Sałatka z makaronem i serem

Opublikowano: 18.03.2021 r., 0:35 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z makaronem i serem (startym) oraz przyrumienionym boczkiem znajduje się na biało-czarnym talerzu. Obok w czarne misce znajduje się starty ser. Na blacie leży kawałek sera oraz zielenina.
Sałatka z makaronem i serem
Sałatka z makaronem i serem może być podawana na ciepło. Przepis na sałatkę jest łatwy. Sprawdź, czy sałatka z makaronem i z serem może być też z szynką i ogórkiem!
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 25 min
678 kcal
Kcal w porcji
170 g
Wielkość porcji
5
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Makaron muszelki (200 g)
  • Ser parmezan (50 g)
  • Boczek wędzony bez kości (50 g)
  • Oliwa z oliwek (20 ml)
  • Cebula prażona (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, patelnia mała

Przepis na sałatkę z makaronem i serem krok po kroku

Makaron ugotuj według zaleceń na opakowaniu.

Boczek pokrój w kostkę i podgrzewaj na patelni ok. 10-15 min, aż się zarumieni.

Ser żółty zetrzyj na tarce.

Ostudzony makaron połącz z boczkiem, a następnie posyp go startym serem i prażoną cebulką. Całość polej oliwą z oliwek. Możesz dodać sól i pieprz do smaku.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z makaronem i serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,2% osób

Więcej informacji na temat sałatki z makaronem i serem

Sałatka z makaronem i serem jest łatwa do przygotowania, a do tego bardzo dobrze smakuje. Możesz ją podać na kolację lub jako przekąskę w ciągu dnia. Twoi bliscy i zaproszeni goście mogą być zaskoczeni tym, że te kilka składników połączonych razem daje tak ciekawy efekt smakowy.

Istnieją różne pomysły na makaronową sałatkę z serem żółtym. Niektóre podawane są na ciepło, aby ser mógł się roztopić i przyjemnie ciągnąć, ale w przypadku większości sałatek przyjęło się podawanie ich na zimno. Jeżeli jednak interesuje cię danie na ciepło, do makaronu z kawałkami sera możesz dodać dobrze przyprawiony szpinak (najlepiej z czosnkiem) prosto z patelni. Jeżeli chcesz niskokaloryczny ser, to dobrym rozwiązaniem będzie parmezan lub mozzarella.

Możesz nieco zmodyfikować ten przepis na sałatkę z makaronem. Jeżeli chcesz zaoszczędzić nieco czasu, to możesz zrezygnować z boczku. Prażona cebulka będzie przyjemnie chrupać, ale dodatkowo możesz też pokusić się na dodanie rzodkiewki. Grzaneczki z chleba do nie końca będą współgrały z makaronem, więc lepiej wstrzymać się z ich dodaniem. Ta sałatka będzie dobra z serem feta, szynką konserwową i ogórkiem zielonym.

W tym przepisie nie ma sosu, ponieważ wystarczy skropić ją oliwką z oliwek. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby dodać tutaj coś innego. Sałatka z makaronem może być z sosem winegret (np. na bazie octu winnego z dodatkiem musztardy). Należy tylko pamiętać, że można ją nim polać dopiero przed podaniem. Ten sos sprawdzi się nie tylko przy makaronie w kształcie muszelek czy ryżu, ale też przy większych makaronach. Sałatka makaronowa będzie też dobrze smakować wymieszana z sosem pomidorowym i sosem musztardowo-miodowym.

Sałatka z serem i makaronem jest prosta do wykonania i nie zabiera zbyt wiele czasu. Możesz ją szybko przygotować nawet dla niezapowiedzianych gości, ponieważ zazwyczaj składniki, które są na nią potrzebne, znajdują się w lodówce lub w spiżarni. Warto zapisać sobie ten przepis, bo już niedługo może się okazać, że będziesz mieć idealną okazję na to, aby zrobić tę sałatkę.

Alergeny w sałatce z makaronem i serem

Lista alergenów dla sałatki z makaronem i serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron muszelki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

Wartości odżywcze sałatki z makaronem i serem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kcal)
399.18
678.60
Białko (g)
17.98
30.57
Fenyloalanina (mg)
0.68
1.15
Brak danych dla: boczek wędzony bez kości.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany (g)
45.23
76.89
Węglowodany przyswajalne (g)
43.26
73.55
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.96
3.34

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz (g)
15.62
26.55
Tłuszcze nasycone (g)
5.89
10.02
Tłuszcze nienasycone (g)
9.72
16.53
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.79
13.24
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.94
3.29
Cholesterol (mg)
24.56
41.75

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina A (µg (mcg))
32.06
54.50
Witamina B6 (mg)
0.18
0.31
Witamina B12 (µg (mcg))
0.34
0.57
Witamina C (mg)
0.31
0.52
Witamina D (µg (mcg))
0.13
0.23
Witamina E (mg)
1.01
1.71
Retinol (µg (mcg))
31.18
53.00
Tiamina (mg)
0.14
0.24
Ryboflawina (mg)
0.12
0.20
Niacyna (mg)
2.59
4.40
Foliany (µg (mcg))
12.50
21.25
Beta karoten (µg (mcg))
9.76
16.60

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód (mg)
438.88
746.10
Potas (mg)
227.91
387.45
Wapń (mg)
188.85
321.05
Fosfor (mg)
272.35
463.00
Magnez (mg)
42.85
72.85
Żelazo (mg)
1.07
1.82
Cynk (mg)
1.70
2.88
Miedź (mg)
0.20
0.33
Mangan (mg)
0.55
0.94
Brak danych dla: boczek wędzony bez kości.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z makaronem i serem 5
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z makaronem i serem

Koszt składników
41.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron muszelki
200 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 200 g
Ser parmezan
50 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 50 g
Boczek wędzony bez kości
50 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 50 g
Oliwa z oliwek
20 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Cebula prażona
20 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Koszt składników
41.00