Masełko ziołowe
- Masło - 1 kostka (300 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 2 łyżki (20 g)
- Czosnek - 3 ząbkik (20 g)
Przepis na masełko ziołowe krok po kroku
Masło przełóż do miseczki i rozgnieć widelcem.
Dodaj drobno pokrojony koperek i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Wymieszaj całość z odrobiną soli.
Więcej informacji na temat masełka ziołowego
Domowe masełko ziołowe to idealny dodatek do wielu potraw, dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis. Do jego przygotowania będziesz potrzebować tylko kilku podstawowych składników, które z całą pewnością masz w swoim domu.
Zaopatrz się z masło, najlepiej, jeśli będzie to większa ilość np. jedna kostka, dodatkowo drobno posiekany koperek, czosnek przeciśnięty przez praskę i odrobina soli.
Zatem, jak zrobić masełko ziołowe?
Wystarczy, że wszystkie te składniki energicznie wymieszasz, a Twoje szybkie i pyszne masełko ziołowe jest dobre do spożycia. Skoro już znasz mój sprawdzony przepis, na to najlepsze masełko przygotuj je w swoim domu.
Masło to będzie także idealną podstawą diety ketogenicznej. Dieta ketogeniczna, czyli taka, która w dość dużym stopniu ogranicza codzienna podaż węglowodanów przy jednocześnie zwiększonej podaży tłuszczu w naszym codziennym jadłospisie, w ostatnim czasie zyskała na popularności. Do głównych źródeł węglowodanów w naszej diecie należą takie produkty jak: pieczywo, kasze, makarony, ryże czy mąka. Ten model żywienia doczekał się swoich przeciwników i zwolenników. Jest to rodzaj diety, mocno eliminacyjnej dlatego budzi wiele kontrowersji. Nikt nie sprzeciwia się, że najlepszym modelem żywienia jest indywidualnie zbilansowana dieta, która zakłada odpowiednia podaż białka, tłuszczy i węglowodanów. Natomiast dieta ketogeniczna oprócz znalezienia się w ostatnich trendach żywieniowych ma swoje zastosowanie w niektórych chorobach. Jeśli Twoja dieta nie ogranicza spożycia węglowodanów, wykorzystaj przepis na masełko ziołowe, jako dodatek do pieczywa w codziennych posiłkach bądź pieczywa z grilla.
Będzie to dobry pomysł na dodatek nie tylko do pieczywa, ale też do mięs. Skoro już wiesz, jak się robi masło ziołowe, koniecznie zapamiętaj ten przepis.
Alergeny w masełku ziołowemu
Lista alergenów dla masełka ziołowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze masełka ziołowego
Do masełka możesz dodać swoje ulubione zioła.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.