Przepis na masa do wafli z mleka w proszku krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Masło rozpuść w garnku, wsyp cukier i mleko. Całość zagotuj.

Wsyp kakao i ostudź masę.

Stopniowo wsypuj mleko w proszku, wciąż mieszając tak, aby nie zrobiły się grudki.

Masa jest gotowa do przekładania wafli.

masa do wafli z mleka w proszku
Masa do wafli z mleka w proszku
Koszt przygotowania dania
18.66 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
830 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
90

Masa do wafli z mleka w proszku - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o masie do wafli z mleka w proszku

Nie ma osoby, która nie pamięta wafli przekładanych kremem z kakao. Był to szybki i prosty przepis, aby zaspokoić głód na słodycze. Dzisiaj powrócę do dawnych lat i przedstawię mój

przepis na masę do wafli z mleka w proszku. Przygotujesz ją dosłownie z kilku składników, które zapewne masz w swoim domu, a jeśli nie bez problemu dostaniesz je w każdym, nawet małym sklepie.

Zaopatrz się w takie składniki jak: cukier, mleko, masło, mleko w proszku i kakao.

Warto dodać, że mleko krowie, które wykorzystałam w swoim przepisie, bez problemu możesz zamienić na dowolny napój roślinny. Może to być napój owsiany, sojowy czy migdałowy. Przy wyborze roślinnych zamienników warto wybierać te fortyfikowane wapniem. Produkty roślinne są uboższe w wapń w porównaniu z tradycyjnymi produktami.

Moja pyszna masa do wafli z mleka w proszku powstała na bazie cukru białego, zamiast niego, możesz użyć cukier trzcinowy nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Dodatkowo kakao, wybierając je, pamiętaj o sprawdzeniu składu, nie powinien on zawierać dużej ilości cukru.

Zatem, jak zrobić masę do wafli z mleka w proszku?

W pierwszej kolejności rozpuść masło w garnku, wsyp cukier i gotuj do momentu rozpuszczenia. Następnie wlej mleko. Całość zagotuj. Wsyp kakao i ostudź masę. Stopniowo wsypuj mleko w proszku, wciąż mieszając tak, aby nie zrobiły się grudki. Nasza pyszna masa jest gotowa do przekładania wafli. Możesz przystąpić do przekładania wafli kremem. Przy wyborze wafli pamiętaj jednak, że większość z nich wykonane jest z mąki pszennej, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Sam widzisz, jaki to prosty przepis, który większość z nas jest w stanie przygotować z produktów, które ma w swoim domu. Wafle to dobry pomysł na rodzinną przekąskę.

Wartości odżywcze masy do wafli z mleka w proszku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
415.39 kcal
830.78 kcal
Białko
14.53 g
29.06 g

Węglowodany w masie do wafli z mleka w proszku

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
43.87 g
87.75 g
Węglowodany przyswajalne
40.76 g
81.52 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.11 g
6.23 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
20.81 g
41.62 g
Tłuszcze nasycone
14.05 g
28.11 g
Tłuszcze nienasycone
6.76 g
13.52 g
Tłuszcze jednonasycone
5.99 g
11.99 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.77 g
1.53 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
53.94 mg
107.88 mg

Witaminy w przepisie na masa do wafli z mleka w proszku

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina D
0.14 µg (mcg)
0.27 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na masa do wafli z mleka w proszku

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
172.87 mg
345.74 mg
Potas
759.05 mg
1518.10 mg
Wapń
535.83 mg
1071.67 mg
Żelazo
0.56 mg
1.12 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny masy do wafli z mleka w proszku 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w masie do wafli z mleka w proszku

Lista alergenów dla masy do wafli z mleka w proszku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko w proszku
    • Masło
    • Mleko 2%

Cena przygotowania masy do wafli z mleka w proszku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Mleko w proszku
400 g
2 szklanki
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 400 g
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Mleko 2%
125 ml
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Kakao 16% (proszek)
40 g
4 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 40 g
Koszt składników
32.00
Jak oceniasz przepis na masa do wafli z mleka w proszku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób