Łosoś zapiekany

Opublikowano: 03.08.2023 r., 18:00 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Łosoś zapiekany podany na pergaminie oraz posypany kolorowym pieprzem.
Łosoś zapiekany
Łosoś zapiekany to doskonała opcja na pyszny obiad dla całej rodziny. Jest smaczny, szybki i niezwykle aromatyczny. To idealna opcja na diecie redukcyjnej.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 20 min
576 kcal
Kcal w porcji
270 g
Wielkość porcji
3
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Łosoś filet (400 g)
  • Sok z cytryny (50 ml)
  • Koperek (25 g)
  • Oliwa z oliwek (45 ml)
  • Musztarda (15 g)
  • Czosnek (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, chilli, pieprz cytrynowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na łososia zapiekanego krok po kroku

Filety z łososia umyj, pozbądź się skóry. Każdy z kawałków osusz i dopraw solą oraz pieprzem cytrynowym z obydwu stron.

W miseczce zmieszaj oliwę z musztardą, czosnkiem i odrobiną chili. Marynatą wysmaruj rybę. Możesz odstawić ją na 20 minut, jeśli jednak nie masz czasu, możesz zapiekać ją od razu.

Następnie ułóż na kawałkach folii aluminiowej.

Wyciśnij na każdy nieco soku z cytryny oraz posyp posiekanym drobno koperkiem.

Następnie włóż na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C.

Jak oceniasz przepis na łososia zapiekanego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 97,1% osób

Więcej informacji na temat łososia zapiekanego

Łosoś zapiekany to doskonała opcja na pyszny obiad dla całej rodziny. Jest smaczny, szybki i niezwykle aromatyczny. To idealna opcja na diecie redukcyjnej.

Przepis na zapiekanego łososia to doskonały pomysł na pyszny posiłek dla całej rodziny. Łosoś idealnie sprawdza się w wersji pieczonej. Ta ryba ze względu na dużą ilość tłuszczu nie wysycha, więc jest soczysta nawet po upieczeniu. Jeśli chcesz stworzyć z niego pełnowartościowy posiłek, wystarczy połączyć go z dodatkiem skrobiowym i warzywami. Jeśli kochasz delikatne przyprawy w połączeniu z rybami, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Jest szybki i prosty.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić łososia zapiekanego, by był smaczny i dobry dla zdrowia, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Filet z łososia przygotowany w piekarniku jest odżywczym i zdrowym sposobem na obiad. To pomysł na delikatną i bardzo przepyszną potrawę, która świetnie sprawdzi się na obiad czy kolację. Ten przepis pozwala na przygotowanie dania łatwego, ale również pysznego. W którym przepyszna pieczona ryba kryje się w aksamitnej marynacie. Danie choć łagodne, wcale nie jest nudne czy zbyt oczywiste. Cała kompozycja smakowa jest idealnie dobrana i sprawia, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. Ten pieczony w piekarniku łosoś będzie idealnym pomysłem na pyszny obiad czy kolację. Zawiera on dużą ilość dobrej jakości białka i zdrowe tłuszcze z rodziny Omega 3, które działają przeciwzapalnie. Choć ryby wciąż goszczą zbyt rzadko w codziennym menu większości ludzi, z tym przepisem łatwo to zmienić. Ryba, która z niego wychodzi, nie tylko pięknie się prezentuje, jest również niezwykle smaczna. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim domownikom. W wersji bardziej fit śmietanę można zamienić na gęsty jogurt naturalny, który również świetnie się w tym daniu sprawdzi. Dania z rybą nie cieszą się zbyt dużą popularnością, a ta receptura pozwala to zmienić w naprawdę łatwy sposób. Całość robi się ze świeżym łososiem, który w połączeniu z przyprawami staje się niezwykle aromatyczny.

Alergeny w łososiu zapiekanym

Lista alergenów dla łososia zapiekanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś filet
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze łososia zapiekanego

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarcza cennych witamin i składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(270g)
Energia (kcal)
213.36
576.07
Białko (g)
15.11
40.80

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(270g)
Węglowodany (g)
1.42
3.83
Węglowodany przyswajalne (g)
1.15
3.12
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.26
0.71

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(270g)
Tłuszcz (g)
16.21
43.77
Tłuszcze nasycone (g)
3.87
10.45
Tłuszcze nienasycone (g)
12.34
33.31
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
9.38
25.33
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.96
7.99
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
37.04
100.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(270g)
Witamina A (µg (mcg))
118.72
320.55
Witamina B6 (mg)
0.32
0.87
Witamina B12 (µg (mcg))
0.96
2.60
Witamina C (mg)
10.78
29.11
Witamina E (mg)
2.11
5.71
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
100.74
272.00
Tiamina (mg)
0.05
0.13
Ryboflawina (mg)
0.10
0.27
Niacyna (mg)
6.34
17.12
Foliany (µg (mcg))
31.24
84.35
Beta karoten (µg (mcg))
1.00
2.70
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(270g)
Sód (mg)
68.61
185.25
Potas (mg)
343.52
927.50
Wapń (mg)
32.95
88.97
Fosfor (mg)
222.29
600.17
Magnez (mg)
75.04
202.60
Żelazo (mg)
0.60
1.63
Cynk (mg)
0.40
1.08
Miedź (mg)
0.04
0.12
Mangan (mg)
0.09
0.24
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny łososia zapiekanego 3
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania łososia zapiekanego

Koszt składników
56.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łosoś filet
400 g
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
26.00
Za 400 g
Sok z cytryny
50 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 3
2.50
Za 50 ml
Koperek
25 g
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.83
Za 25 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Musztarda
15 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 15 g
Czosnek
5 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Koszt składników
56.00