Jak zamarynować mięso do pieczenia?

Jak zamarynować mięso do pieczenia
Jak zamarynować mięso do pieczenia
ikona podziel się
Opublikowano: 03.06.2023 r., 23:55 | Autor: Oliwia Gawron

Nie ma nic lepszego niż soczyste i aromatyczne mięso na niedzielny obiad. Jednak co zrobić, aby nasze mięso takie było? Jak zamarynować mięso do pieczenia?

  1. Do miski wlej olej rzepakowy.
  2. Dodaj tymianek, wędzoną paprykę, ostrą paprykę, odrobiną pieprzu i soli.
  3. Wymieszaj całość i wymieszaj z mięsem.
  4. Odstaw mięso w marynacie do lodówki na kilka godzin.

Ta podstawowa marynata sprawdzi się do wielu rodzajów mięs.

Jak zamarynować mięso do pieczenia? Co jeszcze warto wiedzieć?

Jeśli nie masz pomysłu na tradycyjny obiad postaw na soczystą pierś z kurczaka, ale najpierw dowiedz się jak zamarynować mięso do pieczenia.

Nie ma nic lepszego niż soczyste i aromatyczne mięso na niedzielny obiad. Jednak co zrobić, aby nasze mięso takie było? Jak zamarynować mięso do pieczenia?

  1. Do miski wlej olej rzepakowy.
  2. Doda przyprawy takie jak: tymianek, wędzoną paprykę, ostrą paprykę, odrobiną pieprzu i soli.
  3. Wymieszaj całość i wymieszaj z mięsem.
  4. Odstaw mięso w marynacie w naczyniu żaroodpornym do lodówki na kilka godzin.
  5. Upiecz mięso w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach.

Takie przygotowanie mięsa przed pieczenia sprawi, że będzie ono niezwykle soczyste i kruche.

Ta podstawowa marynata sprawdzi się do wielu rodzajów mięs.

Natomiast jeśli masz dość kurczaka w tradycyjnej wersji z niewielką ilością przypraw? Poznaj przepis na kurczaka po indyjsku i odmień swoje zdanie o tym rodzaju mięsa.

Kurczak należy do chudego rodzaju mięs, dlatego polecany jest w diecie lekkostrawnej lub diecie odchudzającej. Można go jednak przyrządzić tak aby był niezwykle aromatyczny, a danie z nim smaczne.

Pierś z kurczaka po indyjsku przygotujesz niezwykle szybko. Wystarczy, że pokroisz pierś z kurczaka na mniejsze kawałki i zamarynujesz, jeśli masz na to czas. Jeśli chcesz przygotować równie pyszny błyskawiczny obiad, pomiń etap marynowania. Zapewniam Cię, że kurczak będzie tak samo aromatyczny.

W tym czasie na patelni zeszklij cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę lub rozgnieciony. Dopiero wtedy uwalnia on prozdrowotne substancje. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło, czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym.

Po chwili dodaj zamarynowane kawałki mięsa i podsmaż. Po 10 minutach danie jest gotowe do spożycia. Kurczaka po indyjsku możesz podawać z ryżem. Może to być zwykły ryż biały, lecz pamiętaj, że charakteryzuje się on wysokim indeksem glikemicznym dlatego, jeśli zmagasz się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej i cierpisz na insulinooporność bądź cukrzycę typu II ten rodzaj ryżu jest dla Ciebie niewskazany. Możesz wybrać także biały ryż typu basmati, który charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym, dlatego osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej mogą bezpiecznie z niego korzystać. Jednak najniższym indeksem glikemicznym i najwyższą zawartością błonnika będzie charakteryzować się ryż brązowy.

W trakcie przygotowywania dania nie zapomnij o aromatycznych przyprawach. To one są tutaj kluczowe. Postaw na papryczkę chii, wędzoną paprykę, kurkumę lub curry, pieprz i sól.

Całe danie posyp obficie posiekaną natką pietruszki.

Kurczak po indyjsku to będzie idealny pomysł na obiad dla Ciebie i całej Twojej rodziny.

Skoro już wiesz, jak wygląda marynowanie mięsa i jak zrobić to najlepiej przygotuj go na obiad i przekonaj się sam, jak smaczne jest danie.

Polecane przepisy

Te artykuły mogą Cię zainteresować

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto