Makaron z sosem beszamelowym

Opublikowano: 10.11.2023 r., 16:07 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaron z sosem beszamelowym podany na patelni.
Makaron z sosem beszamelowym
Makaron z sosem beszamelowym to danie, które kusi swoją prostotą, ale również doskonałym smakiem. Zrobisz je w kilka chwil bez używania wyszukanych składników.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Czas duszenia 25 min
382 kcal
Kcal w porcji
238 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Makaron bezjajeczny (140 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (45 g)
  • Mleko 2% (500 ml)
  • Masło (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, rondel

Przepis na makaron z sosem beszamelowym krok po kroku

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź.

W garnku rozpuść masło, mieszając od czasu do czasu.

Do rozpuszczonego masła dodaj małymi partiami mąkę i energicznie mieszaj trzepaczką, by nie zrobiły się grudki.

Gdy masa będzie roztopiona i bez grudek wlej mleko i dodaj sól, pieprz i gałkę.

Rozmieszaj trzepaczką i poczekaj, aż całkowicie zgęstnieje, cały czas mieszając.

Sos dodaj do garnka z makaronem i dobrze wymieszaj.

Całość posyp obficie pieprzem.

Jak oceniasz przepis na makaron z sosem beszamelowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,3% osób

Więcej informacji na temat makaronu z sosem beszamelowym

Makaron z sosem beszamelowym to danie, które kusi swoją prostotą, ale również doskonałym smakiem. Zrobisz je w kilka chwil bez używania wyszukanych składników. Z tym przepisem dowiesz się, jak się robi go krok po kroku.

Przepis na makaron z sosem beszamelowym to doskonały pomysł na szybkie danie, które idealnie sprawdzi się na obiad. Przygotujesz je w kilka chwil. W dodatku z kilku składników, które pewnie masz już w swojej kuchni. Dzięki temu sos jest niezwykle tani. Sprawdzi się więc w przypadku, gdy Twój budżet jest dość mały. Możesz połączyć go z ulubionymi warzywami, ale jest tak smaczny, że nie potrzebuje zbyt wielu dodatków. Jeśli chcesz jednak zadbać o większą odżywczość tego dania, idealnie pasuje do niego cukinia oraz karmelizowana cebula. Możesz też wykorzystać makaron pełnoziarnisty, który dzięki dużej zawartości błonnika nasyci Cię na dłużej, ale również dostarczy Ci znacznie więcej witamin i składników mineralnych.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić makaron z sosem beszamelowym, by był szybki i smaczny, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Sos beszamelowy jest idealnym dodatkiem. Nadaje całości wspaniale kremowej konsystencji i pysznego smaku. Robi się go niesamowicie łatwo i z kilku podstawowych składników. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni francuskiej, gdyż jest jej podstawowym składnikiem. Można dodawać go do makaronów, warzyw czy zapiekanek, ze wszystkim tworzy naprawdę udane połączenie. W tym przepisie łączy się go właśnie z makaronem. Możesz użyć dowolnego, ulubionego rodzaju. Świetnie sprawdzą się grube wstążki, ale jeśli za nimi nie przepadasz, możesz wykorzystać też kolanka, czy makaron penne. Ma świetny smak, który podkreśla dodatek świeżo mielonego pieprzu i gałki muszkatołowej. Choć ten sos jest bardzo nieskomplikowany, to właśnie w tej prostocie kryje się cała jego świetność. Ten łatwy przepis świetnie sprawdzi się w kuchni początkujących kucharzy. Zawsze się udaje i pozwala w naprawdę prosty sposób odmienić każde, nawet najbardziej niepozorne danie.

Alergeny w makaronie z sosem beszamelowym

Lista alergenów dla makaronu z sosem beszamelowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron bezjajeczny
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło

Wartości odżywcze makaronu z sosem beszamelowym

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo kalorii, a mało wartości odżywczych, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(238g)
Energia (kcal)
160.54
382.08
Białko (g)
5.82
13.86

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(238g)
Węglowodany (g)
22.64
53.89
Węglowodany przyswajalne (g)
22.02
52.40
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.63
1.49
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(238g)
Tłuszcz (g)
5.13
12.21
Tłuszcze nasycone (g)
3.56
8.47
Tłuszcze nienasycone (g)
1.57
3.74
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.29
3.08
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.28
0.66
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
14.62
34.78
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(238g)
Witamina A (µg (mcg))
86.74
206.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.18
Witamina B12 (µg (mcg))
0.39
0.93
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.14
0.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.77
1.83
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.14
0.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
86.20
205.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.12
0.29
Ryboflawina (mg)
0.14
0.33
Niacyna (mg)
0.82
1.96
Foliany (µg (mcg))
14.17
33.74
Beta karoten (µg (mcg))
8.73
20.77
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(238g)
Sód (mg)
29.10
69.25
Potas (mg)
163.85
389.97
Wapń (mg)
94.43
224.74
Fosfor (mg)
117.85
280.47
Magnez (mg)
21.11
50.25
Żelazo (mg)
0.60
1.44
Cynk (mg)
0.65
1.54
Miedź (mg)
0.07
0.17
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu z sosem beszamelowym 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makaronu z sosem beszamelowym

Koszt składników
13.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron bezjajeczny
140 g
3.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.84
Za 140 g
Mąka pszenna typ 500
45 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.14
Za 45 g
Mleko 2%
500 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Koszt składników
13.50