Nalewka cytrynowa

Opublikowano: 15.02.2022 r., 18:03 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kieliszek nalewki cytrynowej na stole
Nalewka cytrynowa
Wypróbuj sprawdzony przepis na wyśmienitą nalewkę cytrynową. Schłodzona fajnie sprawdzi się w letnie dni. Możesz także przygotować drinki i koktajle z jej użyciem.
Przygotowanie 43200 min
103 kcal
Kcal w porcji
65 g
Wielkość porcji
57
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 36 porcji
  • Cytryna - 10 większych sztuk (900 g)
  • Cukier - 1 szklanka (200 g)
  • Spirytus (1000 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
obieraczka, wyciskarka do cytrusów, gaza, słoik 2l

Przepis na nalewkę cytrynową krok po kroku

Cytryny dokładnie umyj i sparz wrzątkiem.

Połowę cytryn obierz, tak aby skórka pozostała bez białej części.

Skórki przełóż do słoika i zalej 1 szklanką spirytusu. Słoik zamknij i odstaw na 3 dni.

Z cytryn wyciśnij sok i przelej do słoika.

W garnku zagotuj szklankę wody i dodaj szklankę cukru. Przelej do słoika.

Dolej pozostałą część (750 ml) spirytusu.

Słoik odstaw ponownie na 3 dni.

Przelej nalewkę przez gazę, skórki wyrzuć.

Nalewkę odstaw na przynajmniej 2 tygodnie w ciemne miejsce.

Jak oceniasz przepis na nalewkę cytrynową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,7% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat nalewki cytrynowej

Nalewka cytrynowa to nalewka o lekki, kwaśnno-słodkim i orzeźwiającym smaku. Schłodzona, idealnie sprawdzi się w letnie i upalne dni. Jest ona także świetnym dodatkiem do letnich drinków i koktajli.

Tak jak inne nalewki owocowe, nalewka cytrynowa wykonana jest techniką maceracji owoców. Maceracja polega na ekstrakcji składników zawartych w owocach pod wpływem alkoholu. Proces maceracji powinien być przeprowadzany w szklanym naczyniu oraz w ciepłym i słonecznym miejscu. Macerację soczystych owoców cytryny powinno przeprowadzać się na spirytusie, ponieważ mocny alkohol lepiej wydobywa składniki z soku owocowego. Maceracja na wódce powinna trwać dłużej aby wszystkie związki smakowe miały czas na przejście do alkoholu. Domowa nalewka z cytryn powinna być przygotowywana wtedy kiedy cytryny są soczyste oraz mają cienką i delikatną skórkę bez dużej ilości białych błon. Białe części dodają nalewce gorzki smak, który jest niepożądany w tego typu wyrobach. Najlepsza domowa cytrynówka ma lekki, słodko-kwaśny smak, jest orzeźwiająca i smakuje najlepiej schłodzona. Na bazie cytrynówki możesz wykonać wiele, pysznych drinków i koktajli. Na przykład możesz przygotować drink a'la mohito na bazie napoju Sprite z dodatkiem mięty i cytrynówki. Przepis na nalewkę cytrynową jest łatwy w wykonaniu, jednak tak jak każda nalewka, tak i nalewka cytrynowa wymaga czasu na odstanie. Nalewki zazwyczaj swoje najlepsze walory smakowe osiągają po sześciu miesiącach. A jak zrobić nalewkę cytrynową dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wyjaśniony.

Dobra, domowa nalewka cytrynowa to fajna i oryginalna propozycja domowego alkoholu. Możesz podać ją jako dodatek do potraw, deserów, wykorzystać jako dodatek do nasączenia ciasta czy dodać do drinków i koktajli.

Alergeny w nalewce cytrynowej

Lista alergenów dla nalewki cytrynowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na nalewkę cytrynową

Wartości odżywcze nalewki cytrynowej

na 100g gotowej potrawy

Nalewka cytrynowa to wyśmienita propozycja na orzeźwiającą nalewkę. Jednak ze względu na dużą zawartość cukru oraz alkohol nie powinna ona być spożywana często, okazjonalnie i w małych ilościach nie wpłynie negatywnie na nasze zdrowie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(65g)
Energia (kcal)
159.10
103.41
Białko (g)
0.47
0.31

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(65g)
Węglowodany (g)
13.48
8.76
Węglowodany przyswajalne (g)
12.28
7.98
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.20
0.78

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(65g)
Tłuszcz (g)
0.16
0.10
Tłuszcze nasycone (g)
0.12
0.08
Tłuszcze nienasycone (g)
0.04
0.03
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(65g)
Witamina B6 (mg)
0.03
0.02
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
22.71
14.76
Tiamina (mg)
0.02
0.01
Ryboflawina (mg)
0.02
0.01
Niacyna (mg)
0.04
0.03
Foliany (µg (mcg))
4.71
3.06

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(65g)
Sód (mg)
1.43
0.93
Potas (mg)
59.81
38.88
Wapń (mg)
11.24
7.30
Fosfor (mg)
9.24
6.00
Magnez (mg)
3.43
2.23
Żelazo (mg)
0.04
0.02
Cynk (mg)
0.03
0.02
Miedź (mg)
0.02
0.01
Szacunkowy indeks glikemiczny nalewki cytrynowej 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania nalewki cytrynowej

Koszt składników
89.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cytryna
900 g
10 większych sztuk
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 5
6.50
Za 900 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Spirytus
1000 ml
40.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 2
80.00
Za 1000 ml
Koszt składników
89.00