Nalewka z orzechów zielonych
- Zielone orzechy włoskie (400 g)
- Spirytus - 2 szklanki (500 ml)
- Miód (100 g)
- Cukier - pół szklanki (100 g)
Przepis na nalewka z orzechów zielonych krok po kroku
Orzechy włoskie zielone rozdrobnij w malakserze.
Umieść je w słoiku i wlej spirytus.
Odstaw na 6 tygodni w chłodne miejsce.
Po tym czasie przecedź nalewkę przez gazę.
Do odcedzonego płynu dodaj miód i cukier, wymieszaj do rozpuszczenia cukru. Nalewkę przelej do butelek i zakorkuj je.
Odstaw w ciemne, chłodne miejsce na około 8-9 miesięcy.
Nalewka w tym czasie nabierze intensywniejszego aromatu.
Więcej informacji na temat nalewki z orzechów zielonych
Nalewka z orzechów zielonych to bardzo dobry pomysł na pyszny trunek mający działanie wspomagające trawienie. Nalewka jest dość intensywna w smaku i dobrze rozrobić ją w wodzie przed spożyciem. Nalewka na spirytusie nie powinna być spożywana przez osoby niepełnoletnie oraz kobiety w ciąży. Przepis na nalewkę z zielonych orzechów jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia nalewki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: spirytus, cukier, miód, orzechy włoskie zielone.
Jak zrobić nalewkę z zielonych orzechów? Zielone orzechy włoskie rozdrobnij w malakserze. Umieść je w słoiku i wlej spirytus. Odstaw na 6 tygodni w chłodne miejsce. Po tym czasie przecedź nalewkę przez gazę. Do odcedzonego płynu dodaj miód i cukier, wymieszaj do rozpuszczenia cukru. Odstaw w ciemne, chłodne miejsce na około 8-9 miesięcy. Nalewka w tym czasie nabierze intensywniejszego aromatu. Nalewkę można przechowywać przez bardzo długi czas, im dłużej tym intensywniejszego smaku nabiera.
Spirytus jest substratem do produkcji wódki. Można go także używać do produkcji nalewek. Czystego spirytusu zazwyczaj nie spożywa się samego. Wódka jest wysokoprocentowym alkoholem powstającym z destylacji zacieru zbożowego lub ziemniaczanego. Wódka jest alkoholem znanym już w czasach średniowiecza. O pochodzenie wódki rywalizują wciąż dwa kraje Polska i Rosja. Wódkę wytwarza się ze spirytusu i dodatku wody. Wyróżniamy trzy rodzaje spirytusu: wyborowy, luksusowy i zwykły, z czego luksusowy ma najmniej zanieczyszczeń. Odpowiednio do nazwy spirytusu nazwy swe mają także wódki: luksusowa, czysta zwykła i wyborowa. Wyróżnia się także wódki gatunkowe produkowane z dodatkiem fermentowanych owoców świeżych lub suszonych, ziół i przypraw lub soków owocowych.
Podsumowując sprawdzony przepis na nalewkę jest bardzo prosty i gwarantuje przygotowanie udanego trunku. Nalewka jest dobra do spożycia kilka miesięcy po przygotowaniu. Można ją przechowywać przez bardzo długi czas. Im dłużej tym nalewka nabiera mocniejszego aromatu. Nalewkę przygotować można w wersji bardziej słodkiej. Łatwa nalewka sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty.
Alergeny w nalewce z orzechów zielonych
Lista alergenów dla nalewki z orzechów zielonych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- zielone orzechy włoskie
Wartości odżywcze nalewki z orzechów zielonych
Nalewka z orzechów zielonych to domowy wyrób alkoholowy zawierający sporą ilość cukru. Alkohol nie powinien być spożywany przez kobiety w ciąży oraz karmiące piersią. Bezwzględny zakaz mają także osoby z chorobami wątroby.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.