Makaron z boczkiem

Opublikowano: 22.06.2021 r., 22:56 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaron z boczkiem znajduje się w głębokim talerzu.
Makaron z boczkiem
Makaron z boczkiem to dobry pomysł na szybki obiad. To danie można przygotować ze śmietaną i parmezanem. Sprawdź, jak wygląda przepis na makaron z boczkiem!
Przygotowanie 25 min
Gotowanie i Smażenie 15 min
1186 kcal
Kcal w porcji
320 g
Wielkość porcji
24
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Makaron spaghetti (250 g)
  • Boczek wędzony bez kości (123 g)
  • Czosnek 2 ząbki czosnku (10 g)
  • Ser parmezan W kostce (50 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (110 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, bazylia
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, tarka, durszlak, praska do czosnku, patelnia

Przepis na makaron z boczkiem krok po kroku

Ser zetrzyj na tarce i wymieszaj ze śmietaną.

Boczek pokrój w paseczki.

Świeżą bazylię posiekaj.

Makaron ugotuj według zaleceń producenta umieszczonych na opakowaniu.

Na rozgrzaną patelnię wrzuć boczek. Przysmażaj go, aż wytopi się z niego nieco tłuszczu. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i po 1 min zmniejsz moc kuchenki, a potem wlej śmietanę z serem. Po ok. 3-4 min dodaj bazylię i całość dopraw solą i pieprzem. Gotuj jeszcze ok. 1 min.

Makaron rozłóż na talerze.

Na makaronie umieść porcję sosu śmietanowo-serowego z boczkiem.

Jak oceniasz przepis na makaron z boczkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,5% osób

Więcej informacji na temat makaronu z boczkiem

Makaron z boczkiem jest prosty do przygotowania i idealnie nadaje się na obiad dla całej rodziny. To danie nie jest wymagające i może się na nie pokusić także ten, kto dopiero zaczyna swoją przygodę z gotowaniem.

Jak przygotować makaron z boczkiem wędzonym? Makaron należy ugotować według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu. Kiedy będzie się gotować, trzeba przygotować sos śmietanowy z boczkiem. Należy zacząć od przysmażenia boczku. Jeśli jest chudy, to trzeba do niego dodać nieco tłuszczu.

Ten przepis na makaron z boczkiem możesz zmodyfikować, aby bardziej dopasować danie do swojego gustu smakowego. Zamiast makaronu spaghetti możesz zdecydować się na makaron penne lub świderki. Sos do makaronu z boczkiem możesz zrobić ze śmietaną lub ze śmietaną i serem. Do tego przepisu możesz dodać jeszcze cebulę.

Makaron możesz ugotować al dente, a potem dodać go do przygotowanego sosu na patelni. Wszystko należy wymieszać i przez chwilę pozostawić na wolnym ogniu, aby makaron mógł chłonąć nieco sosu.

Danie z makaronem i boczkiem to również dobrze znana Carbonara, ale to włoskie danie przygotowywane jest na bazie jajek i nie pojawia się w nim śmietana. Możesz pokusić się na wykonanie właśnie takiego posiłku.

Pyszny będzie też makaron z boczkiem i kurkami w sosie śmietanowym. Warto pamiętać, aby wcześniej dobrze oczyścić kurki. Można to zrobić na dwa sposoby. Każdą kurkę można ręcznie oczyszczać nożem, a potem przepłukiwać pod bieżącą wodą, aż pozbędzie się całego piasku (inaczej będzie wyczuwalny w jedzeniu). Drugi sposób jest znacznie prostszy. Wystarczy umieścić kurki i misce, a potem posypać je dużą ilością soli i zalać wrzątkiem. Należy je wymieszać i po chwili wyciągnąć za pomocą łyżki cedzakowej. Czynność najlepiej powtórzyć jeszcze dwa razy, aby kurki były dobrze oczyszczone.

Jak widać, to danie można przygotować z różnymi sosami. Makaron z boczkiem najlepiej smakuje na ciepło, zaraz po zrobieniu. Jeżeli zależy ci na szybkim i smacznym posiłku, warto pokusić się na ten przepis!

Alergeny w makaronie z boczkiem

Lista alergenów dla makaronu z boczkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron spaghetti
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze makaronu z boczkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(320g)
Energia (kcal)
370.67
1186.15
Białko (g)
17.76
56.83

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(320g)
Węglowodany (g)
35.62
113.97
Węglowodany przyswajalne (g)
30.93
98.96
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.69
15.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(320g)
Tłuszcz (g)
17.57
56.23
Tłuszcze nasycone (g)
11.36
36.35
Tłuszcze nienasycone (g)
6.21
19.88
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.34
13.89
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.87
5.99
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(320g)
Witamina B6 (mg)
0.28
0.90
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.36
1.14
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.20
0.62
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.30
0.97
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.55
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
6.07
19.42
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
27.86
89.16
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(320g)
Sód (mg)
495.50
1585.59
Potas (mg)
297.40
951.67
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
126.91
406.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
286.75
917.59
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
59.42
190.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.86
5.94
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
2.07
6.63
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.23
0.74
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu z boczkiem 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makaronu z boczkiem

Koszt składników
25.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron spaghetti
250 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 250 g
Boczek wędzony bez kości
123 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
5.54
Za 123 g
Czosnek
10 g
2 ząbki czosnku
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Ser parmezan
50 g
W kostce
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 50 g
Śmietanka kremowa 30%
110 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.65
Za 110 g
Koszt składników
25.50