Makaron z truskawkami
- Makaron świderki (150 g)
- Truskawki (400 g)
- Cukier - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Jogurt naturalny 2% (80 g)
Przepis na makaron z truskawkami krok po kroku
Makaron ugotuj w osolonej wodzie według czasu podanego na opakowaniu. Następnie makaron przecedź na sicie.
Truskawki umyj i pozbaw szypułek.
Truskawki przełóż do pojemnika blendera, dodaj do niego cukier oraz jogurt naturalny i zblenduj na jednolity mus.
Gorący makaron przełóż do talerzy i polej go sosem truskawkowym.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Spaghetti carbonara
-
Łazanki
-
Spaghetti bolognese
-
Makaron z kurczakiem
-
Ravioli
-
Pappardelle
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Makaron z tuńczykiem
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Makaron z pesto
-
Makaron z cukinią
-
Makaron z krewetkami
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
-
Makaron z pieczarkami
-
Pomysły na obiad z makaronem
Więcej informacji na temat makaronu z truskawkami
Makaron z truskawkami to doskonały pomysł na obiad na słodko dla dzieci i dorosłych. Makaron z truskawkami świetnie sprawdzi się również na kolację. Mus do makaronu możesz przygotować z jogurtem lub ze śmietaną. Przepis na makaron z truskawkami jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: makaron świderki, świeże truskawki, cukier oraz jogurt naturalny. Poza sezonem możesz wykorzystać mrożone truskawki – warto rozmrozić je przed przygotowaniem dania.
A jak zrobić makaron z truskawkami? Makaron ugotuj w osolonej wodzie według czasu podanego na opakowaniu. Następnie makaron przecedź na sicie. Truskawki umyj i pozbaw szypułek. Truskawki przełóż do pojemnika blendera, dodaj do niego cukier oraz jogurt naturalny i zblenduj na jednolity mus. Gorący makaron przełóż do talerzy i polej go sosem truskawkowym.
Truskawki to niskokaloryczne owoce zawierające spore ilości składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Do witamin obecnych w truskawkach możemy zaliczyć witaminę C oraz witaminę K. Natomiast do składników mineralnych obecnych w truskawkach możemy zaliczyć potas, wapń, fosfor, magnez, mangan. Truskawki są również źródłem błonnika pokarmowego, który korzystanie wpływa na perystaltykę jelit. Spożywanie odpowiedniej ilości witaminy C pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego. Dodatkowo witamina C zaliczana jest do silnych przeciwutleniaczy, czyli związków, które zmniejszają produkcję wolnych rodników. Przeciwutleniacze wpływają na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy starzenia się skóry.
Podsumowując pyszny makaron z truskawkami to doskonała propozycja na danie obiadowe dla całej rodziny. Do przygotowania makaronu możesz wykorzystać truskawki świeże lub mrożone. Produkty niezbędne do wykonania dania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w makaronie z truskawkami
Lista alergenów dla makaronu z truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron świderki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
Wartości odżywcze makaronu z truskawkami
Makaron z truskawkami to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe dla dzieci i dorosłych. Truskawki stanowią doskok, ale źródło witamin oraz składników mineralnych, dlatego warto włączyć je do jadłospisu.
Energia i białka
(325g)
Węglowodany
(325g)
Tłuszcze
(325g)
Witaminy
(325g)
Składniki mineralne
(325g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.