Masa do wafli z mleka w proszku
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Mleko w proszku - 2 szklanki (400 g)
- Masło - 1 kostka (250 g)
- Mleko 2% - 1/2 szklanki (125 ml)
- Kakao 16% (proszek) - 4 łyżki (40 g)
Przepis na masa do wafli z mleka w proszku krok po kroku
Masło rozpuść w garnku, wsyp cukier i mleko. Całość zagotuj.
Wsyp kakao i ostudź masę.
Stopniowo wsypuj mleko w proszku, wciąż mieszając tak, aby nie zrobiły się grudki.
Masa jest gotowa do przekładania wafli.
-
Krem do tortu
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort minecraftowy
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Masa do tortu
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort śmietankowy
-
Krem z białej czekolady
-
Karmel
-
Tort malinowy
-
Bita śmietana z mascarpone
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Masa marcepanowa
-
Krem kokosowy
-
Krem patissiere
-
Krem truskawkowy do tortu
-
Tort szwardzwaldzki
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Krem do tortu
Więcej informacji na temat masy do wafli z mleka w proszku
Nie ma osoby, która nie pamięta wafli przekładanych kremem z kakao. Był to szybki i prosty przepis, aby zaspokoić głód na słodycze. Dzisiaj powrócę do dawnych lat i przedstawię mój
przepis na masę do wafli z mleka w proszku. Przygotujesz ją dosłownie z kilku składników, które zapewne masz w swoim domu, a jeśli nie bez problemu dostaniesz je w każdym, nawet małym sklepie.
Zaopatrz się w takie składniki jak: cukier, mleko, masło, mleko w proszku i kakao.
Warto dodać, że mleko krowie, które wykorzystałam w swoim przepisie, bez problemu możesz zamienić na dowolny napój roślinny. Może to być napój owsiany, sojowy czy migdałowy. Przy wyborze roślinnych zamienników warto wybierać te fortyfikowane wapniem. Produkty roślinne są uboższe w wapń w porównaniu z tradycyjnymi produktami.
Moja pyszna masa do wafli z mleka w proszku powstała na bazie cukru białego, zamiast niego, możesz użyć cukier trzcinowy nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Dodatkowo kakao, wybierając je, pamiętaj o sprawdzeniu składu, nie powinien on zawierać dużej ilości cukru.
Zatem, jak zrobić masę do wafli z mleka w proszku?
W pierwszej kolejności rozpuść masło w garnku, wsyp cukier i gotuj do momentu rozpuszczenia. Następnie wlej mleko. Całość zagotuj. Wsyp kakao i ostudź masę. Stopniowo wsypuj mleko w proszku, wciąż mieszając tak, aby nie zrobiły się grudki. Nasza pyszna masa jest gotowa do przekładania wafli. Możesz przystąpić do przekładania wafli kremem. Przy wyborze wafli pamiętaj jednak, że większość z nich wykonane jest z mąki pszennej, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Sam widzisz, jaki to prosty przepis, który większość z nas jest w stanie przygotować z produktów, które ma w swoim domu. Wafle to dobry pomysł na rodzinną przekąskę.
Alergeny w masie do wafli z mleka w proszku
Lista alergenów dla masy do wafli z mleka w proszku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko w proszku
- Masło
- Mleko 2%
Wartości odżywcze masy do wafli z mleka w proszku
Krem przygotujesz też na bazie napoju roślinnego.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
-
cukier,
mleko w proszku,
masło,
mleko,
kakao,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.