Makaron domowy
- Mąka pszenna typ 1850 (100 g)
- Jajko (1 szt.)
- Żółtko jajka (1 szt.)
- Oliwa z oliwek (20 ml)
Przepis na makaron domowy krok po kroku
Na stolnicę przesiej mąkę i uformuj z niej kopczyk. Następnie dodaj szczyptę soli.
W środek mąki wbij jajko i dodaj żółtko. Następnie dodaj oliwę i stopniowo połącz ze sobą składniki.
Ciasto ugniataj do momentu uzyskania gładkiego i sprężystego ciasta, z kto®ego uformuj kulkę.
Ciasto zawiń w folię i odstaw na pół godziny.
Po tym czasie ciasto rozwałkuj na placek, który podsyp mąką.
Następnie placek podziel na pół, nałóż jedną część na drugą. Ciasto zwiń w rulon i pokrój w cienkie paski.
W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli, następnie wrzuć do niej makaron i gotuj (makaron powinien ugotować się al dente).
Ugotowany makaron odcedź z wody i podawaj z ulubionym sosem.
Więcej informacji na temat makaronu domowego
Swojski makaron domowy jest pyszny w smaku i przygotowuje się go bardzo łatwo i szybko. Makaron domowy różni się w smaku od sklepowego makaronu, jest zdecydowanie lepszy niż ten suszony. Przepis na makaron domowy możemy wykorzystać jako dodatek do zup i dań z makaronem takich jak np. spaghetti. Jak zrobić makaron swojski? Produkty potrzebne do zrobienia makaronu to mąka pszenna, jajko, żółtko, oliwa z oliwek i sól.
Jak się robi makaron domowy? Na stolnicę przesiej mąkę i uformuj z niej kopczyk. Następnie dodaj sól. W środek wbij jajko i żółtko. Następnie dodaj oliwę i połącz ze sobą składniki. Ciasto na kluski ugniataj do momentu uzyskania gładkiego ciasta z którego uformuj kulkę. Ciasto zwiń w folie i odstaw na pół godziny. Po upływie 30 minut ciasto rozwałkuj na placek. Placek podziel na pół i nałóż jedną część na drugą. Ciasto zwiń w rulon i pokrój w cienkie paski. Ile gotować swojski makaron? W garnku zagotuj wodę z solą. Wrzucić makaron i ugotuj al dente (około 3-4 minuty).
Do przygotowania makaronu z przepisu użyjesz mąki pszennej, jednak możesz zastąpić ją inną mąką (najlepiej pełnoziarnistą). Mąka pełnoziarnista dostarczy do naszego organizmu większych ilości błonnika pokarmowego, dodatkowo użycie mąki pełnoziarnistej znacząco obniży indeks glikemiczny produktu gotowego. Jest to doskonała opcja dla osób będących na diecie z niskim indeksem glikemicznym. Dodatkowo mąki dostarczają do organizmu sporych ilości witamin i składników mineralnych. W mące pszennej znajdziemy niektóre witaminy z grupy B, witaminę C, żelazo, magnez czy fosfor.
Podsumowując nasz jajeczny, domowy makaron jest bardzo dobry w smaku. Wykorzystać możesz nasz przepis kiedy zabraknie Tobie makaronu lub masz ochotę na swojski, domowy makaron. Makaron nadawać będzie się do wielu rodzajów zup i do wszystkich dań makaronowych. Ciasto na makaron możemy zamrozić i wykorzystać w każdej chwili, kiedy planujemy przygotować danie z użyciem tego produktu. Przygotowanie makaronu jest proste i szybkie a smak domowego makaronu jest niezastąpiony.
Alergeny w makaronie domowym
Lista alergenów dla makaronu domowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 1850
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze makaronu domowego
Do przygotowania makaronu z przepisu użyjesz mąki pszennej, jednak możesz zastąpić ją inną mąką (najlepiej pełnoziarnistą). Mąka pełnoziarnista dostarczy do naszego organizmu większych ilości błonnika pokarmowego, dodatkowo użycie mąki pełnoziarnistej znacząco obniży indeks glikemiczny produktu gotowego. Jest to doskonała opcja dla osób będących na diecie z niskim indeksem glikemicznym. Dodatkowo mąki dostarczają do organizmu sporych ilości witamin i składników mineralnych. W mące pszennej znajdziemy niektóre witaminy z grupy B, witaminę C, żelazo, magnez czy fosfor.
Energia i białka
(90g)
Węglowodany
(90g)
Tłuszcze
(90g)
Witaminy
(90g)
Składniki mineralne
(90g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.