Masa z kaszy manny
- Mleko 2% - 3 szklanki (750 ml)
- Kasza manna (75 g)
- Cukier (60 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
Przepis na masę z kaszy manny krok po kroku
Mleko zagotuj z dodatkiem cukru oraz ekstraktu waniliowego.
Do gotującego się mleka wsyp powoli kaszę manną ciągle mieszając masę. Kaszę gotuj, aż zgęstnieje i pozostaw ją do wystudzenia.
Masło pokrój w kostkę, przełóż je do miski i utrzyj przy pomocy miksera na puszystą masę.
Następnie do masy z masła dodawaj po łyżce wystudzonej kaszy manny, ciągle miksując masę.
Gotowy krem z kaszy manny wykorzystaj do przygotowania ciast.
-
Placki z kaszy manny
-
Ciasto z kaszą manną
-
Miodownik z kaszą manną
-
Ciasto królewskie
-
Krem z kaszy manny
-
Ciasto czeskie
-
Kaszak ciasto
-
Szarlotka z kaszy manny
-
Szybki i prosty miodownik
-
Mannowiec
-
Stefanka bez pieczenia
-
Miodownik z kaszą manną i powidłami
-
Ciasto z kaszą manną i herbatnikami
-
Kaszak ciasto z kaszy manny
-
Jabłecznik z kaszą manną
-
Miodownik stefanka
-
Revani
-
Pudding z kaszy manny
-
Ciasto z kaszy manny
Więcej informacji na temat masy z kaszy manny
Masa z kaszy manny to doskonała propozycja na pyszny dodatek do tortu lub przełożenie do ciasta. Pyszna masa świetnie sprawdzi się również jako podstawa do przygotowania deserów na zimno. Sprawdzony przepis na masę z kaszy manny jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania masy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mleko, kasza manna, cukier, masło oraz ekstrakt waniliowy.
A jak zrobić masę z kaszy mannej? Mleko zagotuj z dodatkiem cukru oraz ekstraktu waniliowego. Do gotującego się mleka wsyp powoli kaszę manną ciągle mieszając masę. Kaszę gotuj, aż zgęstnieje i pozostaw ją do wystudzenia. Masło pokrój w kostkę, przełóż je do miski i utrzyj przy pomocy miksera na puszystą masę. Następnie do masy z masła dodawaj po łyżce wystudzonej kaszy manny, ciągle miksując masę. Gotowy krem z kaszy manny wykorzystaj do przygotowania ciast.
Mleko krowie stanowi dobre źródło wielu witamin oraz składników mineralnych. Do witamin obecnych w mleku możemy zaliczyć witaminę D, witaminę A oraz witaminę B12, natomiast do składników mineralnych potas, wapń, magnez, a także cynk. Mleko stanowi również źródło białka zwierzęcego, które bierze udział w procesach rozwojowych oraz wzrostowych organizmu. Białko wpływa również na procesy odpornościowe organizmu. W zależności od zawartości tłuszczu mleko będzie miało różną kaloryczność - w diecie osób odchudzających się warto wybrać mleko z mniejszą zawartością tłuszczu (warto wybrać mleko 0,5% lub 1,5%, aby witaminy rozpuszczalne w tłuszczach mogły odpowiednio przyswoić się do organizmu w procesach wchłaniania).
Wiesz już, jak się robi masę z kaszy manny. Prosty przepis warto wykorzystać do przygotowania kremu do ciast lub tortów. Pyszna i szybka w przygotowaniu masa z kaszy manny świetnie sprawdzi się również jako podstawa do deserów. Masa jest dobra do wykorzystania bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do jej wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w masie z kaszy manny
Lista alergenów dla masy z kaszy manny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Kasza manna
Wartości odżywcze masy z kaszy manny
Masa z kaszy manny to doskonała propozycja na dodatek do ciast. Masa przygotowana z kaszy manny stanowi źródło węglowodanów oraz tłuszczu.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
-
mleko,
kasza manna,
cukier,
masło,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.