupełnie się rozpuści.

Do cukru dodaj miód, najlepiej płynny. Całość mieszaj, by powstał gęsty syrop.

Do miski wrzuć białka i ubij z nich sztywną pianę.

W garnku zagotuj wodę i ustaw naczynie do parowania. Na naczyniu ułóż miskę, cały czas mieszając białka i wlewając powoli syrop.

Masę rozprowadź na 1/4 porcji wafli, następnie przykryj je kolejną warstwą wafli. Postępuj, aż wykorzystasz wszystkie wafle, pamiętając, że ostatnia warstwa powinna pozostać bez kremu.

Gotowe wafle przełóż do lodówki i schładzaj przez 3 godziny.

Jak oceniasz przepis na nugat
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,0% osób

Więcej informacji na temat nugatu

Nugat to krem orzechowy, który wspaniale sprawdza się zwłaszcza w ciastach i deserach. Jest niezwykle smaczny, kremowy i prosty w przygotowaniu, nawet w domu.

Przepis na nugat jest niezwykle prosty i na pewno poradzi sobie z nim nawet początkująca osoba. To pomysł na prosty i bardzo smaczny deser orzechowy. Nie wiadomo skąd dokładnie wziął się nugat. Historycy gastronomii łączą zwykle jego genezę z Bliskim Wschodem, choć o miano wynalazców pretendują również Turcy oraz Włosi, jako spadkobiercy starożytnych Rzymian. Istnieje wiele różnych przepisów na ten deser. W każdym kraju popularna jest jego nieco inna wersja. Podstawą wszystkich, w klasycznym wydaniu, są jednak te same składniki: cukier i migdały; oba też cieszą się długowieczną popularnością niemal na całym świecie. Gdy wykorzystuje się uprażone migdały, wtedy deser, jakim jest nugat migdałowy, przypomina smakiem marcepan. Od czasu do czasu nugat zawiera także inne orzechy. Na przykład nugat z pistacjami to prawdziwy rarytas krajów śródziemnomorskich.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić nugat, by był po prostu najlepszy, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Nugat ma bardzo różnorodne zastosowanie. Możesz użyć go, by udekorować ciasto. Można też zjadać go samodzielnie, gdyż ma niezwykle słodki, bardzo orzechowy aromat. Choć bez problemu można dostać go w sklepie, najlepszy jest oczywiście ten domowy. Wszystkie składniki znajdziesz bez problemu w każdym sklepie. Do jego przygotowania używa się orzechów laskowych, pistacji i migdałów. W zależności od tego, co stanowi podstawę, będzie bardziej orzechowy lub migdałowy. To coś dla osób, które wprost kochają orzechy w każdej postaci. Krem jest tak pyszny, że ciężko przejść obok niego obojętnie. Ogólna formuła mówi jednak o bloczkach z bardzo słodkiej, przyjemnie ciągnącej się w ustach masy, którą przyrządza się w oparciu o cukier lub miód oraz ubite białka. O smaku nugatu decydują jednak zatopione w masie prażone orzechy, a często także suszone owoce. Nazwa pochodzi od słów "pan nugat", które oznaczają dosłownie orzechowy chleb.

Alergeny w nugacie

Lista alergenów dla nugatu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy laskowe
    • Migdały
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • wafle tortowe
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • wafle tortowe

Wartości odżywcze nugatu

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera dość sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(128g)
Energia (kcal)
394.11
504.46
Białko (g)
8.76
11.22

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(128g)
Węglowodany (g)
55.45
70.97
Węglowodany przyswajalne (g)
40.59
51.95
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.39
4.34
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(128g)
Tłuszcz (g)
17.48
22.37
Tłuszcze nasycone (g)
2.16
2.76
Tłuszcze nienasycone (g)
15.32
19.60

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(128g)
Witamina A (µg (mcg))
0.15
0.19
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
6.13
7.85
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.13
0.16
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.26
0.33
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.86
1.09
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1.81
2.32
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(128g)
Sód (mg)
29.09
37.24
Potas (mg)
245.08
313.70
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Wapń (mg)
60.09
76.92
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
119.11
152.46
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Magnez (mg)
67.19
86.00
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.37
1.75
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.89
1.14
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.43
0.55
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny nugatu 74
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania nugatu

Koszt składników
57.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Orzechy laskowe
200 g
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
13.00
Za 200 g
Migdały
200 g
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
15.00
Za 200 g
Cukier
300 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Miód
250 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
10.71
Za 250 g
Białko jajka
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Wafle tortowe
200 g
3.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
4.27
Za 200 g
Koszt składników
57.90