Maccheroni al ferretto
- Makaron maccheroni (200 g)
- Kurki świeże (200 g)
- Piersi kurczaka bez skóry - 2 małe sztuki (400 g)
- Śmietanka kremowa 30% - niepełna szklanka (200 g)
- Mąka ziemniaczana - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Olej rzepakowy - ćwierć szklanki (60 ml)
Przepis na maccheroni al ferretto krok po kroku
Mięso z kurczaka pokrój w kostkę.
Do miseczki wlej połowę oleju, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, 1 łyżkę soku z cytryny oraz po pół łyżeczki soli, oraz pieprzu. Składniki dokładnie wymieszaj.
Do miski z marynatą włóż pokrojonego kurczaka, dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut.
Makaron ugotuj w osolonej wodzie przez około 15 minut. Następnie odcedź go na sicie.
Kurki oczyść i przekrój na pół.
Na patelni rozgrzej pozostały olej, podsmaż na nim kurki i dopraw je do smaku solą oraz pieprze.
Patelnię przykryj pokrywką i grzyby duś na małej mocy palnika przez około 10 minut.
W szklance wymieszaj śmietanę z mąką ziemniaczaną. Taką mieszankę dodaj na patelnię z kurkami, wymieszaj i duś bez przykrycia, aby zredukować sos.
Drugą patelnię rozgrzej i podsmaż na niej kurczaka do miękkości.
Na patelnię z sosem dodaj usmażone mięso z kurczaka oraz makaron i dokładnie wymieszaj.
Gotowy makaron przełóż na talerze i podawaj na ciepło.
- Zapiekanka makaronowa
- Makaron ze szpinakiem
- Spaghetti
- Spaghetti carbonara
- Łazanki
- Spaghetti bolognese
- Makaron z kurczakiem
- Ravioli
- Pappardelle
- Zapiekanka gyros z makaronem
- Makaron z tuńczykiem
- Makaron ze szpinakiem i serem feta
- Makaron z pesto
- Makaron z cukinią
- Makaron z krewetkami
- Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
- Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
- Makaron z pieczarkami
- Pomysły na obiad z makaronem
Więcej informacji na temat maccheroni al ferretto
Maccheroni al ferretto to makaron, który przypomina cienkie, zwijane rureczki. A z czym podawać makaron maccheroni al ferretto? Najlepszy makaron świetnie komponuje się z różnymi sosami. Danie z maccheroni al ferretto to doskonały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Przepis na danie z maccheroni al ferretto jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: makaron maccheroni, kurki świeże, mięso z piersi kurczaka, śmietanka 30%, mąka ziemniaczana, czosnek, olej rzepakowy, sól, pieprz oraz sok z cytryny.
A jak zrobić danie z maccheroni al ferretto? W misce przygotuj marynatę, włóż do niej pokrojone mięso i odstaw na 30 minut. Makaron ugotuj w osolonej wodzie przez około 15 minut. Następnie odcedź go na sicie. Na patelni rozgrzej pozostały olej, podsmaż na nim oczyszczone kurki i dopraw je do smaku solą oraz pieprze. Patelnię przykryj pokrywką i grzyby duś na małej mocy palnika przez około 10 minut. W szklance wymieszaj śmietanę z mąką ziemniaczaną. Taką mieszankę dodaj na patelnię z kurkami, wymieszaj i duś bez przykrycia, aby zredukować sos. Drugą patelnię rozgrzej i podsmaż na niej kurczaka do miękkości. Na patelnię z sosem dodaj usmażone mięso z kurczaka oraz makaron i dokładnie wymieszaj.
Grzyby leśne poza walorami smakowo-zapachowymi posiadają również niektóre składniki odżywcze, które spożywane w odpowiednich ilościach przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Grzyby są także niskokaloryczne, dlatego warto włączyć je do diety, aby ją urozmaicić. Do składników mineralnych obecnych w grzybach możemy zaliczyć potas, fosfor, magnez, miedź, cynk, żelazo, mangan, molibden czy selen.
Podsumowując: wiesz już, do czego wykorzystać makaron w kształcie rurek. Podanie makaronu maccheroni z dodatkiem sosu to doskonała propozycja na obiad. Smaczny makaron jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do przygotowania dania dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w maccheroni al ferretto
Lista alergenów dla maccheroni al ferretto przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron maccheroni
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze maccheroni al ferretto
Maccheroni al ferretto to doskonała propozycja na pyszny obiad z kurczakiem oraz kurkami. Mięso drobiowe stanowi doskonałe źródło białka, dlatego warto wykorzystać je do przygotowania pysznych dań.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.