Przepis na makaron domowy krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, stolnica, wałek, sitko, folia spożywcza

Na stolnicę przesiej mąkę i uformuj z niej kopczyk. Następnie dodaj szczyptę soli.

W środek mąki wbij jajko i dodaj żółtko. Następnie dodaj oliwę i stopniowo połącz ze sobą składniki.

Ciasto ugniataj do momentu uzyskania gładkiego i sprężystego ciasta, z kto®ego uformuj kulkę.

Ciasto zawiń w folię i odstaw na pół godziny.

Po tym czasie ciasto rozwałkuj na placek, który podsyp mąką.

Następnie placek podziel na pół, nałóż jedną część na drugą. Ciasto zwiń w rulon i pokrój w cienkie paski.

W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli, następnie wrzuć do niej makaron i gotuj (makaron powinien ugotować się al dente).

Ugotowany makaron odcedź z wody i podawaj z ulubionym sosem.

Makaron domowy podany na drewnianej desce do krojenia. Obok niej rozsypana jest mąka.
Makaron domowy
Koszt przygotowania dania
3.20 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
318 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
75

Makaron domowy - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o makaronie domowym

Swojski makaron domowy jest pyszny w smaku i przygotowuje się go bardzo łatwo i szybko. Makaron domowy różni się w smaku od sklepowego makaronu, jest zdecydowanie lepszy niż ten suszony. Przepis na makaron domowy możemy wykorzystać jako dodatek do zup i dań z makaronem takich jak np. spaghetti. Jak zrobić makaron swojski? Produkty potrzebne do zrobienia makaronu to mąka pszenna, jajko, żółtko, oliwa z oliwek i sól.

Jak się robi makaron domowy? Na stolnicę przesiej mąkę i uformuj z niej kopczyk. Następnie dodaj sól. W środek wbij jajko i żółtko. Następnie dodaj oliwę i połącz ze sobą składniki. Ciasto na kluski ugniataj do momentu uzyskania gładkiego ciasta z którego uformuj kulkę. Ciasto zwiń w folie i odstaw na pół godziny. Po upływie 30 minut ciasto rozwałkuj na placek. Placek podziel na pół i nałóż jedną część na drugą. Ciasto zwiń w rulon i pokrój w cienkie paski. Ile gotować swojski makaron? W garnku zagotuj wodę z solą. Wrzucić makaron i ugotuj al dente (około 3-4 minuty).

Do przygotowania makaronu z przepisu użyjesz mąki pszennej, jednak możesz zastąpić ją inną mąką (najlepiej pełnoziarnistą). Mąka pełnoziarnista dostarczy do naszego organizmu większych ilości błonnika pokarmowego, dodatkowo użycie mąki pełnoziarnistej znacząco obniży indeks glikemiczny produktu gotowego. Jest to doskonała opcja dla osób będących na diecie z niskim indeksem glikemicznym. Dodatkowo mąki dostarczają do organizmu sporych ilości witamin i składników mineralnych. W mące pszennej znajdziemy niektóre witaminy z grupy B, witaminę C, żelazo, magnez czy fosfor.

Podsumowując nasz jajeczny, domowy makaron jest bardzo dobry w smaku. Wykorzystać możesz nasz przepis kiedy zabraknie Tobie makaronu lub masz ochotę na swojski, domowy makaron. Makaron nadawać będzie się do wielu rodzajów zup i do wszystkich dań makaronowych. Ciasto na makaron możemy zamrozić i wykorzystać w każdej chwili, kiedy planujemy przygotować danie z użyciem tego produktu. Przygotowanie makaronu jest proste i szybkie a smak domowego makaronu jest niezastąpiony.

Wartości odżywcze makaronu domowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(90g)
Energia (kalorie)
353.77 kcal
318.39 kcal
Białko
12.91 g
11.62 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w makaronie domowym

Na 100g
Na porcję
(90g)
Węglowodany
37.08 g
33.38 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
31.65 g
28.48 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(90g)
Tłuszcz
17.06 g
15.35 g
Tłuszcze nasycone
5.29 g
4.76 g

Witaminy w przepisie na makaron domowy

Na 100g
Na porcję
(90g)
Witamina B6
0.22 mg
0.20 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Tiamina
0.29 mg
0.26 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.25 mg
0.23 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
2.87 mg
2.58 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Foliany
48.23 µg (mcg)
43.41 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na makaron domowy

Na 100g
Na porcję
(90g)
Sód
46.72 mg
42.05 mg
Potas
243.03 mg
218.72 mg
Wapń
48.62 mg
43.75 mg
Fosfor
276.36 mg
248.72 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
73.64 mg
66.28 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
2.81 mg
2.53 mg
Cynk
2.26 mg
2.04 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.26 mg
0.23 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu domowego 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w makaronie domowym

Lista alergenów dla makaronu domowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 1850
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania makaronu domowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 1850
100 g
4.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 100 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Oliwa z oliwek
20 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
36.00
Jak oceniasz przepis na makaron domowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób