To może wydać Ci się interesujące
-
Marynaty - przepisy, sposoby przygotowania, porady
-
Marynaty
-
Marynata do karkówki
-
Marynata do kurczaka
-
Marynata do żeberek
-
Marynata do sarniny
-
Klasyczna marynata do karkówki
-
Marynata do skrzydełek na grilla
-
Marynata do królika
-
Marynaty do boczku na grilla
-
Marynata do piersi z kurczaka na grilla
-
Marynata do fileta z indyka
-
Pieczony comber jagnięcy w miodowej marynacie z pieczonymi ziemniakami oraz sałatką wiosenną
Te artykuły mogą Cię zainteresować
Jak zamarynować mięso do pieczenia? Co jeszcze warto wiedzieć?
Jeśli nie masz pomysłu na tradycyjny obiad postaw na soczystą pierś z kurczaka, ale najpierw dowiedz się jak zamarynować mięso do pieczenia.
Nie ma nic lepszego niż soczyste i aromatyczne mięso na niedzielny obiad. Jednak co zrobić, aby nasze mięso takie było? Jak zamarynować mięso do pieczenia?
1. Do miski wlej olej rzepakowy.
2. Doda przyprawy takie jak: tymianek, wędzoną paprykę, ostrą paprykę, odrobiną pieprzu i soli.
3. Wymieszaj całość i wymieszaj z mięsem.
4. Odstaw mięso w marynacie w naczyniu żaroodpornym do lodówki na kilka godzin.
5. Upiecz mięso w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach.
Takie przygotowanie mięsa przed pieczenia sprawi, że będzie ono niezwykle soczyste i kruche.
Ta podstawowa marynata sprawdzi się do wielu rodzajów mięs.
Natomiast jeśli masz dość kurczaka w tradycyjnej wersji z niewielką ilością przypraw? Poznaj przepis na kurczaka po indyjsku i odmień swoje zdanie o tym rodzaju mięsa.
Kurczak należy do chudego rodzaju mięs, dlatego polecany jest w diecie lekkostrawnej lub diecie odchudzającej. Można go jednak przyrządzić tak aby był niezwykle aromatyczny, a danie z nim smaczne.
Pierś z kurczaka po indyjsku przygotujesz niezwykle szybko. Wystarczy, że pokroisz pierś z kurczaka na mniejsze kawałki i zamarynujesz, jeśli masz na to czas. Jeśli chcesz przygotować równie pyszny błyskawiczny obiad, pomiń etap marynowania. Zapewniam Cię, że kurczak będzie tak samo aromatyczny.
W tym czasie na patelni zeszklij cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę lub rozgnieciony. Dopiero wtedy uwalnia on prozdrowotne substancje. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło, czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym.
Po chwili dodaj zamarynowane kawałki mięsa i podsmaż. Po 10 minutach danie jest gotowe do spożycia. Kurczaka po indyjsku możesz podawać z ryżem. Może to być zwykły ryż biały, lecz pamiętaj, że charakteryzuje się on wysokim indeksem glikemicznym dlatego, jeśli zmagasz się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej i cierpisz na insulinooporność bądź cukrzycę typu II ten rodzaj ryżu jest dla Ciebie niewskazany. Możesz wybrać także biały ryż typu basmati, który charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym, dlatego osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej mogą bezpiecznie z niego korzystać. Jednak najniższym indeksem glikemicznym i najwyższą zawartością błonnika będzie charakteryzować się ryż brązowy.
W trakcie przygotowywania dania nie zapomnij o aromatycznych przyprawach. To one są tutaj kluczowe. Postaw na papryczkę chii, wędzoną paprykę, kurkumę lub curry, pieprz i sól.
Całe danie posyp obficie posiekaną natką pietruszki.
Kurczak po indyjsku to będzie idealny pomysł na obiad dla Ciebie i całej Twojej rodziny.
Skoro już wiesz, jak wygląda marynowanie mięsa i jak zrobić to najlepiej przygotuj go na obiad i przekonaj się sam, jak smaczne jest danie.