Masa kawowa
- Śmietanka kremowa 30% - 400 ml / 1 duże opakowanie (256 g)
- Mascarpone - 1 opakowanie (250 g)
- Kawa rozpuszczalna - 2 łyżki kawy (12 g)
- Cukier puder - 0,25 szklanki (30 g)
Przepis na masę kawową krok po kroku
Do miski wlej śmietankę.
Do śmietanki dodaj kawę rozpuszczalną i ubij na puszystą masę.
Do masy dodaj cukier puder i miksuj przez minutę.
Dodaj mascarpone i ponownie miksuj maksymalnie przez minutę.
-
Krem do tortu
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort minecraftowy
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Masa do tortu
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort śmietankowy
-
Krem z białej czekolady
-
Karmel
-
Tort malinowy
-
Bita śmietana z mascarpone
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Masa marcepanowa
-
Krem kokosowy
-
Krem patissiere
-
Krem truskawkowy do tortu
-
Tort szwardzwaldzki
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Krem do tortu
Więcej informacji na temat masy kawowej
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultu. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 3000 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jedynie po uprzednim namoczeniu. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów, więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz z królem Stanisławem Leszczyńskim, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.
Z upływem czasu popularne stały się także ciasta z masą. Jedną z mas proponowanych do ciasta jest masa kawowa. Masa ta idealnie sprawdzi się do biszkoptu, na przykład do tortu. Biszkopt możesz dodatkowo nasączyć kawą aby podbić smak kawy w Twoim cieście. Nasza masa przygotowana jest z kawy rozpuszczalnej, serka mascarpone i słodkiej śmietanki. Jednak jest jeszcze druga wersja takiej masy wykonana na maśle oraz z kawy parzonej. Ta druga masa wymaga trochę więcej pracy i umiejętności aby dodając kawę parzoną nie zwarzyć masła. Ten sprawdzony i prosty przepis zawsze się udaje i możesz przygotować go na szybko. Dokładny przepis na masę kawową poznasz, czytając przepis umieszczony powyżej. Z tego przepisu dowiesz się także jak zrobić masę kawową.
Pyszna masa kawowa to fajny pomysł jako dodatek do biszkoptu lub krem do tortu kawowego. Możesz też wykorzystać ją do deserów w pucharkach, na przykład na przekładane kremem kawowym ciasteczka amaretti. Na ciasteczka amaretti również znajdziesz przepis w naszym serwisie.
Alergeny w masie kawowej
Lista alergenów dla masy kawowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- mascarpone
Wartości odżywcze masy kawowej
Masa kawowa to dodatek do ciast i deserów. W zależności od tego, z czym ją podasz, będzie stanowić zdrowszy lub mniej zdrowy deser.
Energia i białka
(565g)
Węglowodany
(565g)
Tłuszcze
(565g)
Składniki mineralne
(565g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.