Muffiny z rabarbarem

Opublikowano: 02.02.2024 r., 9:44 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Muffiny rabarbarowe na kratce.
Muffiny z rabarbarem
Muffiny z rabarbarem to doskonała opcja na ciekawe babeczki, które zachwycają wspaniałym smakiem. Lekko kwaśny rabarbar idealnie współgra ze słodkim ciastem.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 25 min
307 kcal
Kcal w porcji
110 g
Wielkość porcji
86
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 (150 g)
  • Mąka pszenna typ 750 (150 g)
  • Cukier (150 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Olej rzepakowy (125 ml)
  • Mleko 2% (200 ml)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Rabarbar (220 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, papilotki do muffinek, duża miska

Przepis na muffiny z rabarbarem krok po kroku

Rabarbar umyj, obierz i pokrój w kostkę.

Jajka wybij do miski. Ubij je z cukrem na puszystą masę.

Do ubitych jajek dodaj mąki oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj.

Wlej mleko i olej. Całość dokładnie wymieszaj mikserem do połączenia składników.

Papilotki rozłóż na blaszkę do pieczenia.

Gotowym ciastem napełnij foremki do 3/4 wysokości.

Na wierzchu wyłóż rabarbar.

Muffiny piecz w 180 st. C przez 25 minut.

Jak oceniasz przepis na muffiny z rabarbarem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,0% osób

Więcej informacji na temat muffin z rabarbarem

Muffiny z rabarbarem to doskonała opcja na ciekawe babeczki, które zachwycają wspaniałym smakiem. Lekko kwaśny rabarbar idealnie współgra ze słodkim ciastem.

Przepis na muffiny z rabarbarem jest doskonałą opcją, jeśli kochasz ciekawe połączenia smakowe. Pomysł na rabarbarowe babeczki najlepiej wykorzystać wiosną, gdy bez problemu można znaleźć rabarbar w sklepach, czy na ryneczku. Upieką się w piekarniku w kilka chwil. Najlepiej połączyć je z cynamonem. Całość jest smaczna i prosta. A dodatkowo, pozwala na stworzenie naprawdę wspaniałego deseru dla całej rodziny. Rabarbar w nim ma słodkawy, nieco waniliowy posmak. Do jego przygotowania używa się tylko kilku produktów, które można kupić w każdym sklepie, nawet małym. Wiele spośród nich dostępnych jest również w domowej spiżarni. By cieszyć się tym wypiekiem nie trzeba wydawać mnóstwa pieniędzy, gdyż jest ono tanie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić muffiny z rabarbarem, by były proste, szybkie i tanie, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. To wspaniały sposób na włączenie do swojego codziennego menu znacznej ilości rabarbaru. Warzywo to zawiera sporo cennych właściwości, które wspaniale wpływają na zdrowie. Jest dobrym źródłem witamin A, E oraz C. Dostarcza także potas, magnez i wapń, pierwiastków, które niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania organizmu. To także bogactwo błonnika, który wspiera działanie układu trawiennego. Nie jest jednak odpowiedni dla osób z dną moczanową. To deser, który zachwyca łatwością przygotowania, ale również delikatnością biszkoptu, który otacza rabarbar. Dla osób, które nie przepadają za smakiem tego warzywa, na pewno dobrą wiadomością będzie fakt, że można go zrobić również z innymi owocami. Świetnie sprawdzi się na przykład ze śliwkami, czy wiśniami. Ten prosty przepis na stałe zagości w twojej kuchni, gdy sprawdzisz go raz. Te babeczki doskonale sprawdzają się na przyjęcia, również te dziecięce. Jeśli zależy Ci na tym, by muffinki były słodsze, możesz do ciasta dołożyć również truskawki, które doskonale komponują się z rabarbarem.

Alergeny w muffinach z rabarbarem

Lista alergenów dla muffin z rabarbarem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Mąka pszenna typ 750
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze muffin z rabarbarem

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera dość sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kcal)
279.16
307.08
Białko (g)
5.59
6.14

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany (g)
35.15
38.67
Węglowodany przyswajalne (g)
34.46
37.91
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.69
0.76
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz (g)
13.09
14.40
Tłuszcze nasycone (g)
1.83
2.01
Tłuszcze nienasycone (g)
11.26
12.39
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.90
8.69
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.36
3.70
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
38.34
42.17
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(110g)
Witamina A (µg (mcg))
31.83
35.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.19
0.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.65
1.81
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.40
0.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.11
0.12
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
30.84
33.92
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.26
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.00
2.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
51.18
56.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
12.78
14.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód (mg)
23.05
25.35
Potas (mg)
166.90
183.59
Wapń (mg)
65.70
72.27
Fosfor (mg)
95.66
105.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.08
15.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.60
1.76
Cynk (mg)
0.49
0.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny muffin z rabarbarem 86
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania muffin z rabarbarem

Koszt składników
34.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Mąka pszenna typ 750
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
125 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Mleko 2%
200 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Rabarbar
220 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 220 g
Koszt składników
34.60