Nalewka cytrynowa
- Cytryna - 10 większych sztuk (900 g)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Spirytus (1000 ml)
Przepis na nalewkę cytrynową krok po kroku
Cytryny dokładnie umyj i sparz wrzątkiem.
Połowę cytryn obierz, tak aby skórka pozostała bez białej części.
Skórki przełóż do słoika i zalej 1 szklanką spirytusu. Słoik zamknij i odstaw na 3 dni.
Z cytryn wyciśnij sok i przelej do słoika.
W garnku zagotuj szklankę wody i dodaj szklankę cukru. Przelej do słoika.
Dolej pozostałą część (750 ml) spirytusu.
Słoik odstaw ponownie na 3 dni.
Przelej nalewkę przez gazę, skórki wyrzuć.
Nalewkę odstaw na przynajmniej 2 tygodnie w ciemne miejsce.
Więcej informacji na temat nalewki cytrynowej
Nalewka cytrynowa to nalewka o lekki, kwaśnno-słodkim i orzeźwiającym smaku. Schłodzona, idealnie sprawdzi się w letnie i upalne dni. Jest ona także świetnym dodatkiem do letnich drinków i koktajli.
Tak jak inne nalewki owocowe, nalewka cytrynowa wykonana jest techniką maceracji owoców. Maceracja polega na ekstrakcji składników zawartych w owocach pod wpływem alkoholu. Proces maceracji powinien być przeprowadzany w szklanym naczyniu oraz w ciepłym i słonecznym miejscu. Macerację soczystych owoców cytryny powinno przeprowadzać się na spirytusie, ponieważ mocny alkohol lepiej wydobywa składniki z soku owocowego. Maceracja na wódce powinna trwać dłużej aby wszystkie związki smakowe miały czas na przejście do alkoholu. Domowa nalewka z cytryn powinna być przygotowywana wtedy kiedy cytryny są soczyste oraz mają cienką i delikatną skórkę bez dużej ilości białych błon. Białe części dodają nalewce gorzki smak, który jest niepożądany w tego typu wyrobach. Najlepsza domowa cytrynówka ma lekki, słodko-kwaśny smak, jest orzeźwiająca i smakuje najlepiej schłodzona. Na bazie cytrynówki możesz wykonać wiele, pysznych drinków i koktajli. Na przykład możesz przygotować drink a'la mohito na bazie napoju Sprite z dodatkiem mięty i cytrynówki. Przepis na nalewkę cytrynową jest łatwy w wykonaniu, jednak tak jak każda nalewka, tak i nalewka cytrynowa wymaga czasu na odstanie. Nalewki zazwyczaj swoje najlepsze walory smakowe osiągają po sześciu miesiącach. A jak zrobić nalewkę cytrynową dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wyjaśniony.
Dobra, domowa nalewka cytrynowa to fajna i oryginalna propozycja domowego alkoholu. Możesz podać ją jako dodatek do potraw, deserów, wykorzystać jako dodatek do nasączenia ciasta czy dodać do drinków i koktajli.
Alergeny w nalewce cytrynowej
Lista alergenów dla nalewki cytrynowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na nalewkę cytrynową
Wartości odżywcze nalewki cytrynowej
Nalewka cytrynowa to wyśmienita propozycja na orzeźwiającą nalewkę. Jednak ze względu na dużą zawartość cukru oraz alkohol nie powinna ona być spożywana często, okazjonalnie i w małych ilościach nie wpłynie negatywnie na nasze zdrowie.
Energia i białka
(65g)
Węglowodany
(65g)
Tłuszcze
(65g)
Witaminy
(65g)
Składniki mineralne
(65g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.