Makaron z truskawkami

Opublikowano: 25.07.2023 r., 14:38 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Truskawkowy makaron na białym talerzu
Makaron z truskawkami
Makaron z truskawkami to propozycja na smaczne danie obiadowe dla dzieci i dorosłych. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na słodki obiad.
Przygotowanie 30 min
407 kcal
Kcal w porcji
325 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Makaron świderki (150 g)
  • Truskawki (400 g)
  • Cukier - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Jogurt naturalny 2% (80 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, blender, sitko, pojemnik blendera

Przepis na makaron z truskawkami krok po kroku

Makaron ugotuj w osolonej wodzie według czasu podanego na opakowaniu. Następnie makaron przecedź na sicie.

Truskawki umyj i pozbaw szypułek.

Truskawki przełóż do pojemnika blendera, dodaj do niego cukier oraz jogurt naturalny i zblenduj na jednolity mus.

Gorący makaron przełóż do talerzy i polej go sosem truskawkowym.

Jak oceniasz przepis na makaron z truskawkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,8% osób

Więcej informacji na temat makaronu z truskawkami

Makaron z truskawkami to doskonały pomysł na obiad na słodko dla dzieci i dorosłych. Makaron z truskawkami świetnie sprawdzi się również na kolację. Mus do makaronu możesz przygotować z jogurtem lub ze śmietaną. Przepis na makaron z truskawkami jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: makaron świderki, świeże truskawki, cukier oraz jogurt naturalny. Poza sezonem możesz wykorzystać mrożone truskawki – warto rozmrozić je przed przygotowaniem dania.

A jak zrobić makaron z truskawkami? Makaron ugotuj w osolonej wodzie według czasu podanego na opakowaniu. Następnie makaron przecedź na sicie. Truskawki umyj i pozbaw szypułek. Truskawki przełóż do pojemnika blendera, dodaj do niego cukier oraz jogurt naturalny i zblenduj na jednolity mus. Gorący makaron przełóż do talerzy i polej go sosem truskawkowym.

Truskawki to niskokaloryczne owoce zawierające spore ilości składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Do witamin obecnych w truskawkach możemy zaliczyć witaminę C oraz witaminę K. Natomiast do składników mineralnych obecnych w truskawkach możemy zaliczyć potas, wapń, fosfor, magnez, mangan. Truskawki są również źródłem błonnika pokarmowego, który korzystanie wpływa na perystaltykę jelit. Spożywanie odpowiedniej ilości witaminy C pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego. Dodatkowo witamina C zaliczana jest do silnych przeciwutleniaczy, czyli związków, które zmniejszają produkcję wolnych rodników. Przeciwutleniacze wpływają na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy starzenia się skóry.

Podsumowując pyszny makaron z truskawkami to doskonała propozycja na danie obiadowe dla całej rodziny. Do przygotowania makaronu możesz wykorzystać truskawki świeże lub mrożone. Produkty niezbędne do wykonania dania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w makaronie z truskawkami

Lista alergenów dla makaronu z truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron świderki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%

Wartości odżywcze makaronu z truskawkami

na 100g gotowej potrawy

Makaron z truskawkami to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe dla dzieci i dorosłych. Truskawki stanowią doskok, ale źródło witamin oraz składników mineralnych, dlatego warto włączyć je do jadłospisu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(325g)
Energia (kcal)
125.28
407.15
Białko (g)
4.01
13.03
Fenyloalanina (mg)
0.17
0.54
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(325g)
Węglowodany (g)
25.84
83.99
Węglowodany przyswajalne (g)
23.87
77.59
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.97
6.40

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(325g)
Tłuszcz (g)
0.81
2.64
Tłuszcze nasycone (g)
0.52
1.70
Tłuszcze nienasycone (g)
0.29
0.95
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
1.35
4.40

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(325g)
Witamina A (µg (mcg))
0.62
2.00
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.21
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
36.18
117.60
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.03
0.08
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.11
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.03
0.09
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.63
2.06
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
18.92
61.50
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
4.31
14.00
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(325g)
Sód (mg)
17.78
57.80
Potas (mg)
145.68
473.45
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
36.38
118.25
Fosfor (mg)
58.38
189.75
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.23
65.75
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.55
1.80
Cynk (mg)
0.41
1.34
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.32
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu z truskawkami 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makaronu z truskawkami

Koszt składników
17.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron świderki
150 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 150 g
Truskawki
400 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Cukier
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Jogurt naturalny 2%
80 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.69
Za 80 g
Koszt składników
17.80