Marynata do sarniny

Opublikowano: 25.06.2021 r., 23:04 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
aromatyczna marynata do mięsa sarny
Marynata do sarniny
Marynata do sarniny to kluczowy i najważniejszy element, dzięki któremu mięso będzie miało odpowiedni, aromatyczny i wyrazisty smak.
Przygotowanie 5 min
184 kcal
Kcal w porcji
30 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
  • Musztarda - 1 łyżeczka (5 g)
  • Ketchup - 1 łyżeczka (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
ziele angielskie, liść laurowy, ocet balsamiczny, jałowiec
Sprzęt kuchenny
miska

Przepis na marynatę do sarniny krok po kroku

Oliwę wymieszaj z musztardą, ketchupem i przyprawami.

Jak oceniasz przepis na marynatę do sarniny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,8% osób

Więcej informacji na temat marynaty do sarniny

Marynata do sarniny to kluczowy i najważniejszy element, dzięki któremu mięso będzie miało odpowiedni, aromatyczny i wyrazisty smak. Bez niej, cała potrawa może okazać się mdła i nieciekawa, a mięso może stać się twardsze i znacznie szybciej przypalić podczas obróbki termicznej. Pytanie jak zamarynować sarninę pojawia się bardzo często ponieważ mięso to nie należy do tych najpopularniejszych, przygotowywanych na co dzień. Dlatego przedstawiamy przepis na marynatę do sarniny - z jego pomocą przyrządzona przez Ciebie sarnina będzie nie tylko prosta w przyrządzeniu, ale również najlepsza w smaku. Marynowanie sarniny gwarantuje, że mięso będzie soczyste i pyszne. Do marynowania może posłużyć bejca na bazie oliwy z oliwek lub oleju roślinnego, zalewa octowa, zalewa winna lub bez wina. Szczegółowa lista składników i odpowiedź na to jak zapeklować sarninę jest natomiast uzależniona od indywidualnych upodobań i preferencji i daje duże pole do popisu. Osoby lubiące pikantne i ostre smaki mogą zdecydować się na dodatek dużej ilości czosnku, mielonej ostrej papryki, papryczek chilli, czy jalapeno. Zalewa dla tych, którzy wolą nieco łagodniejszą wersje może uwzględniać delikatne zioła na przykład majeranek, zioła prowansalskie, ziele angielskie, jałowiec, listek laurowy, tymianek, odrobinę musztardy, czy łagodnego ketchupu pomidorowego. Świetnie sprawdzą się się też gotowe mieszanki przypraw przeznaczone specjalnie do sarniny, warto natomiast mieć na uwadze, że na ogół mają bardzo dużo soli, więc nie dla wszystkich będzie to dobre rozwiązanie. Wybrane przyprawy wystarczy wymieszać z oliwą z oliwek, najlepiej extra virgin, odrobiną musztardy oraz ketchupu. Po wymieszaniu ze sobą wszystkich składników marynata jest gotowa! Mięso wystarczy obtoczyć w przygotowanej wcześniej marynacie i marynować minimum godzinę. Im dłuższy czas marynowania tym lepiej, ponieważ mięso bardziej przechodzi smakiem i zapachem wszystkich przypraw, dzięki czemu staje się smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Można zamarynować mięso już dzień przed planowanym przyrządzanie,, aby dać mu czas na nabranie smaku.

Alergeny w marynacie do sarniny

Lista alergenów dla marynaty do sarniny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze marynaty do sarniny

na 100g gotowej potrawy

Osoby z chorobami przewodu pokarmowego (zgaga, refluks) powinny wybierać łagodne przyprawy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(30g)
Energia (kcal)
616.33
184.90
Białko (g)
0.88
0.26

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(30g)
Węglowodany (g)
5.45
1.63
Węglowodany przyswajalne (g)
4.68
1.41
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.77
0.23

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(30g)
Tłuszcz (g)
67.25
20.17
Tłuszcze nasycone (g)
11.57
3.47
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(30g)
Witamina A (µg (mcg))
5.00
1.50
Witamina B6 (mg)
0.04
0.01
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
0.75
0.22
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
9.66
2.90
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.01
Ryboflawina (mg)
0.04
0.01
Niacyna (mg)
0.33
0.10
Foliany (µg (mcg))
2.67
0.80
Beta karoten (µg (mcg))
57.83
17.35

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(30g)
Sód (mg)
335.83
100.75
Potas (mg)
72.50
21.75
Wapń (mg)
13.67
4.10
Fosfor (mg)
22.33
6.70
Magnez (mg)
10.17
3.05
Żelazo (mg)
0.70
0.21
Cynk (mg)
0.14
0.04
Miedź (mg)
0.03
0.01
Szacunkowy indeks glikemiczny marynaty do sarniny 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania marynaty do sarniny

Koszt składników
27.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Musztarda
5 g
1 łyżeczka
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Ketchup
5 g
1 łyżeczka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 5 g
Koszt składników
27.00