Przepis na makaron z boczkiem krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, bazylia
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, tarka, durszlak, praska do czosnku, patelnia

Ser zetrzyj na tarce i wymieszaj ze śmietaną.

Boczek pokrój w paseczki.

Świeżą bazylię posiekaj.

Makaron ugotuj według zaleceń producenta umieszczonych na opakowaniu.

Na rozgrzaną patelnię wrzuć boczek. Przysmażaj go, aż wytopi się z niego nieco tłuszczu. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i po 1 min zmniejsz moc kuchenki, a potem wlej śmietanę z serem. Po ok. 3-4 min dodaj bazylię i całość dopraw solą i pieprzem. Gotuj jeszcze ok. 1 min.

Makaron rozłóż na talerze.

Na makaronie umieść porcję sosu śmietanowo-serowego z boczkiem.

Często zadawane pytania

Makaron z boczkiem znajduje się w głębokim talerzu.
Makaron z boczkiem
Koszt przygotowania dania
16.29 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1186 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
24

Makaron z boczkiem - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o makaronie z boczkiem

Makaron z boczkiem jest prosty do przygotowania i idealnie nadaje się na obiad dla całej rodziny. To danie nie jest wymagające i może się na nie pokusić także ten, kto dopiero zaczyna swoją przygodę z gotowaniem.

Jak przygotować makaron z boczkiem wędzonym? Makaron należy ugotować według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu. Kiedy będzie się gotować, trzeba przygotować sos śmietanowy z boczkiem. Należy zacząć od przysmażenia boczku. Jeśli jest chudy, to trzeba do niego dodać nieco tłuszczu.

Ten przepis na makaron z boczkiem możesz zmodyfikować, aby bardziej dopasować danie do swojego gustu smakowego. Zamiast makaronu spaghetti możesz zdecydować się na makaron penne lub świderki. Sos do makaronu z boczkiem możesz zrobić ze śmietaną lub ze śmietaną i serem. Do tego przepisu możesz dodać jeszcze cebulę.

Makaron możesz ugotować al dente, a potem dodać go do przygotowanego sosu na patelni. Wszystko należy wymieszać i przez chwilę pozostawić na wolnym ogniu, aby makaron mógł chłonąć nieco sosu.

Danie z makaronem i boczkiem to również dobrze znana Carbonara, ale to włoskie danie przygotowywane jest na bazie jajek i nie pojawia się w nim śmietana. Możesz pokusić się na wykonanie właśnie takiego posiłku.

Pyszny będzie też makaron z boczkiem i kurkami w sosie śmietanowym. Warto pamiętać, aby wcześniej dobrze oczyścić kurki. Można to zrobić na dwa sposoby. Każdą kurkę można ręcznie oczyszczać nożem, a potem przepłukiwać pod bieżącą wodą, aż pozbędzie się całego piasku (inaczej będzie wyczuwalny w jedzeniu). Drugi sposób jest znacznie prostszy. Wystarczy umieścić kurki i misce, a potem posypać je dużą ilością soli i zalać wrzątkiem. Należy je wymieszać i po chwili wyciągnąć za pomocą łyżki cedzakowej. Czynność najlepiej powtórzyć jeszcze dwa razy, aby kurki były dobrze oczyszczone.

Jak widać, to danie można przygotować z różnymi sosami. Makaron z boczkiem najlepiej smakuje na ciepło, zaraz po zrobieniu. Jeżeli zależy ci na szybkim i smacznym posiłku, warto pokusić się na ten przepis!

Wartości odżywcze makaronu z boczkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(320g)
Energia (kalorie)
370.67 kcal
1186.15 kcal
Białko
17.76 g
56.83 g

Węglowodany w makaronie z boczkiem

Na 100g
Na porcję
(320g)
Węglowodany
35.62 g
113.97 g
Węglowodany przyswajalne
30.93 g
98.96 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
4.69 g
15.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(320g)
Tłuszcz
17.57 g
56.23 g
Tłuszcze nasycone
11.36 g
36.35 g
Tłuszcze nienasycone
6.21 g
19.88 g
Tłuszcze jednonasycone
4.34 g
13.89 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.87 g
5.99 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na makaron z boczkiem

Na 100g
Na porcję
(320g)
Witamina B6
0.28 mg
0.90 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.36 µg (mcg)
1.14 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E
0.20 mg
0.62 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.30 mg
0.97 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.17 mg
0.55 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
6.07 mg
19.42 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
27.86 µg (mcg)
89.16 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na makaron z boczkiem

Na 100g
Na porcję
(320g)
Sód
495.50 mg
1585.59 mg
Potas
297.40 mg
951.67 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
126.91 mg
406.12 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
286.75 mg
917.59 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
59.42 mg
190.13 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.86 mg
5.94 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
2.07 mg
6.63 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.23 mg
0.74 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu z boczkiem 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w makaronie z boczkiem

Lista alergenów dla makaronu z boczkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron spaghetti
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania makaronu z boczkiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron spaghetti
250 g
4.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 250 g
Boczek wędzony bez kości
123 g
4.50
Za 100.0 g
Liczba opakowań 2
5.54
Za 123 g
Czosnek
10 g
2 ząbki czosnku
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Ser parmezan
50 g
W kostce
6.50
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 50 g
Śmietanka kremowa 30%
110 g
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
1.65
Za 110 g
Koszt składników
25.50
Jak oceniasz przepis na makaron z boczkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób