Makaron domowy

Opublikowano: 04.06.2021 r., 22:58 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaron domowy podany na drewnianej desce do krojenia. Obok niej rozsypana jest mąka.
Makaron domowy
Domowy makaron to doskonała propozycja na smaczny dodatek do wielu dań. Idealnie pasuje do sosów na bazie warzyw lub sosów mięsnych. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu!
Przygotowanie 25 min
Gotowanie 15 min
318 kcal
Kcal w porcji
90 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Mąka pszenna typ 1850 (100 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Żółtko jajka (1 szt.)
  • Oliwa z oliwek (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, stolnica, wałek, sitko, folia spożywcza

Przepis na makaron domowy krok po kroku

Na stolnicę przesiej mąkę i uformuj z niej kopczyk. Następnie dodaj szczyptę soli.

W środek mąki wbij jajko i dodaj żółtko. Następnie dodaj oliwę i stopniowo połącz ze sobą składniki.

Ciasto ugniataj do momentu uzyskania gładkiego i sprężystego ciasta, z kto®ego uformuj kulkę.

Ciasto zawiń w folię i odstaw na pół godziny.

Po tym czasie ciasto rozwałkuj na placek, który podsyp mąką.

Następnie placek podziel na pół, nałóż jedną część na drugą. Ciasto zwiń w rulon i pokrój w cienkie paski.

W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli, następnie wrzuć do niej makaron i gotuj (makaron powinien ugotować się al dente).

Ugotowany makaron odcedź z wody i podawaj z ulubionym sosem.

Jak oceniasz przepis na makaron domowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,1% osób

Więcej informacji na temat makaronu domowego

Swojski makaron domowy jest pyszny w smaku i przygotowuje się go bardzo łatwo i szybko. Makaron domowy różni się w smaku od sklepowego makaronu, jest zdecydowanie lepszy niż ten suszony. Przepis na makaron domowy możemy wykorzystać jako dodatek do zup i dań z makaronem takich jak np. spaghetti. Jak zrobić makaron swojski? Produkty potrzebne do zrobienia makaronu to mąka pszenna, jajko, żółtko, oliwa z oliwek i sól.

Jak się robi makaron domowy? Na stolnicę przesiej mąkę i uformuj z niej kopczyk. Następnie dodaj sól. W środek wbij jajko i żółtko. Następnie dodaj oliwę i połącz ze sobą składniki. Ciasto na kluski ugniataj do momentu uzyskania gładkiego ciasta z którego uformuj kulkę. Ciasto zwiń w folie i odstaw na pół godziny. Po upływie 30 minut ciasto rozwałkuj na placek. Placek podziel na pół i nałóż jedną część na drugą. Ciasto zwiń w rulon i pokrój w cienkie paski. Ile gotować swojski makaron? W garnku zagotuj wodę z solą. Wrzucić makaron i ugotuj al dente (około 3-4 minuty).

Do przygotowania makaronu z przepisu użyjesz mąki pszennej, jednak możesz zastąpić ją inną mąką (najlepiej pełnoziarnistą). Mąka pełnoziarnista dostarczy do naszego organizmu większych ilości błonnika pokarmowego, dodatkowo użycie mąki pełnoziarnistej znacząco obniży indeks glikemiczny produktu gotowego. Jest to doskonała opcja dla osób będących na diecie z niskim indeksem glikemicznym. Dodatkowo mąki dostarczają do organizmu sporych ilości witamin i składników mineralnych. W mące pszennej znajdziemy niektóre witaminy z grupy B, witaminę C, żelazo, magnez czy fosfor.

Podsumowując nasz jajeczny, domowy makaron jest bardzo dobry w smaku. Wykorzystać możesz nasz przepis kiedy zabraknie Tobie makaronu lub masz ochotę na swojski, domowy makaron. Makaron nadawać będzie się do wielu rodzajów zup i do wszystkich dań makaronowych. Ciasto na makaron możemy zamrozić i wykorzystać w każdej chwili, kiedy planujemy przygotować danie z użyciem tego produktu. Przygotowanie makaronu jest proste i szybkie a smak domowego makaronu jest niezastąpiony.

Alergeny w makaronie domowym

Lista alergenów dla makaronu domowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 1850
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze makaronu domowego

na 100g gotowej potrawy

Do przygotowania makaronu z przepisu użyjesz mąki pszennej, jednak możesz zastąpić ją inną mąką (najlepiej pełnoziarnistą). Mąka pełnoziarnista dostarczy do naszego organizmu większych ilości błonnika pokarmowego, dodatkowo użycie mąki pełnoziarnistej znacząco obniży indeks glikemiczny produktu gotowego. Jest to doskonała opcja dla osób będących na diecie z niskim indeksem glikemicznym. Dodatkowo mąki dostarczają do organizmu sporych ilości witamin i składników mineralnych. W mące pszennej znajdziemy niektóre witaminy z grupy B, witaminę C, żelazo, magnez czy fosfor.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(90g)
Energia (kcal)
353.77
318.39
Białko (g)
12.91
11.62

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(90g)
Węglowodany (g)
37.08
33.38
Węglowodany przyswajalne (g)
31.65
28.48
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
5.44
4.89

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(90g)
Tłuszcz (g)
17.06
15.35
Tłuszcze nasycone (g)
5.29
4.76
Tłuszcze nienasycone (g)
11.77
10.59

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(90g)
Witamina B6 (mg)
0.22
0.20
Tiamina (mg)
0.29
0.26
Ryboflawina (mg)
0.25
0.23
Niacyna (mg)
2.87
2.58
Foliany (µg (mcg))
48.23
43.41

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(90g)
Sód (mg)
46.72
42.05
Potas (mg)
243.03
218.72
Wapń (mg)
48.62
43.75
Fosfor (mg)
276.36
248.72
Magnez (mg)
73.64
66.28
Żelazo (mg)
2.81
2.53
Cynk (mg)
2.26
2.04
Miedź (mg)
0.26
0.23
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu domowego 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makaronu domowego

Koszt składników
36.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 1850
100 g
4.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 100 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Oliwa z oliwek
20 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
36.00