Przepis na nalewkę cytrynową krok po kroku
Cytryny dokładnie umyj i sparz wrzątkiem.
Połowę cytryn obierz, tak aby skórka pozostała bez białej części.
Skórki przełóż do słoika i zalej 1 szklanką spirytusu. Słoik zamknij i odstaw na 3 dni.
Z cytryn wyciśnij sok i przelej do słoika.
W garnku zagotuj szklankę wody i dodaj szklankę cukru. Przelej do słoika.
Dolej pozostałą część (750 ml) spirytusu.
Słoik odstaw ponownie na 3 dni.
Przelej nalewkę przez gazę, skórki wyrzuć.
Nalewkę odstaw na przynajmniej 2 tygodnie w ciemne miejsce.

(liczba kalorii)
Nalewka cytrynowa - cechy przepisu
Więcej o nalewce cytrynowej
Nalewka cytrynowa to nalewka o lekki, kwaśnno-słodkim i orzeźwiającym smaku. Schłodzona, idealnie sprawdzi się w letnie i upalne dni. Jest ona także świetnym dodatkiem do letnich drinków i koktajli.
Tak jak inne nalewki owocowe, nalewka cytrynowa wykonana jest techniką maceracji owoców. Maceracja polega na ekstrakcji składników zawartych w owocach pod wpływem alkoholu. Proces maceracji powinien być przeprowadzany w szklanym naczyniu oraz w ciepłym i słonecznym miejscu. Macerację soczystych owoców cytryny powinno przeprowadzać się na spirytusie, ponieważ mocny alkohol lepiej wydobywa składniki z soku owocowego. Maceracja na wódce powinna trwać dłużej aby wszystkie związki smakowe miały czas na przejście do alkoholu. Domowa nalewka z cytryn powinna być przygotowywana wtedy kiedy cytryny są soczyste oraz mają cienką i delikatną skórkę bez dużej ilości białych błon. Białe części dodają nalewce gorzki smak, który jest niepożądany w tego typu wyrobach. Najlepsza domowa cytrynówka ma lekki, słodko-kwaśny smak, jest orzeźwiająca i smakuje najlepiej schłodzona. Na bazie cytrynówki możesz wykonać wiele, pysznych drinków i koktajli. Na przykład możesz przygotować drink a'la mohito na bazie napoju Sprite z dodatkiem mięty i cytrynówki. Przepis na nalewkę cytrynową jest łatwy w wykonaniu, jednak tak jak każda nalewka, tak i nalewka cytrynowa wymaga czasu na odstanie. Nalewki zazwyczaj swoje najlepsze walory smakowe osiągają po sześciu miesiącach. A jak zrobić nalewkę cytrynową dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wyjaśniony.
Dobra, domowa nalewka cytrynowa to fajna i oryginalna propozycja domowego alkoholu. Możesz podać ją jako dodatek do potraw, deserów, wykorzystać jako dodatek do nasączenia ciasta czy dodać do drinków i koktajli.
Wartości odżywcze nalewki cytrynowej
Energia i białka
(65g)
Węglowodany w nalewce cytrynowej
(65g)
Tłuszcze
(65g)
Witaminy w przepisie na nalewkę cytrynową
(65g)
Składniki mineralne w przepisie na nalewkę cytrynową
(65g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w nalewce cytrynowej
Lista alergenów dla nalewki cytrynowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na nalewkę cytrynową