Masa do wafli z mleka w proszku

Opublikowano: 26.09.2022 r., 1:08 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
masa do wafli z mleka w proszku
Masa do wafli z mleka w proszku
Deser z dzieciństwa, który przygotujesz z kilku podstawowych składników. Będzie to możliwe, jeśli poznasz mój przepis na masę do wafli z mleka w proszku.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie 10 min
830 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Cukier - 1 szklanka (200 g)
  • Mleko w proszku - 2 szklanki (400 g)
  • Masło - 1 kostka (250 g)
  • Mleko 2% - 1/2 szklanki (125 ml)
  • Kakao 16% (proszek) - 4 łyżki (40 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na masa do wafli z mleka w proszku krok po kroku

Masło rozpuść w garnku, wsyp cukier i mleko. Całość zagotuj.

Wsyp kakao i ostudź masę.

Stopniowo wsypuj mleko w proszku, wciąż mieszając tak, aby nie zrobiły się grudki.

Masa jest gotowa do przekładania wafli.

Jak oceniasz przepis na masa do wafli z mleka w proszku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,9% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat masy do wafli z mleka w proszku

Nie ma osoby, która nie pamięta wafli przekładanych kremem z kakao. Był to szybki i prosty przepis, aby zaspokoić głód na słodycze. Dzisiaj powrócę do dawnych lat i przedstawię mój

przepis na masę do wafli z mleka w proszku. Przygotujesz ją dosłownie z kilku składników, które zapewne masz w swoim domu, a jeśli nie bez problemu dostaniesz je w każdym, nawet małym sklepie.

Zaopatrz się w takie składniki jak: cukier, mleko, masło, mleko w proszku i kakao.

Warto dodać, że mleko krowie, które wykorzystałam w swoim przepisie, bez problemu możesz zamienić na dowolny napój roślinny. Może to być napój owsiany, sojowy czy migdałowy. Przy wyborze roślinnych zamienników warto wybierać te fortyfikowane wapniem. Produkty roślinne są uboższe w wapń w porównaniu z tradycyjnymi produktami.

Moja pyszna masa do wafli z mleka w proszku powstała na bazie cukru białego, zamiast niego, możesz użyć cukier trzcinowy nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Dodatkowo kakao, wybierając je, pamiętaj o sprawdzeniu składu, nie powinien on zawierać dużej ilości cukru.

Zatem, jak zrobić masę do wafli z mleka w proszku?

W pierwszej kolejności rozpuść masło w garnku, wsyp cukier i gotuj do momentu rozpuszczenia. Następnie wlej mleko. Całość zagotuj. Wsyp kakao i ostudź masę. Stopniowo wsypuj mleko w proszku, wciąż mieszając tak, aby nie zrobiły się grudki. Nasza pyszna masa jest gotowa do przekładania wafli. Możesz przystąpić do przekładania wafli kremem. Przy wyborze wafli pamiętaj jednak, że większość z nich wykonane jest z mąki pszennej, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Sam widzisz, jaki to prosty przepis, który większość z nas jest w stanie przygotować z produktów, które ma w swoim domu. Wafle to dobry pomysł na rodzinną przekąskę.

Alergeny w masie do wafli z mleka w proszku

Lista alergenów dla masy do wafli z mleka w proszku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko w proszku
    • Masło
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze masy do wafli z mleka w proszku

na 100g gotowej potrawy

Krem przygotujesz też na bazie napoju roślinnego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
415.39
830.78
Białko (g)
14.53
29.06

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
43.87
87.75
Węglowodany przyswajalne (g)
40.76
81.52
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.11
6.23

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
20.81
41.62
Tłuszcze nasycone (g)
14.05
28.11
Tłuszcze nienasycone (g)
6.76
13.52
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.99
11.99
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.77
1.53
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
53.94
107.88

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina D (µg (mcg))
0.14
0.27

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
172.87
345.74
Potas (mg)
759.05
1518.10
Wapń (mg)
535.83
1071.67
Żelazo (mg)
0.56
1.12
Szacunkowy indeks glikemiczny masy do wafli z mleka w proszku 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania masy do wafli z mleka w proszku

Koszt składników
32.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Mleko w proszku
400 g
2 szklanki
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 400 g
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Mleko 2%
125 ml
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Kakao 16% (proszek)
40 g
4 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 40 g
Koszt składników
32.00