Macchiato
- Mleko 3,2% - pół szklanki (125 ml)
- Espresso (30 ml)
- Cynamon - pół płaskiej łyżeczki (2 g)
Przepis na macchiato krok po kroku
Mleko lekko podgrzej w garnuszku i spień za pomocą spieniacza do mleka.
Spienione mleko przelej do wysokiej szklanki i pozostaw w garnuszku dwie łyżeczki pianki.
Mleko pozostaw w szklance na około minutę (mleko delikatnie rozwarstwi się).
Następnie do mleka po łyżce wlej gorące espresso.
Na wierzch kawy połóż pozostawioną w garnuszku piankę.
Kawę oprósz delikatnie cynamonem.
Gotową kawę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Więcej informacji na temat macchiato
Macchiato to rodzaj kawy przygotowywany na bazie espresso oraz mleka. Domowa kawa stanowi doskonały pomysł na gorący napój, który świetnie smakuje z dodatkiem słodkich przekąsek. Smaczne espresso macchiato możesz podać z dodatkiem ciasta, ciasteczek lub spożyć bez żadnych dodatków. Prosty przepis na macchiato nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania napoju potrzebne będą następujące składniki: mleko spożywcze, espresso oraz cynamon.
A jak zrobić macchiato? Mleko lekko podgrzej w garnuszku i spień za pomocą spieniacza do mleka. Spienione mleko przelej do wysokiej szklanki i pozostaw w garnuszku dwie łyżeczki pianki. Mleko pozostaw w szklance na około minutę (mleko delikatnie rozwarstwi się). Następnie do mleka po łyżce wlej gorące espresso. Na wierzch kawy połóż pozostawioną w garnuszku piankę. Kawę oprósz delikatnie cynamonem. Gotową kawę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Mleko to produkt spożywczy, który chętnie wykorzystywany jest w kuchni polskiej do przygotowania wielu potraw. Mleko krowie stanowi dobre źródło wielu witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Do witamin obecnych w mleku możemy zaliczyć witaminę D, witaminę A oraz witaminę B12, natomiast do składników mineralnych potas, wapń, magnez, a także cynk. Mleko stanowi również źródło białka zwierzęcego, które bierze udział w procesach rozwojowych oraz wzrostowych organizmu. Białko wpływa również na procesy odpornościowe organizmu. W zależności od zawartości tłuszczu mleko będzie miało różną kaloryczność - w diecie osób odchudzających się warto wybrać mleko z mniejszą zawartością tłuszczu (warto wybrać mleko 0,5% lub 1,5%, aby witaminy rozpuszczalne w tłuszczach mogły odpowiednio przyswoić się do organizmu w procesach wchłaniania).
Podsumowując pyszne, domowe espresso macchiato to doskonała propozycja na pyszny napój, który możesz zaserwować podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Najlepsze macchiato jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu.
Alergeny w macchiato
Lista alergenów dla Macchiato przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
Wartości odżywcze macchiato
Macchiato to napój kawowy przygotowywany z dodatkiem mleka. Kofeina zawarta w kawie ma działanie pobudzające.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.