Jak zrobić orzechówkę?

Jak zrobić orzechówkę
Jak zrobić orzechówkę
ikona podziel się
Opublikowano: 03.06.2023 r., 22:39 | Autor: Oliwia Gawron

Domowe alkohole są przez nas przygotowywane od dawnych czasów, zawsze stawiamy na te mocniejsze, ale sięgamy też po bardziej owocowe, czyli wino lub alkohole typu orzechówka. Jednak jak przygotować ją w swoim domu? Nic prostszego.

  1. Zielone orzechy dokładnie umyj i wyszoruj szczotką, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Przełóż orzechy do słoika i zalej alkoholem.
  3. Odstaw w ciepłe miejsce na około 5-6 tygodni.
  4. Gdy całość nabierze brązowego zabarwienia, odcedź alkohol, a całość zasyp cukrem i oktaw na kolejne 2 tygodnie.
  5. Przelej orzechówkę do szklanych butelek i odstaw w ciemnym miejscu.
  6. Orzechówka jest gotowa do spożycia.
  7. Jak zrobić orzechówkę? Co jeszcze warto wiedzieć?

    Swojska nalewka z orzechów przygotowana samemu w domowych warunkach to idealny rozgrzewający trunek na sezon jesienno – zimowy. Nalewki możemy przygotowywać przez cały rok z różnych owoców, a jesień i zima to okres kiedy, należy się nimi delektować.

    Przepis na orzechówkę jest banalnie prosty. Potrzebujesz tylko orzechy, alkohol – tutaj najlepiej sprawdzi się spirytus 99,5%, w momencie jego połączenia z wodą, procenty wyjściowe nalewki będą oscylowały w granicy 60-65%, tak czy inaczej będzie to napój wysoko procentowy. Orzechówkę możesz, także przygotować na wódce.

    Nie ma znaczenia czy przygotujesz ją na wódce, czy na spirytusie, nalewka będzie idealna na zimowe wieczory.

    Zatem, jak zrobić orzechówkę? Poznaj mój sprawdzony przepis, który przygotujesz bez problemu w domu.

    1. Zielone orzechy dokładnie umyj i wyszoruj szczotką, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.
    2. Przełóż orzechy do słoika i zalej alkoholem.
    3. Odstaw w ciepłe miejsce na około 5-6 tygodni.
    4. Gdy całość nabierze brązowego zabarwienia, odcedź alkohol, a całość zasyp cukrem i oktaw na kolejne 2 tygodnie.
    5. Przelej orzechówkę do szklanych butelek i odstaw w ciemnym miejscu.
    6. Orzechówka jest gotowa do spożycia.

    Nasza nalewka jest już prawie gotowa, wystarczy przelać ją teraz do szklanych słoików lub butelek. Ważne jest, aby były one szklane i wcześniej wyparzone. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że nasza najlepsza nalewka nie zepsuje się przez brudny słoik.

    Tak przygotowana nalewka będzie dobra za dwa, trzy dni. Wtedy śmiało możesz ją spróbować. Sami widzicie jak prosta i szybka jest nalewka, wiecie na pewno dobrze, ile czasu trzeba, aby przygotować nalewkę z owoców. Samo ich przygotowanie jest wyczerpującym zadaniem. Co więcej, aby wykonać orzechówkę nie musimy czekać na zbiory owoców, śmiało przygotujesz ją o dowolnej porze roku.

    Każdy z nas wie, że orzechy, nie tylko włoskie są bardzo zdrowe oraz dostarczają wielu cennych składników odżywczych do naszego organizmu.

    Orzechy włoskie podobnie jak większość orzechów są wysoko energetyczne, dlatego dostarczają do organizmu dużo energii, pochodzącej przede wszystkich ze zdrowych tłuszczy np.omega-3. W składnikach warto zwrócić uwagę na wysoką zawartość manganu. Co więcej, zawartości w witaminowej wyróżnia je witamina E, foliany, tiamina oraz witamina B6. Spożycie orzechów włoskich niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych, które wiążą się przede wszystkim z występowaniem dużej ilości antyoksydantów, które są odpowiedzialne za wymiatanie wolnych rodników z naszego organizmu. Orzechy włoskie są też cenna jako składnik diety dla zdrowego serca i układu krwionośnego. Częste spożycia orzechów wskazuje na to, że ich spożycie obniża ryzyko śmierci z uwagi na choroby układu krwionośnego. Spożywana w małych ilościach korzystnie wpływa na nasze zdrowie, między innymi rozszerza naczynia krwionośne, usprawnia pracę serca. Trzeba jednak pamiętać, że mowa tutaj o niewielkich ilościach 30-40 ml.

    Polecane przepisy

    Załóż konto
    • zapisywać ulubione przepisy
    • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
    • komentować przepisy pod własnym nickiem
    Załóż konto