Marynata do kurczaka z miodem
- Kurczak cały - 1 sztuka (1500 g)
- Miód - 5 łyżek (50 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (30 ml)
- Musztarda - 1 łyżka (10 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Cytryna - 1/2 sztuki (60 g)
Przepis na marynatę do kurczaka z miodem krok po kroku
Miód przełóż do miseczki i dodaj oliwę, całość wymieszaj.
Następnie dodaj sok z cytryny i musztardę.
Na końcu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i połącz wszystkie składniki.
Natrzyj kurczaka i odstaw do lodówki na 2-3 godziny, po tym czasie upiecz mięso w piekarniku przez około 1,5 h w 180 stopniach.
-
Kapuśniak
-
Pierś z kurczaka
-
Kurczak curry
-
Tortilla z kurczakiem
-
Filet z kurczaka
-
Ryż z warzywami
-
Pad thai z kurczakiem
-
Butter chicken
-
Kurczak po chińsku
-
Kotleciki siekane z kurczaka
-
Pieczona pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka z piekarnika
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Zapiekanka gyros
-
Nuggetsy z piekarnika
-
Tagliatelle z kurczakiem
-
Kurczak ze szpinakiem
-
Kotlety z piersi kurczaka
-
Filet z kurczaka
Więcej informacji na temat marynaty do kurczaka z miodem
Kurczak to jeden z najpopularniejszych gatunków mięs spożywanych nie tylko przez Polaków, ale i na całym Świecie. Jeśli znudził Ci się kurczak przygotowywany zawsze w ten sam sposób, koniecznie poznaj mój przepis na marynatę do kurczaka z miodem. Pyszna, delikatnie słodka marynata sprawi, że mięso stanie się jeszcze bardziej kruche, a jego skórka będzie niezwykle chrupka i delikatnie złocista. Tak naprawdę główną rolę odgrywa tutaj miód w połączeniu z innymi podstawowymi składnikami, a nie same przyprawy.
Moja dzisiejsza marynata do kurczaka z miodem jest nie tylko najlepsza, ale co najważniejsze szybka i łatwa.
Zatem, jak zrobić marynatę do kurczaka z miodem?
W pierwszej kolejności zaopatrz się w takie składniki jak kurczak, miód, musztarda, oliwa z oliwek, czosnek, cytryna.
Miód przełóż do miseczki i dodaj oliwę, całość wymieszaj. Następnie dodaj sok z cytryny i musztardę. Na końcu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i połącz wszystkie składniki. Natrzyj kurczaka i odstaw do lodówki na 2-3 godziny, po tym czasie upiecz mięso w piekarniku przez około 1,5 h w 180 stopniach.
Nasz pyszny kurczak będzie niedługo gotowy, dlatego koniecznie zachęcam Cię do wykorzystania przepisu. Sam przekonaj się, że jest najlepsza.
W podobny sposób przygotujesz mięso z piersi z indyka, a nawet perliczkę.
Mięso to należy do drobiu, który należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E.
Pamiętaj, aby korzystać z miodu dobrej jakości, powinien być on przechowywany w szklanym słoiku. Prawdziwy miód poznasz po tym, że ulega krystalizacji, czyli tworzą się charakterystyczne grudki. Miód, który zawsze jest idealnie leisty, może być po prostu sztuczny, warto dołożyć kilka złotych i postawić na prawdziwy miód, dobrej jakości.
Dodatkowo zwróć uwagę, że miód to sam cukier, dlatego ma wysoki indeks glikemicznym nie będzie to dobry wybór dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.
Skoro już znasz mój sprawdzony przepis, wykorzystaj go i przekonaj się, jaka jest smaczna i dobra dla całej rodziny.
Alergeny w marynacie do kurczaka z miodem
Lista alergenów dla marynaty do kurczaka z miodem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Wartości odżywcze marynaty do kurczaka z miodem
W podobny sposób możesz zamarynować mięso z indyka.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.