Mazagran
- Kawa, gotowy napar bez cukru (200 ml)
- Rum - lub koniak (25 ml)
- Cukier (12 g)
- Lód - kruszony (30 g)
Przepis na mazagran krok po kroku
Dodaj cukier do zimnej kawy.
Mieszaj, aż cukier się rozpuści.
Wlej alkohol, wymieszaj.
Do szklanki wsyp lód (do połowy wysokości), zalej kawą z alkoholem.
Więcej informacji na temat mazagranu
Chcesz spróbować czegoś nowego? Mazagran to dobry pomysł na ciekawą kawę z alkoholem. Jest szybkim, łatwym i zaskakującym drinkiem alkoholowym ze słodką kawą. Przepis na mazagran doskonale orzeźwia. Mazagran jest to połączenie napoju alkoholowego i słodkiej kawy. Do tego koniecznie należy dodać kostki lodu. Jest dobry, szczególnie na lato. Można podać go znajomym na imprezie, ponieważ doda energii. Ten drink alkoholowy z kawą nie może być spożywany przez kobiety w ciąży, karmiące piersią oraz dzieci. Zobacz, jak zrobić mazagran. Na imprezę będzie w sam raz.
Mazagran to zimny, smaczny i orzeźwiający napój. Ta propozycja na napój z alkoholem oraz kawą pochodzi z kuchni francuskiej. Mazagran łączy alkohol ze słodką kawą oraz lodem. Przepis na mazagran robi się z rumu lub koniaku. Składa się tylko i wyłącznie z czterech prostych składników. Jego wykonanie jest ekspresowe i banalne. Mazagran to smaczny, szybki i łatwy pomysł na ożywienie Twojej imprezy. Mazagran jest fajnym pomysłem na niecodzienny napój, który zaskoczy bliskich. Bardzo możliwe, że Twoi goście jeszcze nie znają mazagranu – masz szansę to zmienić.
Zarówno kawa, jak i alkohol wpływają na podwyższenie ciśnienia tętniczego krwi. Należy więc szczególnie uważać na te składniki, gdy choruje się na nadciśnienie tętnicze krwi. Poza tym taki napój nie jest zalecany osobom, które chorują na wątrobę lub trzustkę – alkohol wpływa na te narządy w niekorzystny sposób. Sama kawa jest źródłem przeciwutleniaczy. Dodatek cukru, a także sam alkohol, wpływają na zwiększenie kaloryczności. Mazagran nie powinien być pity także przez osoby chorujące na cukrzycę czy insulinooporność, ponieważ i alkohol, i cukier, nie są wskazane w diecie takich osób.
Jak zrobić mazagran? Zaparz kawę. Może to być kawa rozpuszczalna lub espresso – zaleca się, by była mocna. Kawę należy wystudzić, posłodzić i wymieszać z rumem lub koniakiem. Do wysokiej szklanki dodaj lód i zalej mazagranem. Smacznego! Szybki i łatwy drink idealny na imprezę jest gotowy do podania.
Jak zrobisz mazagran, pij go powoli, najlepiej przez słomkę.
*Do przepisu na mazagran z rumem lub koniakiem użyj taką ilość cukru, by drink alkoholowy ze słodką kawą był dobry.
*Moc kawy zależy od własnych preferencji. Można zrobić kawę lżejszą. Ilość alkoholu także można modyfikować według uznania.
*Dobre będzie także wykorzystanie lodu w kostkach, który nie jest pokruszony. Lód nie musi być kruszony.
*Cukier można wymienić na erytrytol, jeśli ograniczasz ilość cukru stołowego w diecie.
Alergeny w mazagranie
Lista alergenów dla mazagranu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na mazagran
Wartości odżywcze mazagranu
Alkohol i kawa zwiększają ciśnienie tętnicze krwi. Nie jest to wskazane w chorobie nadciśnieniowej. Alkohol nie może być spożywany przez dzieci, kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Energia i białka
(242g)
Węglowodany
(242g)
Tłuszcze
(242g)
Witaminy
(242g)
Składniki mineralne
(242g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.