Przepis na makaron z boczkiem krok po kroku
- Makaron spaghetti 250 g
- Boczek wędzony bez kości 123 g
- Czosnek 10 g 2 ząbki czosnku
- Ser parmezan 50 g W kostce
- Śmietanka kremowa 30% 110 g
Ser zetrzyj na tarce i wymieszaj ze śmietaną.
Boczek pokrój w paseczki.
Świeżą bazylię posiekaj.
Makaron ugotuj według zaleceń producenta umieszczonych na opakowaniu.
Na rozgrzaną patelnię wrzuć boczek. Przysmażaj go, aż wytopi się z niego nieco tłuszczu. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i po 1 min zmniejsz moc kuchenki, a potem wlej śmietanę z serem. Po ok. 3-4 min dodaj bazylię i całość dopraw solą i pieprzem. Gotuj jeszcze ok. 1 min.
Makaron rozłóż na talerze.
Na makaronie umieść porcję sosu śmietanowo-serowego z boczkiem.
Często zadawane pytania
-
Makaron ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa
-
Sałatka z makaronem
-
Zupa z soczewicy zielonej
-
Tagliatelle
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Makaron z kurczakiem
-
Makaron z cukinii
-
Makaron ryżowy
-
Makaron z tuńczykiem
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Makaron z cukinią
-
Makaron z pesto
-
Zupa pieczarkowa z makaronem
-
Makaron z krewetkami
-
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
-
Sos z kurek
-
Dania z makaronem

(liczba kalorii)
Makaron z boczkiem - cechy przepisu
Więcej o makaronie z boczkiem
Makaron z boczkiem jest prosty do przygotowania i idealnie nadaje się na obiad dla całej rodziny. To danie nie jest wymagające i może się na nie pokusić także ten, kto dopiero zaczyna swoją przygodę z gotowaniem.
Jak przygotować makaron z boczkiem wędzonym? Makaron należy ugotować według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu. Kiedy będzie się gotować, trzeba przygotować sos śmietanowy z boczkiem. Należy zacząć od przysmażenia boczku. Jeśli jest chudy, to trzeba do niego dodać nieco tłuszczu.
Ten przepis na makaron z boczkiem możesz zmodyfikować, aby bardziej dopasować danie do swojego gustu smakowego. Zamiast makaronu spaghetti możesz zdecydować się na makaron penne lub świderki. Sos do makaronu z boczkiem możesz zrobić ze śmietaną lub ze śmietaną i serem. Do tego przepisu możesz dodać jeszcze cebulę.
Makaron możesz ugotować al dente, a potem dodać go do przygotowanego sosu na patelni. Wszystko należy wymieszać i przez chwilę pozostawić na wolnym ogniu, aby makaron mógł chłonąć nieco sosu.
Danie z makaronem i boczkiem to również dobrze znana Carbonara, ale to włoskie danie przygotowywane jest na bazie jajek i nie pojawia się w nim śmietana. Możesz pokusić się na wykonanie właśnie takiego posiłku.
Pyszny będzie też makaron z boczkiem i kurkami w sosie śmietanowym. Warto pamiętać, aby wcześniej dobrze oczyścić kurki. Można to zrobić na dwa sposoby. Każdą kurkę można ręcznie oczyszczać nożem, a potem przepłukiwać pod bieżącą wodą, aż pozbędzie się całego piasku (inaczej będzie wyczuwalny w jedzeniu). Drugi sposób jest znacznie prostszy. Wystarczy umieścić kurki i misce, a potem posypać je dużą ilością soli i zalać wrzątkiem. Należy je wymieszać i po chwili wyciągnąć za pomocą łyżki cedzakowej. Czynność najlepiej powtórzyć jeszcze dwa razy, aby kurki były dobrze oczyszczone.
Jak widać, to danie można przygotować z różnymi sosami. Makaron z boczkiem najlepiej smakuje na ciepło, zaraz po zrobieniu. Jeżeli zależy ci na szybkim i smacznym posiłku, warto pokusić się na ten przepis!
Wartości odżywcze makaronu z boczkiem
Energia i białka
(320g)
Węglowodany w makaronie z boczkiem
(320g)
Tłuszcze
(320g)
Witaminy w przepisie na makaron z boczkiem
(320g)
Składniki mineralne w przepisie na makaron z boczkiem
(320g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w makaronie z boczkiem
Lista alergenów dla makaronu z boczkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron spaghetti
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan
- Śmietanka kremowa 30%