Łazanki z kapustą i grzybami

Opublikowano: 26.08.2021 r., 17:04 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Łazanki z kapustą i grzybami podane na eleganckiej patelni i ozdobione natką pietruszki.
Łazanki z kapustą i grzybami
Łazanki z kapustą i grzybami to świetny pomysł na naprawdę smaczne danie, które robi się niezwykle łatwo, a przy tym sprawdzi się świetnie na co dzień i od święta.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 40 min
678 kcal
Kcal w porcji
311 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Makaron bezjajeczny (300 g)
  • Kapusta kiszona 1 opakowanie (500 g)
  • Suszone grzyby (300 g)
  • Cebula 1 szt (100 g)
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki (45 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kminek mielony
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, duży garnek, durszlak

Przepis na łazanki z kapustą i grzybami krok po kroku

Kapustę pokrój odrobinę i przełóż do dużego garnka. Całość zalej wodą i dodaj liść laurowy, a także ziele angielskie. Gotuj przez 30 minut.

Grzyby zalej wodą i odstaw na 30 minut.

Makaron ugotuj w osolonym wrzątku aż do miękkości.

Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj suszone grzyby i odrobinę wody z ich moczenia. Całość podsmaż przez 3 minuty. Do zawartości patelni dodaj kapustę. Dokładnie wymieszaj i smaż przez 5 minut.

Gotowy makaron odcedź i połącz z zawartością patelni. Dokładnie wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na łazanki z kapustą i grzybami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,8% osób

Więcej informacji na temat łazanek z kapustą i grzybami

Łazanki z kapustą i grzybami, to pomysł na wspaniały posiłek pełen smaku. Sprawdzi się idealnie na obiad czy kolacje. Łazanki tak przygotowane są pełne smaku, a przy tym niezwykle lekkie. Można je podawać bez żadnych dodatków, gdyż duża ilość makaronu sprawia, że są naprawdę sycące. Całość pięknie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić łazanki z kapustą i grzybami, by były niezwykle smaczne, a przy tym niezbyt skomplikowane, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest bardzo prosta i można ją przygotować w kilka chwil z produktów łatwo dostępnych w każdym sklepie. To świetny pomysł na szybki obiad czy kolację.

Przepis na łazanki z kapustą i grzybami jest niezwykle łatwy, dlatego spokojnie poradzą sobie z nimi nawet osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Całość jest bardzo łatwa i zajmuje dosłownie kilka chwil. Jednak warto pamiętać, by przygotować kapustę już wcześniej, bo to jej gotowanie zabiera najwięcej czasu. Tak przygotowane łazanki są niezwykle pyszne, dlatego świetnie sprawdzą się nawet na co dzień.

Choć najpopularniejszą wersją tego dania jest ta z kapustą i boczkiem lub kiełbasą, to ta z przepisu jest znacznie bardziej lekka i zdrowsza. W pełni nadaje się również dla osób na diecie wegańskiej, ze względu na brak dodatku produktów odzwierzęcych. Dzięki temu całość ma również mniej nasyconych kwasów tłuszczowych, co wspiera zdrowie układu krwionośnego.

W tym daniu kapusta kiszona połączona jest z grzybami leśnymi. Najlepiej użyć suszonych, które są łatwo dostępne i równie smaczne. Jednak w sezonie warto jest skorzystać ze świeżych grzybów. świetnie komponują się w tym daniu podgrzybki, jednak inne rodzaje również się sprawdzą. Całość dopełnia dodatek makaronu. Najlepiej wybierać wersję pełnoziarnistą, która ma więcej błonnika, co pozytywnie wpływa na zdrowie, ale również na uczucie sytości.

Ten sprawdzony przepis pozwala przygotować naprawdę dobre łazanki, które przypadną do gustu wszystkim miłośnikom smacznych, ale niezbyt skomplikowanych dań. Świetnie sprawdzą się na szybki, ale pożywny posiłek.

Alergeny w łazankach z kapustą i grzybami

Lista alergenów dla łazanek z kapustą i grzybami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron bezjajeczny

Wartości odżywcze łazanek z kapustą i grzybami

na 100g gotowej potrawy

To danie nie będzie odpowiednie dla osób z insulinoopornością i cukrzycą.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(311g)
Energia (kcal)
218.22
678.65
Białko (g)
10.47
32.56

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(311g)
Węglowodany (g)
34.24
106.48
Węglowodany przyswajalne (g)
25.27
78.60
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
8.96
27.88

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(311g)
Tłuszcz (g)
4.04
12.57
Tłuszcze nasycone (g)
0.81
2.53
Tłuszcze nienasycone (g)
3.23
10.04
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.68
8.35
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.54
1.69
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(311g)
Witamina A (µg (mcg))
0.40
1.25
Witamina B6 (mg)
0.10
0.30
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.50
20.21
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.55
1.71
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.10
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.02
0.08
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.48
1.48
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.50
48.21
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
3.29
10.24

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(311g)
Sód (mg)
267.30
831.31
Potas (mg)
133.77
416.03
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń (mg)
18.99
59.07
Fosfor (mg)
55.90
173.86
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.80
58.45
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.42
10.64
Cynk (mg)
0.43
1.34
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.24
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny łazanek z kapustą i grzybami 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania łazanek z kapustą i grzybami

Koszt składników
136.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron bezjajeczny
300 g
3.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 300 g
Kapusta kiszona
500 g
1 opakowanie
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 500 g
Suszone grzyby
300 g
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 15
105.00
Za 300 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Koszt składników
136.00