Naleśniki z mąki orkiszowej

Opublikowano: 13.03.2021 r., 13:26 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Naleśniki orkiszowe z borówkami
Naleśniki z mąki orkiszowej
Naleśniki z mąki orkiszowej są zdrowszą wersją tradycyjnych naleśników. Koniecznie włącz je do swojej diety, aby urozmaicić jadłospis. Jako farsz zastosuj owoce.
Przygotowanie 15 min
264 kcal
Kcal w porcji
125 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka orkiszowa (180 g)
  • Mleko 3,2% (250 ml)
  • Jajko (1 szt.)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia do naleśników

Przepis na naleśniki z mąki orkiszowej krok po kroku

Wymieszaj mąkę, mleko, jaja, olej oraz szczyptę soli.

Ciasto naleśnikowe wlewaj partiami na delikatnie natłuszczoną rozgrzaną patelnię.

Jak oceniasz przepis na naleśniki z mąki orkiszowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,1% osób

Więcej informacji na temat naleśników w mąki orkiszowej

Naleśniki z mąki orkiszowej będą dobrym wyborem w przypadku stosowania diety bezmlecznej oraz wegetariańskiej (odmiana laktoowowegetariańska, ponieważ przepis zawiera jaja). Przygotowanie naleśników nie wymaga wiele czasu oraz umiejętności kulinarnych. W celu nadania puszystości naleśnikom warto dodać wody gazowanej.

Fit naleśniki orkiszowe możesz dowolnie wypełnić, będą one dobrze smakować z musem owocowym lub z serem twarogowym (jeśli nie eliminujesz nabiału z diety). Do ich przygotowania możesz użyć maki pełnoziarnistej, jaja, wody gazowanej, oleju oraz szczypty soli.

Naleśniki dietetyczne bez mleka dostarczą nam wielu składników mineralnych i witamin. Świetnie sprawdzą się jako słodka przekąska na diecie redukcyjnej. Dodatek owoców dodatkowo podniesie wartość odżywczą potrawy. Mąka orkiszowa, użyta w przepisie, jest dobrym źródłem witamin z grupy B, żelaza, manganu, miedzi oraz tryptofanu (aminokwas). Zawiera ona również błonnik, szczególnie frakcję nierozpuszczalną, regulujący prawidłową pracę przewodu pokarmowego. Obniża poziom cholesterolu LDL we krwi, zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz incydentów sercowo-naczyniowych. Poprzez wysoką zawartość żelaza i miedzi zapobiega pojawianiu się anemii, co z kolei wpływa na lepsze dotlenienie tkanek, przyspieszeniu metabolizmu oraz lepsze samopoczucie. Niacyna pozytywnie wpływa na prawidłową pracę układu hormonalnego, szczególnie do wytwarzania hormonów płciowych. Najlepiej sięgać po mąką orkiszową razową (typ 1850 lub 2000), ponieważ zawiera wiele ziaren i otrąb, a to właśnie w nich zawarte są wszystkie składniki odżywcze.

Podsumowując naleśniki z mąki orkiszowej z dodatkiem owoców lub sera będą dobrą alternatywą dla przekąsek. Użycie mąki pełnoziarnistej podniesie jakość odżywczą posiłku i przyczyni się do dostarczenia większej ilości składników mineralnych niż z mąki jasnej. Dzieci uwielbiają naleśniki, dlatego od najmłodszych lat warto uczyć je, że dania proste i pyszne mogą być jednocześnie zdrowe.

Alergeny w naleśnikach z mąki orkiszowej

Lista alergenów dla Naleśników w mąki orkiszowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze naleśników w mąki orkiszowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Energia (kcal)
211.73
264.67
Białko (g)
8.93
11.17

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(125g)
Węglowodany (g)
28.53
35.66
Węglowodany przyswajalne (g)
23.79
29.73
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.74
5.93

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tłuszcz (g)
7.18
8.97
Tłuszcze nasycone (g)
2.49
3.11
Cholesterol (mg)
46.46
58.07

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(125g)
Witamina D (µg (mcg))
0.76
0.95

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(125g)
Sód (mg)
34.28
42.85
Wapń (mg)
78.75
98.44
Żelazo (mg)
1.38
1.72
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników w mąki orkiszowej brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania naleśników w mąki orkiszowej

Koszt składników
23.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka orkiszowa
180 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.44
Za 180 g
Mleko 3,2%
250 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
23.50