Masełko ziołowe

Opublikowano: 25.10.2023 r., 16:20 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
masełko ziołowe
Masełko ziołowe
Masełko ziołowe, przygotowane w domu to idealny dodatek do wielu dań, poznaj mój dzisiejszy przepis i przekonaj się jak w prosty sposób je przygotować.
Przygotowanie 15 min
643 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Masło - 1 kostka (300 g)
  • Koperek ogrodowy świeży - 2 łyżki (20 g)
  • Czosnek - 3 ząbkik (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
miseczka

Przepis na masełko ziołowe krok po kroku

Masło przełóż do miseczki i rozgnieć widelcem.

Dodaj drobno pokrojony koperek i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Wymieszaj całość z odrobiną soli.

Jak oceniasz przepis na masełko ziołowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 64,3% osób

Więcej informacji na temat masełka ziołowego

Domowe masełko ziołowe to idealny dodatek do wielu potraw, dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis. Do jego przygotowania będziesz potrzebować tylko kilku podstawowych składników, które z całą pewnością masz w swoim domu.

Zaopatrz się z masło, najlepiej, jeśli będzie to większa ilość np. jedna kostka, dodatkowo drobno posiekany koperek, czosnek przeciśnięty przez praskę i odrobina soli.

Zatem, jak zrobić masełko ziołowe?

Wystarczy, że wszystkie te składniki energicznie wymieszasz, a Twoje szybkie i pyszne masełko ziołowe jest dobre do spożycia. Skoro już znasz mój sprawdzony przepis, na to najlepsze masełko przygotuj je w swoim domu.

Masło to będzie także idealną podstawą diety ketogenicznej. Dieta ketogeniczna, czyli taka, która w dość dużym stopniu ogranicza codzienna podaż węglowodanów przy jednocześnie zwiększonej podaży tłuszczu w naszym codziennym jadłospisie, w ostatnim czasie zyskała na popularności. Do głównych źródeł węglowodanów w naszej diecie należą takie produkty jak: pieczywo, kasze, makarony, ryże czy mąka. Ten model żywienia doczekał się swoich przeciwników i zwolenników. Jest to rodzaj diety, mocno eliminacyjnej dlatego budzi wiele kontrowersji. Nikt nie sprzeciwia się, że najlepszym modelem żywienia jest indywidualnie zbilansowana dieta, która zakłada odpowiednia podaż białka, tłuszczy i węglowodanów. Natomiast dieta ketogeniczna oprócz znalezienia się w ostatnich trendach żywieniowych ma swoje zastosowanie w niektórych chorobach. Jeśli Twoja dieta nie ogranicza spożycia węglowodanów, wykorzystaj przepis na masełko ziołowe, jako dodatek do pieczywa w codziennych posiłkach bądź pieczywa z grilla.

Będzie to dobry pomysł na dodatek nie tylko do pieczywa, ale też do mięs. Skoro już wiesz, jak się robi masło ziołowe, koniecznie zapamiętaj ten przepis.

Alergeny w masełku ziołowemu

Lista alergenów dla masełka ziołowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze masełka ziołowego

na 100g gotowej potrawy

Do masełka możesz dodać swoje ulubione zioła.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
643.94
643.94
Białko (g)
1.33
1.33
Fenyloalanina (mg)
0.09
0.09

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
2.41
2.41
Węglowodany przyswajalne (g)
2.17
2.17
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.25
0.25

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
71.65
71.65
Tłuszcze nasycone (g)
48.28
48.28
Tłuszcze nienasycone (g)
23.37
23.37
Tłuszcze jednonasycone (g)
20.69
20.69
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.68
2.68
Cholesterol (mg)
189.71
189.71

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
626.24
626.24
Witamina B6 (mg)
0.08
0.08
Witamina B12 (µg (mcg))
0.15
0.15
Witamina C (mg)
6.84
6.84
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
592.06
592.06
Tiamina (mg)
0.02
0.02
Ryboflawina (mg)
0.05
0.05
Niacyna (mg)
0.17
0.17
Foliany (µg (mcg))
11.65
11.65

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
14.29
14.29
Potas (mg)
88.18
88.18
Wapń (mg)
44.06
44.06
Fosfor (mg)
34.06
34.06
Magnez (mg)
6.47
6.47
Żelazo (mg)
0.51
0.51
Cynk (mg)
0.20
0.20
Miedź (mg)
0.04
0.04
Mangan (mg)
0.17
0.17
Szacunkowy indeks glikemiczny masełka ziołowego 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania masełka ziołowego

Koszt składników
15.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
300 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Koperek ogrodowy świeży
20 g
2 łyżki
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Czosnek
20 g
3 ząbkik
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Koszt składników
15.50