Przepis na nalewka z orzechów zielonych krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
słoik

Orzechy włoskie zielone rozdrobnij w malakserze.

Umieść je w słoiku i wlej spirytus.

Odstaw na 6 tygodni w chłodne miejsce.

Po tym czasie przecedź nalewkę przez gazę.

Do odcedzonego płynu dodaj miód i cukier, wymieszaj do rozpuszczenia cukru. Nalewkę przelej do butelek i zakorkuj je.

Odstaw w ciemne, chłodne miejsce na około 8-9 miesięcy.

Nalewka w tym czasie nabierze intensywniejszego aromatu.

Nalewka z orzechów zielonych podana w szklanych butelkach.
Nalewka z orzechów zielonych
Koszt przygotowania dania
44.54 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
83 kcal
Liczba alergenów w daniu
brak danych
54

Nalewka z orzechów zielonych - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o nalewce z orzechów zielonych

Nalewka z orzechów zielonych to bardzo dobry pomysł na pyszny trunek mający działanie wspomagające trawienie. Nalewka jest dość intensywna w smaku i dobrze rozrobić ją w wodzie przed spożyciem. Nalewka na spirytusie nie powinna być spożywana przez osoby niepełnoletnie oraz kobiety w ciąży. Przepis na nalewkę z zielonych orzechów jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia nalewki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: spirytus, cukier, miód, orzechy włoskie zielone.

Jak zrobić nalewkę z zielonych orzechów? Zielone orzechy włoskie rozdrobnij w malakserze. Umieść je w słoiku i wlej spirytus. Odstaw na 6 tygodni w chłodne miejsce. Po tym czasie przecedź nalewkę przez gazę. Do odcedzonego płynu dodaj miód i cukier, wymieszaj do rozpuszczenia cukru. Odstaw w ciemne, chłodne miejsce na około 8-9 miesięcy. Nalewka w tym czasie nabierze intensywniejszego aromatu. Nalewkę można przechowywać przez bardzo długi czas, im dłużej tym intensywniejszego smaku nabiera.

Spirytus jest substratem do produkcji wódki. Można go także używać do produkcji nalewek. Czystego spirytusu zazwyczaj nie spożywa się samego. Wódka jest wysokoprocentowym alkoholem powstającym z destylacji zacieru zbożowego lub ziemniaczanego. Wódka jest alkoholem znanym już w czasach średniowiecza. O pochodzenie wódki rywalizują wciąż dwa kraje Polska i Rosja. Wódkę wytwarza się ze spirytusu i dodatku wody. Wyróżniamy trzy rodzaje spirytusu: wyborowy, luksusowy i zwykły, z czego luksusowy ma najmniej zanieczyszczeń. Odpowiednio do nazwy spirytusu nazwy swe mają także wódki: luksusowa, czysta zwykła i wyborowa. Wyróżnia się także wódki gatunkowe produkowane z dodatkiem fermentowanych owoców świeżych lub suszonych, ziół i przypraw lub soków owocowych.

Podsumowując sprawdzony przepis na nalewkę jest bardzo prosty i gwarantuje przygotowanie udanego trunku. Nalewka jest dobra do spożycia kilka miesięcy po przygotowaniu. Można ją przechowywać przez bardzo długi czas. Im dłużej tym nalewka nabiera mocniejszego aromatu. Nalewkę przygotować można w wersji bardziej słodkiej. Łatwa nalewka sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty.

Wartości odżywcze nalewki z orzechów zielonych

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny nalewki z orzechów zielonych 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w nalewce z orzechów zielonych

Lista alergenów dla nalewki z orzechów zielonych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na nalewka z orzechów zielonych nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • zielone orzechy włoskie
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania nalewki z orzechów zielonych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Zielone orzechy włoskie
400 g
Spirytus
500 ml
2 szklanki
40.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
40.00
Za 500 ml
Miód
100 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
4.29
Za 100 g
Cukier
100 g
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Jak oceniasz przepis na nalewka z orzechów zielonych
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób