Marynata do kurczaka z miodem

Opublikowano: 18.05.2023 r., 20:53 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sos miodowy do kurczaka
Marynata do kurczaka z miodem
Mięso drobiowe to jeden z najczęściej wykorzystywanych przez nas gatunków mięsa, koniecznie odkryj go w nowej odsłonie i poznaj mój dzisiejszy przepis na marynatę do kurczaka z miodem.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie i Czas chłodzenia 90 min
300 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Kurczak cały - 1 sztuka (1500 g)
  • Miód - 5 łyżek (50 g)
  • Oliwa z oliwek - 3 łyżki (30 ml)
  • Musztarda - 1 łyżka (10 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Cytryna - 1/2 sztuki (60 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, miska, lodówka

Przepis na marynatę do kurczaka z miodem krok po kroku

Miód przełóż do miseczki i dodaj oliwę, całość wymieszaj.

Następnie dodaj sok z cytryny i musztardę.

Na końcu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i połącz wszystkie składniki.

Natrzyj kurczaka i odstaw do lodówki na 2-3 godziny, po tym czasie upiecz mięso w piekarniku przez około 1,5 h w 180 stopniach.

Jak oceniasz przepis na marynatę do kurczaka z miodem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,2% osób

Więcej informacji na temat marynaty do kurczaka z miodem

Kurczak to jeden z najpopularniejszych gatunków mięs spożywanych nie tylko przez Polaków, ale i na całym Świecie. Jeśli znudził Ci się kurczak przygotowywany zawsze w ten sam sposób, koniecznie poznaj mój przepis na marynatę do kurczaka z miodem. Pyszna, delikatnie słodka marynata sprawi, że mięso stanie się jeszcze bardziej kruche, a jego skórka będzie niezwykle chrupka i delikatnie złocista. Tak naprawdę główną rolę odgrywa tutaj miód w połączeniu z innymi podstawowymi składnikami, a nie same przyprawy.

Moja dzisiejsza marynata do kurczaka z miodem jest nie tylko najlepsza, ale co najważniejsze szybka i łatwa.

Zatem, jak zrobić marynatę do kurczaka z miodem?

W pierwszej kolejności zaopatrz się w takie składniki jak kurczak, miód, musztarda, oliwa z oliwek, czosnek, cytryna.

Miód przełóż do miseczki i dodaj oliwę, całość wymieszaj. Następnie dodaj sok z cytryny i musztardę. Na końcu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i połącz wszystkie składniki. Natrzyj kurczaka i odstaw do lodówki na 2-3 godziny, po tym czasie upiecz mięso w piekarniku przez około 1,5 h w 180 stopniach.

Nasz pyszny kurczak będzie niedługo gotowy, dlatego koniecznie zachęcam Cię do wykorzystania przepisu. Sam przekonaj się, że jest najlepsza.

W podobny sposób przygotujesz mięso z piersi z indyka, a nawet perliczkę.

Mięso to należy do drobiu, który należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E.

Pamiętaj, aby korzystać z miodu dobrej jakości, powinien być on przechowywany w szklanym słoiku. Prawdziwy miód poznasz po tym, że ulega krystalizacji, czyli tworzą się charakterystyczne grudki. Miód, który zawsze jest idealnie leisty, może być po prostu sztuczny, warto dołożyć kilka złotych i postawić na prawdziwy miód, dobrej jakości.

Dodatkowo zwróć uwagę, że miód to sam cukier, dlatego ma wysoki indeks glikemicznym nie będzie to dobry wybór dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.

Skoro już znasz mój sprawdzony przepis, wykorzystaj go i przekonaj się, jaka jest smaczna i dobra dla całej rodziny.

Alergeny w marynacie do kurczaka z miodem

Lista alergenów dla marynaty do kurczaka z miodem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze marynaty do kurczaka z miodem

na 100g gotowej potrawy

W podobny sposób możesz zamarynować mięso z indyka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
200.04
300.05
Białko (g)
15.93
23.89

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
3.05
4.58
Węglowodany przyswajalne (g)
2.90
4.36
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.15
0.22

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
13.41
20.11
Tłuszcze nasycone (g)
4.74
7.11
Tłuszcze nienasycone (g)
8.67
13.01
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.22
9.33
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.45
3.68
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
100.30
150.45

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
8.19
12.29
Witamina B6 (mg)
0.49
0.74
Witamina B12 (µg (mcg))
0.23
0.34
Witamina C (mg)
2.12
3.18
Witamina D (µg (mcg))
0.09
0.14
Witamina E (mg)
0.85
1.27
Retinol (µg (mcg))
8.13
12.20
Tiamina (mg)
0.05
0.07
Ryboflawina (mg)
0.09
0.14
Niacyna (mg)
5.17
7.75
Foliany (µg (mcg))
6.84
10.27
Beta karoten (µg (mcg))
0.33
0.49

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
82.86
124.29
Potas (mg)
178.87
268.30
Wapń (mg)
12.55
18.82
Fosfor (mg)
113.42
170.12
Magnez (mg)
15.25
22.87
Żelazo (mg)
0.46
0.69
Cynk (mg)
1.11
1.67
Miedź (mg)
0.03
0.05
Szacunkowy indeks glikemiczny marynaty do kurczaka z miodem 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania marynaty do kurczaka z miodem

Koszt składników
58.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kurczak cały
1500 g
1 sztuka
17.00
Za 1800,0 g
Liczba opakowań 1
14.17
Za 1500 g
Miód
50 g
5 łyżek
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
2.14
Za 50 g
Oliwa z oliwek
30 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Musztarda
10 g
1 łyżka
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 10 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Cytryna
60 g
1/2 sztuki
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 60 g
Koszt składników
58.30